Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Дан када је Звезда са Савићевићем у главној улози игром засенила Фергусонов тим у Супер купу Европе

На данашњи дан 1991. године шампион Европе Црвена звезда и освајач Купа победника купова Манчестер јунајтед одиграли су меч за пехар Супер купа Европе на Олд Трафорду.

Битка за трофеј имала је важну предигру, јер се догодило да је уместо две утакмице одиграна само једна и то на стадиону Манчестер јунајтеда. Такав случај десио се трећи пут у историји овог такмичења, које је покренуто 1972. године на идеју Холанђанина Антона Виткампа, уредника спортске рубрике Телеграфа, који је у време доминације холандских клубова желео да његови сународници потврде доминацију освајањем још једног вредног такмичења.

Први пут се десило да се уместо два меча одигра један 16. јануара 1985. године због згуснутог распореда, па је Јувентус као освајач Купа победника купова угостио Ливерпул, тадашњег шампиона Европе. Меч је требало да се игра 1984. године, па се и данас Јувентус води као освајач трофеја за 1984. годину обзиром да је славио са 2:0 у Торину. Слично је било и 1986. године, када је првак Европе Стеауа победила Динамо из Кијева са 1:0 голом Хаџија. Меч је одигран тек 24. фебруара 1987. године у Монаку.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzcrvena-zvezda-1991-1368099823-307741

Овога пута разлози за одигравање само једне утакмице били су другачији. Манчестер званично није желео да игра у Београду због рата у Југославији (у Београду и Србији тога није било), а у ствари су знали да против Звезде тешко могу да остваре повољан резултат на Маракани обзиром да су црвено-бели у то време имали одличан тим и поред одлазака петорице важних фудбалера. УЕФА је касније пресудила да се игра само једна утакмица и то у Манчестеру, тиме је острвљанима омогућена велика предност. Као и увек Енглези су искористили свој велики утицај ван терена и добили оно што су желели.

То им није било довољно, па су добили и дозволу да играју са више странаца од тројице, колико је било дозвољено у то време у еврокуповима. Због промене прописа и одигравања само једне утакмице у Супер купу Европе, УЕФА је суспендовала и правило о три дозвољена странца, па је Фергусон на терен од старта послао шесторицу иностраних фудбалера – Шмајхела (Данска), Ирвина (Ирска), Канчелскиса (СССР), Меклера (Шкотска), Хјуза и Блекмора (Велс), а у наставку је ушао и седми странац, тада млади Велшанин Рајан Гигс. Тако је Манчестер направио преседан у европском фудбалу и пет година пре доношења Босмановог правила играо са већином странаца у тиму.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimagesЈунајтед је у то време био просечна енглеска екипа, а Фергусон је за пет сезона на клупи “Црвених ђавола“ имао само по један освојен ФА куп и Куп победника купова, без титуле првака. Међутим, после ове сезоне они су почели велику доминацију енглеским фудбалом и постали један од најбољих, најпопуларнијих и најбогатијих клубова на свету. У домаћем тиму није било најбољег играча и капитена Брајана Робсона, па је траку преузео Стив Брус.

Утакмица је имала буран почетак, јер је већ у трећем минуту холандски судија досудио пенал за Манчестер након што је једна лопта напуцала у руку најбољег дефанзивца Европе Милета Белодедића. Међутим, 20-годишњи голман првака Европе Звонко Милојевић прочитао је ударац Стива Бруса и одбранио ударац са беле тачке.

Када се Звезда ослободила почетне треме, кренула је да доминира тереном. Ређали су се покушаји Дарка Панчева и Владимира Југовића, а Дејан Савићевић је бриљирао на Театру снова и показао противницима своју фудбалску класу и мајсторство баратања лоптом.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz319ep

Панчев је на центаршут Михајловића шутирао главом тик поред десне стативе, затим је Савићевић у незадрживом продору стигао готово до самог гола, али завршетак акције није био најбољи, па су се домаћи паничном интервенцијом некако одбранили. Дејо је нешто касније сјајно пронашао Звездину кобру на десној страни, али је Блекмор са саме гол линије клизећим стартом избио у корнер после ударца Панчева главом. Панчев је могао да се прослави, али је на још једно дивно додавање Савићевића, Шмајхел истрчао и одбранио његов шут. Затим је на центаршут Радиновића главом послао лопту поред леве стативе.

Тако је Звезда пропустила огроман број повољних шанси, иако је потпуно разбила Манчестер јунајтед на његовом терену и одиграла једну од најбољих утакмица у својој историји. У наставку арбитар није реаговао на рушење Михајловића у казненом простору енглеског клуба. Тако мајсторске, брзе акције са невероватно великим бројем прецизних и маштовитих додавања публика на острву дуго није видела.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz318kz

Звезда није знала да стане. Невероватни јуриши Савићевића нису донели промену резултата, али је капитен првака Европе учио и одучио ривале од фудбала. Казна је стигла у 67. минуту, када је након погођене стативе Веба на лопту натрчао Брајан Меклер и постигао једини гол на утакмици и то у једној од ретких прилика за Јунајтед.

Алекс Фергусон, који ће касније постати један од најбољих стручњака у историји фудбала, био је одушевљен партијом Црвене звезде, што је касније и признао присећајући се дана када је стварао свој велики тим:

– Ми смо те вечери били скоро уништени, могло је да буде 5:0 на полувремену. Састав Црвене звезде био је фантастичан. Дејан Савићевић, Дарко Панчев, Роберт Просинечки, Владимир Југовић… Све бриљантни фудбалери – присећао се Фергусон, али и направио једну грешку, јер је Просинечки неколико месеци раније прешао из Звезде у Реал Мадрид.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz11822828_979819085412321_8317086370380800792_n

Клејтон Блекмор је партију Дејана Савићевића упоредио са оним што годинама на терену демонстрира вишеструки добитник признања за најбољег играч света Лионел Меси. Већи комплимент није био потребан:

– Дејан Савићевић је вероватно најбољи фудбалер против којег сам играо. Био је фантастичан, касније је отишао у Милан и, годину или две после нашег меча, игра Италијана вртела се око њега. Донео им је европску титулу, имао је најбољу левицу коју сам икад видео у каријери. Савићевић је био нешто као Лионел Меси, можда не баш толико добар, али заиста фантастичан играч.

https://www.youtube.com/watch?v=3DigDkqVUIA

Суперкуп Европе 1991.

Манчестер јунајтед – Црвена звезда 1:0 (0:0)

Манчестер, 19. новембар 1991. Стадион: Олд Трафорд. Гледалаца: 22.110. Судија: Марио Ван Дер Енде (Холандија). Жути картони: Инс (Манчестер јунајтед) и Белодедић (Црвена звезда). Стрелац: Меклер у 67. минуту за Манчестер јунајтед.

Манчестер јунајтед: Петер Шмајхел, Ли Мартин (од 71. Рајан Гигс), Нил Веб, Денис Ирвин, Стив Брус, Гери Палистер, Брајан Меклер, Клејтон Блекмор, Пол Инс, Андреј Канчелскис, Марк Хјуз. Тренер: Алекс Фергусон.

Црвена звезда: Звонко Милојевић, Душко Радиновић, Горан Василијевић, Мирослав Тањга, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Владимир Југовић, Влада Стошић, Дарко Панчев, Дејан Савићевић (од 82. Илија Ивић), Синиша Михајловић. Тренер: Владимир Поповић.

https://www.youtube.com/watch?v=tWAdAPeNOqA

Повезане вести

Leave a Comment