Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновијеПрипреме

Преглед учинка црвено-белих у припремном периоду

Кошаркаши Црвене звезде су победом у мечу за пето место против домаћина на турниру у Задру завршили серију контролних мечева пред почетак нове сезоне у којој ће покушати да понове високе домете остварене у минулој, најуспешнијој сезони у 70-годишњој клупској историји.

Екипа Дејана Радоњића претрпела је велике промене у играчком кадру. Одласци Марјановића, Калинића, Џенкинса и Блажича никога од верне црвено-беле навијачке масе нису оставили равнодушним, међутим стигли су неки нови момци који ће настојати да крену њиховим стопама и наставе континуитет освајања трофеја.

zzzzzzzzzzzzzzzzz12027756_1005268966200666_6647506013120158045_n

Звезда је у припремном периоду одиграла девет утакмица уз учинак од седам победа и два пораза. Савладани су У-банка Клуж (67:65), Темишвар (71:58), Будућност (77:75), ПАОК (72:70), Мега Лекс (79:69), Крајлсхајм (89:66) и Задар (68:57), док су два пораза претрпљена од скупих турских евролигаша Дарушафаке (77:84) и Фенербахчеа (65:88). Освојен је “Мега Лекс Куп“ у Краљеву, док је на јаком турниру у Задру заузето пето место.

Освајач трипле круне није наступао у комплетном саставу, јер је недостајао повређени Маик Цирбес, који ће пропустити и почетак сезоне због неугодне повреде. Здравствене проблеме имали су и Рајан Томпсон, Марко Гудурић, Лука Митровић, Гал Мекел се после учешћа на Евробаскету са селекцијом Израела прикључио екипи тек на турниру у Задру, док пауза чека и Марка Тејића због повреде на сусрету са Фенербахчеом.

Због свега наведеног Звезда у окршаје са АБА лигашима, где брани титулу и прво место освојено у лигашком делу претходне две сезоне не улази ни комплетна ни потпуно спремна, али ипак, сасвим довољно квалитетна за успешан старт у регионалном такмичењу.

zzzzzzzzzzzzzzzz12011269_1004582779602618_4501545159218851666_n

Испоставило се да је пун погодак у прелазном року направљен анажовањем високог центра Стефана Настића, који је пружио одличне партије и са укупно 102 постигнута поена на девет утакмица (просек 11,3 по мечу) био најбољи стрелац клуба на припремама. Момак који је наступао за Голден Стејт и Сан Антонио у Летњој НБА лиги показао је велики потенцијал и истанчано кошаркашко знање под кошем уз завидан број скокова и био најпријатније изненађење Радоњићеве чете у припремном периоду уз напомену да у одбрани има још простора за напредак и исправљање недостатака. Нема сумње да ће 22-годишњи Новосађанин представљати једну од највећих узданица црвено-белих у предстојећеој сезони.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz12003228_1005268969533999_6852520816909169411_n

Софоклис Скорцијанитис је показао да је близу повратка у некадашњу топ форму, када је био страх и трепет широм евролигашких паркета. На девет утакмица постигао је 87 поена, доминирао у противничком рекету, где је лако излазио на крај са ривалима уз сјајне проценте шута. Од њега се због конституције не може очекивати велики број скокова, али својом снагом прави разлику у нападу, само да још искоригује нешто већи број личних грешака које зна брзо да заради и биће ударна игла екипе. Још када се Цирбес потпуно опорави и стави на располагање екипи, Звездина центарска линија ће суверено владати регионом и бити тврд орах многим евролигашима.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz11990425_999046153489614_302492487982725839_n

Рајан Томпсон је пропустио већи број сусрета због лакше повреде, али је у освајању турнира у Краљеву показао да ће бити велико појачање. Против ПАОК-а је убацио 13, а против Меге 17 поена уз одличне проценте шута. Далеко је најбољи шутер са дистанце у екипи и мора да добија лопту и преузима на себе одговорност, чиме би и Звезда и он били само на добитку.

Када је у питању четврти новајлија, Гал Мекел, ту су оцене подељене. Касно се прикључио црвено-белима због обавеза у националном тиму, па учинак на три јаке провере у Задру није баш много меродаван за неку почетну оцену. Имао је и добрих и лоших страна, асистенција, погодака, изгубљених лопти, а ако не крене најбоље ту је Стефан Јовић, који се вратио после повреде због које га није било у репрезентативном дресу. Већи број утакмица одиграо са великим самопоуздањем уз евидентан напредак у шуту и мноштво подељених асистенција, од којих су неке биле прилично маштовите у стилу свог бившег саиграча Маркуса Вилијамса. Ту је и Никола Ребић, који је показао велики напредак, добре проценте шута и истакао кандидатуру за знатно већу минутажу, тако да из такве конкуренције на позицији плејмејкера може да проистекне суви квалитет. Проблем је само што ће један од њих морати да проводи више времена на клупи, осим ако Радоњић повремено не помери једног од њих на бека шутера, као што је био случај у финишу припремног периода, када су и Ребић и Мекел истовремено били на паркету.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz11988451_1005269449533951_7540086533367688506_n

Од осталих староседелаца се зна шта се може очекивати. Поуздани капитен Лука Митровић и врсни дефанзивац Бранко Лазић биће узданице тима, док Немања Дангубић мора боље уколико мисли да достигне НБА ниво који су му предвиђали кошаркашки стручњаци за будућност. Марко Гудурић није имао већу минутажу коју су многи очекивали да ће добити, бар не у припремном периоду, па остаје да се види како ће то изгледати када почну праве утакмице. Да се на њега може рачунати показао је са 23 поена против Крајлсхајма. За будућност клуба било би сјајно када би минутажа и учинак Тејића, Апића и Симанића били већи, али код тако младих кошаркаша треба много стрпљења док не достигну статус узданице клуба, што је у средини каква је Црвена звезда посебно тешко обзиром да се увек траже победе, успеси и трофеји.

Ево и комплетне листе стрелаца клуба у припремном периоду: 102 поена – Стефан Настић, 87 – Софоклис Скорцијанитис, 69 – Стефан Јовић, 66 – Никола Ребић, 61 – Бранко Лазић, 57 – Лука Митровић, 46 – Рајан Томпсон, 39 – Марко Гудурић, 24 – Гал Мекел, 18 – Бориша Симанић, 18 – Марко Тејић, 6 – Драган Апић, 5 – Дејан Давидовац. У стрелце се нису уписали Алекса Раданов и Стефан Лазаревић.

Остаје да се види како ће све то изгледати када дођу такмичарске утакмице и густ распоред, на који се Звезда прошле сезоне навикла. Знајући начин рада Дејана Радоњића, имајући у виду амбиције клуба, најаве челника Звезде, али и партије са турнира у Задру, врло вероватно у скорије време можемо очекивати још једно појачање из иностранства, још ако се неке ствари поклопе, па мистериозни новајлија стигне из предворја НБА лиге, где ће се екипе ускоро изјаснити на кога не рачунају за сезону 2015/16, Звезда у таквој ситуацији може много да добије на квалитету, али је потребан пажљив одабир, како се не би поновиле неке ситуације из блиске прошлости по питању кошаркаша преко океана, чије кошаркашко знање никада није било спорно, али се ипак нису задржали према очекивањима у клубу.

Повезане вести

4 comments

vladimir сеп 28, 2015 at 12:24

Prelazni rok je uradjen katstrofalno i to se mora reci ima vrlo malo vremena da se on ispravi u cajtnotu smo ali ima pod 1 na kecu smo dobro pokriveni e sad MW je jedan mozda najbolji plej zvezde u novijoj istoriji na 2 mrak mora da se shvati da je trio lazic guduric davidovac rak rana koju nije predvideo samo onaj ko odlucuje lazic je covek skromnog znanja i zadatka ane neko sa kvalitetom i neko od koga se uci i dvojica nesrecnih junisa na 2 mora klasa da dodje i da npr guduric uci i da se rastereti inace evo vec posle zadra neraspolozenje i kaznene mere guduric ne moze biti ono sto nije ali moze postati Zamislite grujica bez donallda na trojci vise nego upitan dangubic koji treba da bude scorer a on to za sad nije tomson je dobar igrac ali povredjen na 4 mrak mitrovic zabluda i covek s kojim se pogresno radi mesto prosle godine da su ga uparili sa nekim iskusnim da nauci preko potrebnu ledjnu tehniku uparili su ga sa tejicem koji ugklavnom ne zna nista velika zabluda je bila o mogucnostima proslogodisnjeg tim a tim koji je imao dominantnu 1 i 5 morao je minimum medju 8 a nije radi mraka na 4 na 5 smo izvanredni sofo koji ima 32 ali ima i kvalitet i ako to tim ne iskoristi kriv je trener i uvek dobri cirbes i hit i pokazatelj nastic dobrog rada u sad nema masu i skok ali ima perfektnu tehniku i sut vrlo koristan igrac
Pod hitno dovesti klasnog sutera i jaku ol raund 4 trojku tomson i dangubic mogu pokriti Zvedi fali zagradjivanje ofanzivni prodor 4 i defanzivni skok 4 ovo je skup tim da ne bi propali treba hitno dovesti 2 igraca inace bojim se kraha sa dugorocnim posledicama npr navijaci su u preprodaji kupili 2500 godisnjih a najeftinija je bila 100 evra

Reply
жељко сеп 28, 2015 at 16:03

Друже, стави тачку или зарез бар негде

Reply
josif сеп 28, 2015 at 10:41

Vidi se da nam fali jos igraca,sada posle povrede Tejica i vec otsutnog Zirbesa definitivno je jasno da se mora angazirati igrac na poziciji 4 dali kratkorocnim ugovorom 30 dana,ili ako Tejic nezadovoljava ocekivanja onda ga potpisati dugorocno i igrac koji pokriva poziciju 2 i 3.Ocito je da smo slabiji nego prosle sezone ali kadv se poklope sve kockice bice ovo solidan tim,u paklenoj grupi u EL ako prodjemo bice ravno podvigu,dok se odbrana triple krune podrazumeva,mozda u ABA necemo biti dominantni kao prosle ali definitivno kad budemo pravi gazicemo.Pozz.MKD

Reply
Pera сеп 28, 2015 at 11:37

Promašio si prijatelju temu sto posto.Pusti ti stručni štab da radi svoj posao a daj podršku timu i klubu to je tvoj zadatak i svih nas i manje gledajte neke novinare ipak oni guraju samo svoj interes.

Reply

Leave a Comment