Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

Црвена звезда Телеком – Мега Лекс, отварање нове кошаркашке сезоне

Дошао је и тај дан, Црвена звезда улази у нову сезону као бранилац титуле, мада можемо слободно рећи и као бранилац титула јер смо прваци на два фронта, у две лиге, а чека нас и одбрана Купа. Сећања на те успехе неће никад избледети, али од старе славе се не живи. Сада следи најтежи део, а то је потврда квалитета и останак на врху. А у све те походе крећемо из Пионира, нашег кошаркашког дома. Било би лепо да ту све и завршимо, као и пре три месеца.

За многе најзанимљивији, али и најстреснији део године сада је при крају, а то је прелазни рок. Наравно, у кошарци је то другачије него у фудбалу и прича се штавише да Звезда активно у смирај припремног периода трага за још два појачања, нарочито због лошег здравственог билтена.

Но, чак и да се неко прикључи ових дана тиму, питање је колико ће моћи да помогне у првих 11 дана који очекују наш тим. У тих 11 дана, прилично подмлађена и промењена екипа имаће чак пет лигашких утакмица у првенству, три у Београду, две на страни. Стартоваће против неугодне Меге, увек опасне и амбициозне Будућности, затим ће гостовати Задру, угостити новајлију Тајфун и заокружити циклус тамо где је постала шампион, у Загребу против изузетно јаке Цедевите.

Мега Лекс и ове сезоне не одустаје од свог концепта, а то је форсирање младих и талентованих играча појачаних са неколико искусних, углавном на позицијама у рекету. Плејаду талентованих кошаркаша предводиће Раде Загорац са позиције крила, као и новајлија из Подгорице, давно најављени таленат на позицији плеја, Никола Ивановић. Једини играч у тиму који је рођен пре 1993. године је бивши центар Црвене звезде Предраг Самарџиски, од којег се очекују сигурност у скоку и снага у рекету. Ту су и два странца, такође веома млада на позицијама крило/крилни центар, Тимоти Кабаро и Алфа Каба, који је неизвестан због повреде. Од староседелаца треба издвојити још Јарамаза и Николића. Пажња ће бити усмерена и на Звездино дете на позајмици, плеја Александра Аранитовића.

sp-radonjic1

Навикнути резултатима из прошле сезоне, верујемо да ће ипак много тога више зависити од нашег тима него од противника. А наш тим носи много загонетки и непознаница.

Не треба више понављати да су нас напустили Марјановић, Вилијамс, Џенкинс, Калинић и Блажич, да су уговори раскинути и са Каплановићем и Чворовићем, а списак појачања још није закључен.

Добра ствар је да су Митровић, Дангубић и Јовић, након што су отпали са списка репрезентације за ЕП искористили лето да залече повреде и са играчима који су од почетка ту прођу добар део припрема. Целе припреме су прошли Лазић и Јовић, млађи првотимци који очекују већу минутажу Ребић и Тејић, као и таленти прикључени првом тиму овог лета Гудурић, Апић, Давидовац и Симанић.

Екипи су се током припрема придружили искусни Софоклис Скорцанитис и релативно непознати Стефан Настић, адут шампиона Немачке, Рајан Томпсон, док је последњи, након наступа на ЕП, дошао Гај Мекел.

Маик Цирбес је због повреде паузирао цело лето и још увек није у тренажном процесу, а њему се од недавно придружио Марко Тејић, што је још један од разлога зашто се трага за појачањем.

Током припрема, екипа је забележила само два пораза, али оба од Евролигашких тимова из Турске, Фенербахчеа и Дарушафаке. У тим мечевима се видело да спољна линија није наместила нишанске справе и да ту фали барута за рафалну паљбу. Да ли ће проценат шута расти током сезоне, видећемо. Под кошем ствари делују добро, увек неко има добар дан, нарочито се истакао Настић. Мекел је показао добру визију за асистенције, али је дефинитивно другачији тип плеја од Вилијамса који је умео да се распуца и погађа из свих позиција. Дефанзивно не сумњамо да ће све добро изгледати, Настић је веома покретан центар који може да контролише рекет, о Скорцанитису не треба трошити сувише речи. Што се спољне линије тиче, Томпсон је вероватно бољи дефанзивац од Блажича, док се очекује да Дангубић има много већу улогу у оба правца. Наравно, ту су Лазић и Јовић, док је своју игру у дефанзиви поправио и Ребић, упркос томе што је најнижи играч у тиму.

Научили смо прошле године да се рачуна само резултат на крају сезоне. Неће бити лако поновити га, али ако је неко заслужио да верујемо у њих, заслужили су ови момци.

Уосталом, зато смо се и одлучили за баш ову фотографију на врху чланка. Сећате ли се утакмице на којој је настала? Иако смо рекли да се од сећања и старе славе не живи, лепо је сетити се оваквих тренутака које сигурно нећемо никада заборавити…

Црвена звезда Телеком – Мега Лекс, четвртак, 21:00, хала „Пионир“

Повезане вести

Leave a Comment