Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Победа у полуфиналу Купа 1949. против другог тима Партизана

На данашњи дан 1949. године фудбалери Црвене звезде изборили су пласман у финале Купа Југославије тријумфом од 2:1 против другог тима Партизана.

Колико је Партизан био државни љубимац у првим послератним годинама најбоље показује податак да је у националном купу 1949. године могао да наступи са два тима. Прва екипа им је елиминисана у четвртфиналу против тима који је носио назив “Наша Крила“ из Земуна (1:3), а други је стигао корак даље, где се намерио на браниоца трофеја Црвену звезду.

Тамо је било као по оној чувеној реплици из филма “Ко то тамо пева“ која гласи: “Даље нећеш моћи“. Звезда је зауставила и други тим државног пројекта на путу до пехара. Ипак, није било лако савладати ни тај састав Партизана, који је повео са 1:0 голом Милована Ћирића у 24. минуту и на одмор отишао са предношћу. Ћирић је иначе раније био Звездин фудбалер, а касније и успешан тренер са којим црвено-бели освајају две узастопне титуле првака 1956. и 1957. године. Уз Александра Томашевића он је једини тренер који је водио све клубове из такозване велике четворке (Звезду, Партизан, Хајдук и Динамо) и остварио највеће успехе у историји репрезентативног фудбала на овим просторима водећи Југославију до Олимпијског злата 1960. године и сребра 1956, финала Европског првенства 1960. и четвртог места на Светском првенству у Чилеу 1962.

У последњих 15 минута другог полувремена Звезда успева да преокрене. Најпре је капитен Рајко Митић изједначио резултат у 75. минуту, да би Бане Вукосављевић у 84. минуту постигао победоносни гол и одвео Звезду у друго узастопно финале Купа, а тамо је само два дана касније савладана екипа Наших крила из Земуна са 3:2, чиме је одбрањен трофеј у најмасовнијем такмичењу.

zzzzzzzzzzzzzzzbane vukosavljevic-1-a

Полуфинале Купа Југославије 1949.

Црвена звезда – Партизан II  2:1 (0:1)

Београд, 27. новембар 1949. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 25.000. Судија: Лемешић (Сплит). Стрелци: Митић у 75. и Вукосављевић у 84. минуту за Црвену звезду, а Ћирић у 24. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Срђан Мркушић, Бранко Станковић, Младен Кашанин, Бела Палфи, Миливоје Ђурђевић, Предраг Ђајић, Тихомир Огњанов, Рајко Митић, Коста Томашевић, Јосип Такач, Бранислав Вукосављевић. Тренер: Александар Томашевић.

Партизан II: Рајко Грчевић, Чедомир Лазаревић, Никола Рацић, Јовановић, Марко Пожега, Милован Ћирић, Првослав Михаиловић, Драгомир Марјановић, Пилко, Момчило Радуновић, Ранко Лешков. Тренер: Иљеш Шпиц.

Повезане вести

Leave a Comment