Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звезда прошла Ренџерс и Карл Цајс уз фантастичан погодак Благојевића на гостовању у Јени

Црвено-бели су на данашњи дан елиминисали две екипе на европској сцени. У Купу европских шампиона избачен је Глазгов Ренџерс у славној сезони 1990/91, као и Карл Цајс Јена у Купу УЕФА 1979/80.

После бриљантне игре и велике победе против Ренџерса од 3:0 у првој утакмици осмине финала најелитнијег европског клупског такмичења, Звезду је чекао реванш у Шкотској.

Црвено-бели ништа нису препуштали случају. Тадашњи тим Ренџерса вредео је 65 милиона фунти и на папиру био скупљи чак и од Милана и Олимпика из Марсеља. Због тога су руководство и стручни штаб позивали на опрез, али је било јасно да је тим Љупка Петровића у том тренутку био квалитетнији од острвљана.

Пред старт утакмице представници Делија добили су поклоне од вођа навијача Ренџерса, у знак добродошлице, али и захвалности за заједничка дружења у Београду. Присталице црвено-белих су љубазношћу домаћина смештене на северну трибину Ајброкс парка.

Савићевић није био спреман за реванш због повреде, а из истих разлога са екипом није путовао резервни голман Милић Јовановић, кога је заменио Жељко Калуђеровић и у наставку непланирано добио шансу после потреса мозга и прелома ребра капитена Стевана Стојановића у дуелу са центарфором Марком Хетлијем.

Наш шампион је наступио у истом саставу као у првој утакмици и врло брзо загосподарио средином терена, док домаћи фудбалери нису могли да дођу до позиције за ударац, јер је чувена одбрана Црвене звезде затворила све прилазе свом голу. Најбољу прилику у првом полувремену имао је Владимир Југовић, који је на центаршут Бинића шутирао главом поред гола. На другој страни је нешто касније Додс послао лопту преко пречке.

Неколико минута пре краја првог полувремена Хетли је приликом једне сигурне интервенције Стојановића улетео коленом у ребра Звездином чувару мреже. Чинило се да ће са капитеном нашег првака све ипак бити у реду, међутим, он је нешто касније завршио у болници:

– Ушли смо у свлачионицу, а ја сам се стровалио. Брзо су ме одвезли у болницу, где су утврдили потрес мозга. Развалио ме је, па ја нисам ни осетио да ми је пукло ребро. Нисам имао појма шта се дешавало до полувремена. Тек после сам видео да ме је заменио Калуђеровић. Провео сам четири дана лежећи у мраку. Нисам се много померао, тако да нисам осећао да ме нешто боли. Међутим, кад сам устао, почео се крећем, схватим да нешто није у реду. Одем код брата на ортопедску клинику и каже ми да је ребро пукло, али да већ зараста. Односно да би требало да га ломи да зарасте лепо. Ма какви, остави га поручио сам му. Али и данас под прстима осетим ту квргу – присећао се Стеван Стојановић много година касније “успомене“ из Глазгова, али се већ 11 дана после гостовања на Ајброкс парку вратио на гол и бранио у победи против загребачког Динама од 3:1.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz11203141_938378849556345_2303851956781880562_n

Већ у 52. минуту Црвена звезда је повела са 1:0. Бинић је пребацио лопту на леву страну до Просинечког, који је упослио Панчева. Звездина кобра је фантастично смирила лопту главом, пребацивши је на леву ногу, не дозволивши да падне на траву, и одмах упутила ударац, а голман Вудс је могао само да закачи лопту врховима прстију на путу до мреже. То је већ било четири гола разлике у корист црвено-белих, којима је остало само да мирно приведу сусрет крају.

Истакао се и Жељко Калуђеровић, који је нешто касније лепом интервенцијом одбранио шут Волтерса, а затим код покушаја Стивена избацивши лопту у корнер. Ипак, у 79. минуту Али Мекоист је у скоку надвисио Звездине дефанзивце и пребацио истрчалог Калуђеровића изједначивши на 1:1. Звезда је узвратила преко Панчева, који је из добре позиције желео да поцепа мрежу, али је лопта од силине ударца прелетела преко пречке. Панчев је био стална опасност по гол Ренџерса. Имао је још један покушај поред гола и на крају је био играч утакмице. Уз њега су одличне партије пружили Белодедић, Шабанаџовић, Маровић, Радиновић и Југовић.

Панчев је зарадио и 10.000 фунти за погодак у Глазгову, које је добио од главног спонзора клуба као део опкладе, а 10 одсто припало је и голману Калуђеровићу, који се умешао у разговор у авиону на лету до Шкотске, јер је на питање “колико је моје?“ од Панчева добио одговор “десет одсто“. Иначе, Панчев је био на гласу као тврдица, па је Калуђеровић један од ретких који је успео да му извуче новац. Да то није било баш тако, говори и податак да је Панчев, када је добио новац, инсистирао да Звездин голман узме паре, иако се он првобитно нећкао, а свој део је добио у францима. Све у свему, Ренџерс је успешно архивиран, Звезда је презимела у Европи, а на пролеће је у походу ка титули првака Старог континента за противника у четвртфиналу добила Динамо из Дрездена.

Глазгов Ренџерс – Црвена звезда 1:1 (0:0)

Глазгов, 7. новембар 1990. Стадион: Ајброкс парк. Гледалаца: 23.821. Судија: Бо Карлсон (Шведска). Жути картони: Додс, Мунро (Ренџерс), Најдоски (Црвена звезда). Стрелци: Мекоист у 79. за Ренџерс, а Панчев у 52. минуту за Црвену звезду.

Глазгов Ренџерс: Крис Вудс, Гери Стивенс, Стјуарт Мунро, Ричард Гог (од 57. Скот Низбет), Најџел Спекмен, Џон Браун, Тревор Стивен, Дејви Додс (од 46. Александер Робертсон), Али Мекоист, Марк Хетли, Марк Волтерс. Тренер: Грем Сунес.

Црвена звезда:  Стеван Стојановић (од 46. Жељко Калуђеровић), Душко Радиновић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Влада Стошић, Дарко Панчев, Владимир Југовић (од 89. Горан Јурић), Драгиша Бинић. Тренер: Љубомир Петровић.

https://www.youtube.com/watch?v=Xtka8JB2ZnY


Звезда је на реванш шеснаестине финала Купа УЕФА у сезони 1979/80 отпутовала са голом предности после победе против Карл Цајса у Београду резултатом 3:2.

Источни Немци су се показали као врло неугодан противник, а када је после гужве у шеснаестерцу након корнера са десне стране у 43. минуту Мартин Троха успео да погоди мрежу и доведе домаће у вођство од 1:0, чинило се да ће црвено-бели тешко успети да се врате у игру.

zzzzzzzzzzzzzzzzz1979 Karl Cajs a

Међутим, у 62. минуту екипа Бранка Станковића стиже до изједначења. Никола Јовановић је сјајно прошао по десној страни и упутио центаршут, а дефанзивац домаћих Лотар Курбјувајт неспретно је реаговао и савладао сопственог голмана. Црвено-бели су тада имали разултат за пролаз у осмину финала.

Седам минута по уласку у игру уместо Дулета Савића, голгетер Црвене звезде Зоран Филиповић матирао је Грапентина за вођство од 2:1. Велики преокрет у режији захукталог тима из Београда. А онда се догодио тренутак због кога фудбал често зна да буде најлепша игра, под условом да у њој учествују истински мајстори какав је био Цвијетин Благојевић.

Грапентин је приликом једног истрчавања у 75. минуту избио лопту испред Звездиног нападача скоро до средине терена. Ту се нашао Благојевић, који је одмах одлучио да лобује истрчалог чувара мреже са велике удаљености. Учинио је то тако ефектно, да се погодак који је постигао с правом сматра једним од најлепших које је Црвена звезда икада постигла у еврокуповима. Мајсторија Цвијетина Благојевића за телевизијске шпице и вођство Звезде од 3:1 у Јени.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1471812_953613368032893_458953900708629564_n

Пораз домаћег тима ублажио је Томас Тепфер у 82. минуту, када је главом послао лопту у мрежу након додавања из корнера са десне стране. Финалиста Купа УЕФА из сезоне 1978/79 избацио је екипу са Истока Немачке, а у осмини финала чекала га је екипа са Запада Немачке, славни Бајерн из Минхена.

Карл Цајс – Црвена звезда 2:3 (1:0)

Јена, 7. новембар 1979. Стадион: Ернст Абе Спортфелд. Гледалаца: 16.000. Судија: Џорџ Кортни (Енглеска). Стрелци: Троха у 43. и Тепфер у 82. за Карл Цајс, а Курбјувајт аутогол у 62, Филиповић у 65. и Благојевић у 75. минуту за Црвену звезду.

Карл Цајс Јена: Ханс-Улрих Грапентин, Конрад Вајс, Лотар Курбјувајт, Герт Бројер, Андреас Краузе (од 69. Јерг Буров), Ридигер Шнуфазе, Јирген Раб, Улрих Оверман, Герхард Хопе, Мартин Троха, Еберхард Фогел (од 55. Томас Тепфер). Тренер: Ханс Мајер.

Црвена звезда: Александар Стојановић, Златко Крмпотић, Милан Јовин, Славољуб Муслин, Драган Милетовић, Ђорђе Миловановић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић (од 76. Здравко Боровница), Душан Савић (од 58. Зоран Филиповић), Недељко Милосављевић, Сребренко Репчић. Тренер: Бранко Станковић.

https://www.youtube.com/watch?v=dydqcyzfVYw

Повезане вести

Leave a Comment