Moja Crvena Zvezda
ВажноЗанимљивостиМоја Црвена звездаНајновијеОсталоСпортско Друштво

Пази, Звезда гази: Фудбалери, кошаркаши, рукометаши и ватерполисткиње лидери на табелама, максималан учинак ватерполиста

У овом тренутку најпопуларнији клубови СД Црвена звезда изузетно добро се котираји у бројним спортовима, а сезона је тек у почетној фази, чак шта више у многим спортовима још није ни почела.

Поглед на табелу Супер лиге Србије у фудбалу озари лице сваком Звездином навијачу, јер се ретко када у последњих десетак година дешавало да црвено-бели имају толику предност у односу на најближег пратиоца. Екипа Миодрага Божовића је на прагу најбољег старта у историји клуба, од чега је дели само победа против Војводине у наредном 13. колу. Наш најтрофејнији и најпопуларнији фудбалски клуб тренутно има 10 бодова више у односу на другопласирани Јавор из Ивањице и чврсто држи прву позицију са учинком од 10 победа и два ремија уз највише постигнутих голова у лиги (30) и најбољу гол разлику (+21). Звезда има и првог стрелца лиге Александара Катаија, који је постигао седам погодака у досадашњем делу првенства и на најбољем је путу да по 27. пут постане национални шампион. Једино нови систем такмичења повремено може да забрине лидера на табели, јер ће се после 30. кола бодови преполовити, а након тога ће све екипе одиграти још по седам утакмица. Ако се у томе успе, наредни корак и сан снова био би пласман у групну фазу Лиге шампиона, што би аутоматски донело финансијску стабилизацију не само нашем фудбалском, већ и осталим клубовима СД Црвена звезда, па зато немојте да вас чуде оркестрирани напади на Звезду који са мањим или већим интензитетом не престају од почетка сезоне. Неки су се очигледно много уплашили пробуђеног лава који меље све редом и прети да збрише устаљени поредак и фудбалску жабокречину која се запатила на овим просторима.

Кошаркаши су одлично стартовали у АБА лиги и већ после два кола су запосели чело табеле са две победе и кош разликом +27, за поен више од Цедевите, која ће и ове сезоне бити највећи ривал шампиону регионалног такмичења. Како се екипа Дејана Радоњића временом буде уигравала надамо се да ће деловати све јаче, па ће и навијачима бити све лакше да преболе одласке Бобија, Калине, Ђенке, М-Вила и Јаке, који су прошле сезоне поставили високе стандарде у освајању трипле круне и пласманом у Топ 16 фазу Евролиге. Чини се да је Звезда ближе него икада освајању титула првака државе фудбалера и кошаркаша у истој години, што се последњи пут догодило 1969. године, када су капитени Џаја у фудбалу и Цвеле у кошарци подигли шампионске трофеје. После нека се неки не питају зашто су баш ова двојица великана српског спорта утицајем неких сивих еминенција завршили иза решетака у блиској прошлости. Одговор је једноставан – покварили су детињство и младост уцвељеним навијачима супротног табора, што доминацијом у играчким данима, што за време док су као функционери са Звездом стигли на кров Европе и света.

Рукометаши су у великој мери превазишли финансијске проблеме, који су их годинама спутавали, па су уз квалитетна појачања и младе снаге из својих редова направили респектабилан тим који је лидер на табели после три кола Супер лиге са учинком од две победе и ремијем уз пет бодова и за један погодак бољу гол разлику од Слоге из Пожеге. Још када се екипи Ненада Перуничића врати неколико играча после тешких повреда, биће то тим који ће на пролеће јуришати на повратак у врх српског рукомета.

Ватерполисткиње су у одбрану трофеја у Купу Србије, који се од ове сезоне игра по лигашком систему, кренуле силовито и изједначиле најубедљивији тријумф у историји клуба савладавши Стари град резултатом 37:4, уз то поставивши клупски рекорд по броју постигнутих голова на једном мечу. То им је донело прво место већ после првог кола и без потцењивања противника можемо рећи да треба чудо да се догоди па да ученице Милоша Брадића и ове сезоне не освоје дуплу круну.

Ватерполисти су били у врло тешкој ситуацији овог лета. Бројни проблеми притискају клуб који је пре само две године био првак Европе, али то се за сада није одразило на резултате у регионалној Триглав лиги, где нова, изузетно млада екипа под новим тренером Ристом Маљковићем има максималан учинак од две победе заједно са још три клуба.

Ако је судити по раној фази сезоне, она ће бити врло трофејна за наше Спортско друштво, а томе треба додати и да одбојкаши, одбојкашице и кошаркашице још нису ни започели такмичење у својим спортовима. Фудбалерке ове сезоне имају одличан тим, али се још увек нису сложиле све коцкице за преузимање лидерске позиције у домаћим оквирима. Нажалост, рукометашице због великих финансијских проблема нису добиле дозволу за наступ у другом рангу такмичења, па остаје да се види шта ће се десити са некада редовним чланом елитног ранга. Годинама су са финансијама кубурили или и даље кубуре већина клубова СД Црвена звезда и то у првом реду они најпопуларнији фудбалски, кошаркашки, рукометни, одбојкашки, ватерполо… То су само неки од проблема који годинама прате српски спорт и право је чудо како Звездини клубови функционишу и носе се са огромним изазовима услед којих су ретко када били конкурентни за освајање међународних такмичења током последње две деценије.

Далеко иза нас су времена када су Звездини фудбалери, атлетичари, кошакашице и кошаркаши освајали највећа такмичења на Старом континенту или планети и редовно играли у завршницама истих. Сада смо приморани да се задовољимо домаћим титулама и евентуално учешћем у неким међународним такмичењима под условом да се обезбеди довољно средстава.

У таквој ситуацији са дивљењем треба гледати на титулу шампиона Европе ватерполиста и освајање светске титуле каратиста 2013. године, на треће место џудиста у Купу шампиона прошле године, на финале ЦЕВ купа наших одбојкашица 2010. и треће место 2008. године у истом такмичењу, освајање јуниорске Евролиге наших младих кошаркаша у блиској прошлости, полуфинале Еврокупа кошаркаша 2014. и пласман у Топ 16 фазу прошле сезоне, јер никада теже него у новије време није било стићи у сам врх европског и светског клупског спорта услед високо наметнутих финансијских критеријума, које наши клубови никако не могу да испрате.

Звездина милионска армија навијача свакако би била задовољна гомилом домаћих трофеја у најпопуларнијим, али и оним мање популарни спортовима, јер су и они знали често да изостану у овим тешким годинама, а неки већи искорак у међународним такмичењима био би само још већи подстицај за постепени масовни повратак наших клубова у европски крем, мада то у овом тренутку делује као научна фантастика.

Повезане вести

Leave a Comment