Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звезда убитачним контрама стигла до победе од 3:2 у 98. вечитом дербију

На данашњи дан 1994. године црвено-бели су славили резултатом 3:2 у 98. вечитом дербију и најавили повратак трофеја на Маракану под вођством Љупка Петровића, који се вратио у клуб после три године од историјског освајања титуле првака Европе 1991.

Потпуно нова генерација нашег најтрофејнијег клуба која је сачекала Љупка по преузимању екипе слабо је стартовала у новој сезони, а затим везала пет победа и ремизирала против пљеваљског Рудара пред дерби. Међу тих пет узастопних победа био је и тријумф притив Војводине (3:0) у Новом Саду, која се те сезоне са вечитима равноправно борила за круну и чак заузела прво место у јесењем делу.

Наши најпопуларнији клубови су се те сезоне већ састајали у 97. вечитом дербију који је завршен ремијем (1:1), па су екипе добро знале могућности ривала и шта могу да очекују у новом окршају пред око 50.000 гледалаца.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz11160670_928072537253643_4002762670866005817_n

Припретиле су обе екипе ударцима са дистанце у раној фази меча, а Звезда је опасним контрама јуришала ка Пандуровићевом голу. Једна таква акција Рамба Петковића и Ивана Аџића много је обећавала и представљала је увод ка водећем поготку у 11. минуту.

Дарко Ковачевић је направио сјајан продор по десној страни. Прошао је тројицу играча у црно-белој опреми, а затим као на тацни проиграо Небојшу Крупниковића, који се убацивао из другог плана. Уследила је сигурна егзекуција Крупног са 11 метара ударцем по земљи у ближи угао за 1:0.

Након тога домаћи тим је умало удвостручио предност. Још једном је севнуо контра напад Звезде, а Иван Аџић је са десне стране центрирао за Дарка Ковачевића, чији ударац главом брани Пандуровић и избацује лопту преко пречке у корнер.

Уследио је центаршут Петковића из корнера на другу стативу, а џокер Звездиног тима Предраг Станковић шутирао је главом, лопта је окрзнула стативу и прешла гол линију за вођство од 2:0 већ у 25. минуту.

Пред крај првог дела игре Звонко Милојевић је врховима прстију одбранио ударац Алберта Нађа из даљине, а два минута пре одласка на паузу Саво Милошевић петом проиграва Зорана Ђурића, који се нашао сам испред Милојевићa и погодио десни угао смањивши на 1:2. Уочи паузе поништен је погодак Драгана Ћирића због офсајда.

Почетком другог полувремена велику шансу није искористио Никола Радмановић. Све је одлично урадио у контри до одсудног момента, избио је сам испред голмана Пандуровића, а затим шутирао поред леве стативе. Уследила је још једна сјајна акција Звезде у 60. минуту у којој је Дарко Ковачевић упослио Аџића, који је центрирао до Петковића, али Рамбов покушај је пантерском интервенцијом осујетио Горан Пандуровић.

У великој борби и садржајној утакмици оба тима константно стварају прилике, а улазак Братислава Живковића у 75. минуту донео је црвено-белима још већу пробојност по десној страни. Радмановић је упослио Живковића, који се у незадрживом трку стуштио ка шеснаестерцу Партизана, послао сјајан пас према Рамбу Петковићу, који шутира из прве са пет метара и шаље лопту у леви угао за 3:1 у 77. минуту.

Трачак наде за госте појавио се у 83. минуту, када је Тешовић пао после дуела са Митком Стојковским, а Бабарогић показао на белу тачку. Драган Ћирић је искористио пенал и смањио на 2:3.

Бурно је било и у самом финишу. Ђурић је у 88. минуту добио други жути картон после старта на Петковићу без лопте у покушају новог контра напада, па црно-бели у финишу остају са играчем мање. Међутим, то их није спречило да још једном озбиљно припрете пред сам крај, када је Саво Милошевић главом шутирао поред гола са пар метара. Црвено-бели су славили са 3:2 и наставили пут ка дуплој круни.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz10009286_945146888879541_8162190790189367414_n

98. вечити дерби, 15. коло шампионата 1994/95

Црвена звезда – Партизан 3:2 (2:1)

Београд, 26. новембар 1994. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 50.000. Судија: Бранимир Бабарогић. Стрелци: Крупниковић у 11, П. Станковић у 25. и Петковић у 77. минуту за Црвену звезду, а Ђурић у 43. и Ћирић у 83. минуту из једанаестерца за Партизан. Црвени картон: Ђурић (Партизан) у 88. минуту.

Црвена звезда: Звонко Милојевић, Дејан Стефановић, Горан Ђоровић, Никола Радмановић, Митко Стојковски, Марко Перовић, Иван Аџић (Братислав Живковић), Небојша Крупниковић, Дарко Ковачевић (Ненад Сакић), Дејан Петковић, Предраг Станковић. Тренер: Љубомир Петровић.

Партизан: Горан Пандуровић, Зоран Мирковић, Зоран Ђурић, Алберт Нађ, Дражен Болић (Братислав Мијалковић), Игор Ташевски, Дарко Тешовић, Саша Ћурчић (Милан Јовић), Ђорђи “Гоце“ Христов, Драган Ћирић, Саво Милошевић. Тренер: Љубиша Тумбаковић.

https://www.youtube.com/watch?v=K7FsRccyUV0

Повезане вести

Leave a Comment