Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

ПРИЧА ДАНА: Мичел Доналд – човек који је са Марком Грујићем покренуо Звезду!

Црвена звезда има осам победа у низу, чак 8 бодова више од другопласираног Јавора и 12 од трећепласираног Партизана, који има и меч мање. Поред тога, оно што још више радује је сигурна игра црвено-белих, која је свој врхунац доживела у сјајном вечитом дербију, у којем је остварена убедљива победа, од 3:1.

Пропусти су видљиви, али је то нешто што је очекивано, када се у обзир узме чињеница да је екипа састављана готово два месеца, да је било повређених фудбалера који се тек враћају у ритам, као и то да је било великих потреса око екипе од почетка сезоне.

Оно што је посебно уочљиво јесте сјајна игра на средини терена, на којој доминирају два играча, Марко Грујић и Мичел Доналд. Грујић је на почетку сезоне био у другом плану, чекао је своју шансу иза Савићевића, Ковачевића, Стојановића, дошао касно због Мундијалита, али је успео да се радом и стрпљењем избори за своје место, које сјајним играма сада лако чува. То је доказао и синоћ поготком и фантастичном асистенцијом за Катаија, у победи против Новог Пазара.

Његов партнер на средини терена је Мичел Доналд. Откровење ове сезоне и човек који је, дефинитивно, покренуо машину Миодрага Божовића!

Од првог полувремена у Сурдулици, против Радника, када је дебитовао, јасно је било да је реч о школованом фудбалеру, који зна свој задатак и обавља га практично без грешке. Пре његовог доласка, Звезда је забележила два пораза у Европи, уз два ремија и три победе у домаћем првенству, све три након преокрета. Од тада, наш тим има 6 везаних победа, уз гол разлику 14:1 и 18 освојених бодова.

Можда ће неко рећи да је то заслуга целог тима, што је више него тачно, али је јасно и да се препород, или, боље рећи, стабилизација Звезде у овој сезони поклапа са доласком сјајним партијама Холанђанина.

Било је скептика, јер је добро познато каква је искуства Звезда имала са странцима у прошлости, али је сада већ очигледно да је наш клуб направио прави потез.

Напомена: Звезда може да откупи Мичелов уговор за 200 000 евра, а клаузула ће бити активирана ако он одигра 60% утакмица од доласка до завршетка јесењег дела првенства.

Невероватан погодак Звезде!

Оно што је уочљиво на први поглед јесте његова смиреност у игри, непостојање панике када има лопту у ногама и непрестана тежња да лопта иде напред или на страну. Ретко греши у пасу, који је врло оштар, па лопта иде брзо и лако долази до промене стране и тежишта игре, док се противничка екипа „помера“. Друга ствар која просто не може да буде незапажена јесте његово кретање. Покрива велики део терена и веома често се „смешта“ између штопера, посебно у ситауцијама када Павићевић и Јовановић (вероватно ће то бити случај и са Луковићем) износе лопту дубоко у поље противника. Исти случај је и онда када се појаве потешкоће у преношењу лопте на противничку половину и када се (ретки) ривали одлуче на пресинг.

Против Младости је преузео одговорност и извео једанаестерац, хладнокрвно, пославши голмана у једну, а лопту у другу страну и запечатио судбину Лучанаца.32

Још једна веома значајна ствар везана је и за поменутог Марка Грујића. Он је са искуснијим и човеком од поверења на терену, Доналдом, добио сигурност и већу слободу. Добија могућност да се више креће према голу противника, као и да проба са ризичнијим пасовима и соло-продорима, знајући да ће иза себе има коректуру свог саиграча. То је било приметно и синоћ против Пазараца, али и на неким претходним утакмицама, када је млади везиста показао потенцијал, када је реч о пасу и кретању унапред са своје позиције.

13

Резултат свега је сјајан учинак Звезде у последње време. Чини се и да се екипа тек уиграва и да ће оно право од њих тек уследити у месецима који долазе. Много ће свакако зависити и од игре њих двојице, а оно што охрабрује је то што ће и они бити све бољи како се буду упознавали и играти са све више поверења један у другог.

Једно је сигурно – Црвена звезда добила је тандем на средини терена какав одавно није имала.

ГРУЈИЋ – ДОНАЛД!

Повезане вести

4 comments

zvele сеп 27, 2015 at 20:56

Sve je tako

Reply
dejo сеп 27, 2015 at 18:00

Bilo bi lepo da i sledece sezone zadrzi vecinu od ovog tima buduca uprava nase Crvene Zvezde a to moze da bude jedino da se desi bar ja tako mislim da nasu Crvenu Zvezdu kupi Gasprom a sa vama se slazem adminu u potpunosti jer ovakav tandem je bio potreban nasoj Crvenoj Zvezdi !!!:)

Reply
Dejaaaaaaaa сеп 27, 2015 at 14:50

Pun pogodak bi bio da ih zadrzimo i sledece sezone..vecinu ovog tima…

Reply
rene artoa сеп 27, 2015 at 12:49

Zasluga Grofa Bozovica!!!!

Reply

Leave a Comment