Moja Crvena Zvezda
FeaturedАлександарБлоговиВажноНајновије

ПРИЧА ДАНА: О Звезди и вечито „храбрим“ Енглезима

На дан када обележавамо 15 година од велике Звездине победе над тада озбиљним премијерлигашом, Лестером, присетићемо се неких судара нашег клуба са Енглезима у европским такмичењима.

Први је био чувени двомеч против Манчестер Јунајтеда, који је, нажалост, донео велико пријатељство два клуба у наредним деценијама, због околности које су наступиле после београдског реванша.

У сезони 1958/59. дрес Манчестера, под командом чувеног Мата Безбија, носила је генерација којој је предвиђана доминација енглеским и европским фудбалом дуги низ година. Показали су то делом и против Црвене звезде, иако је екипа и даље била у настајању, победивши наш највећи клуб у двомечу и пласиравши се даље. У првој утакмици, Енглези су славили са 2:1, док је у Београду било 3:3.

Након тога, на минхенском аеродрому, авион два пута није успевао да полети, а трећи пут је то учинио… По последњи пут… У 15 часова и 4 минута настрадало је 23 путника – фудбалери, новинари, посада, стручни штаб… Боби Чарлтон, који ће касније постати легенда енглеског и светског фудбала, пронађен је 50 метара од авиона.

Ова трагедије створиће велико пријатељство између Црвене звезде и Манчестера, посете клубова један другом, добре односе између играча… И да није било трагедије, можда би било тако, јер су тадашњи фудбалери, међу њима и Драгослав Шекуларац, говорили о дружењу момака из два тима за време боравка Енглеза у Београду.

Ова прича одлично ће послужити да упоредимо оно што ће уследити, када је реч о искуствима Црвене звезде са енглеским клубовима у будућности. Од великог пријатељства, узајамног поштовања и господства, дошли смо неколико деценија касније до нечега сасвим супротног…

1991, СУПЕРКУП ЕВРОПЕ

Звезда је шампион Европе. Звезда има најбоље играче Европе и света у својим редовима. Југославија слави, али се и распада и ратује…

Тог 19.11. одигран је једини, а требало је да буде само први, меч Суперкупа Европе, између Црвене звезде и Манчестер Јунајтеда. Звезда без Стојановића, Маровића, Шабанаџовића, Просинечког, Бинића, из шампионске екипе, али са Дејаном Савићевићем, који игра најбољи фудбал у животу, Беледедићем, Најдоским, Југовићем, Михајловићем. Манчестер са Шмајхелом, Ирвином, Блекмором, Хјузом, Брусом, Вебом… и Фергусоном на клупи. Са Фергусоном, који је већ пету годину покушавао да направи од Манчестера оно што ће успети током деведесетих. Велики европски тим, који је у тренутку његовог доласка био просек енглеског фудбала и, према његовом признању, тим састављен од алкохоличара и пробисвета. Са клупе је те вечери ушао и Рајан Гигс…

LEAD Technologies Inc. V1.01

Изјава тренера „Ђавола“ говори довољно о овој утакмици:

„Требало је да буде 5:0 на полувремену за Звезду. Ми смо те вечери уништени. Састав Звезде био је фантастичан, састављен од бриљантних играча, Савићевића, Панчева, Михајловића, Југовића…“

Можда тих 90 минута и даје објашњење за то што је одигран само један меч између ових клубова. Наводни рат у Југославији (у Београду се тог новембра прилично ратовало…) толико је шокирао Британце, да просто нису смели да крену ка нашој земљи, па су измолили од УЕФА дозволу да се игра само једна утакмица, занимљиво на сред њиховог стадиона, у Манчестеру.

Од спортског духа, поштовања, пријатељства, разумевања и витештва, од оне трагичне ’58 већ тада није остало ништа. Енглези су показали своје лице и освојили трофеј који никако нису заслужили.

Поред њега, могу да буду срећни и што су гледали фудбалера какав се на Олд Трафорду више, а можда ни пре тога, није појавио у дресу противничког клуба. Дејан Савићевић, Меси тог доба, како га је назвао Блекмор, стрелац јединог гола, поигравао се са Енглезима као са малом децом те вечери… Заиста, та партија једна је од најбољих индивидуалних једног фудбалера у историји фудбала…

2000, КУП УЕФА

Само девет година касније, виђено је нешто слично. Наравно, поново су Енглези били у питању! Баш на данашњи дан, Звезда је у Купу УЕФА одиграла чувени реванш меч против Лестера, који је претходну сезону у Премијер лиги завршио на солидном осмом месту, уз освојен Лига Куп. Не у Београду, него као домаћин у Бечу!

И овога пута, храбри Енглези су заплакали и тражили од УЕФА да не долазе у Београд, због „дестабилизоване и тешке политичке ситуације у земљи“, што су главешине из Ниона оберучке прихватиле. И поред тога, Звезда је имала велику подршку навијача, и, што је још битније, суви квалитет на терену.

Головима Друлића и Гвозденовића наш тим је славио са 3:1 и отишао даље. Детаљније о току утакмице прочитајте овде.

Тренер Енглеза још једном је показао витештво и фер-плеј, након утакмице. Поред тога што се није руковао са Славољубом Муслином, дао је срамну изјаву.

„Играчи су били уплашени када су видели да навијачи Звезде бакље бацају на наше навијаче. Још више су их уплашиле увреде, а и ја сам чуо врло ружне увреде на рачун наших црних играча. Штета, имали смо доста шанси, поготово Иди, али смо их пропустили на почетку меча. Нисам се поздравио са Муслином по заврштку меча, али ако га видим честитаћу му. Вероватно.“

pjana i drula

Звезда је са Енглезима играла још неколико пута. Средином прошлог века противник је био Вулверхемптон, који је био успешнији, као и Тотенхем, 20-ак година касније. У чувеној Звездиној сезони 1978/79. наш тим је елиминисао Арсенал и ВБА, на путу ка финалу Купа УЕФА, а у 21. веку је Болтон победио на Маракани.

Посебна прича је двомеч против Ливерпула из 1974. године, када је наш тим славио са 2:1 у обе утакмице и нанео Ливерпулу ЈЕДИНИ пораз на Енфилду у Купу/Лиги Шампиона у 20. веку!

1973-11-07-019

Укупно, наш тим је против енглеских клубова играо 17 пута и има позитиван скор! Забележио је шест победа и по 5 ремија и пораза.

ВЕЛИКАН!

Повезане вести

Leave a Comment