Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Видић за победу и пролаз против Одензеа у Купу УЕФА

На данашњи дан фудбалери Црвене звезде успели су да елиминишу дански Одензе у реваншу првог кола Купа УЕФА победом од 4:3 поготком дефанзивца и капитена Немање Видића у 87. минуту.

Да је дански клуб веома незгодан ривал видело се у првој утакмици, када су повели голом корпулентног Митија, да би Никола Жигић са два поготка донео преокрет, али је Одензе ипак стигао до нерешеног исхода голом Бореа у надокнади изгубљеног времена за коначних 2:2.

Преко 30.000 гледалаца уживало је у првом полувремену које је обиловало головима. Црвено-бели су повели већ у трећем минуту када је Марјан Марковић центрирао Николи Жигићу, а Звездин горостас је главом закуцао лопту у мрежу са око седам метара постигавши свој шести погодак у Купу УЕФА, а чак 12. у сезони.

Међутим, предност екипе Славољуба Муслина није дуго трајала, јер је у 11. минуту, после изгубљене лопте Немање Видића на средини терена уследила казна. Стрелац је био Николај Стокхолм, а асистент Штефен Хојер.

Звезда је одмах узвратила само минут касније, када је Бојан Ђорђић са леве стране центрирао, а капитен Немања Видић се искупио за грешку постигавши гол главом за ново вођство од 2:1. Прилику да постигне други гол имао је Жигић у 19. минуту, али је лопту после његовог шута главом са гол линије избио Фернандо Дервелд, да би Драган Младеновић уздрмао стативу у наставку акције.

Нешто касније виђен је добар покушај Дејана Миловановића, али је лопта отишла за мало преко гола, да би гости припретили преко Сорена Берга који је погодио пречку са 17 метара на додавање изузетно снажног Замбијца Мвапеа Митија.

zzzzzzzzzzzz729

До вођства од 3:1 домаћи састав стиже у 27. минуту најлепшим потезом на утакмици. Марјан Марковић се још једном нашао у улози асистента и дубинском лоптом пронашао Бојана Ђорђића, који је закорачио у шеснаестерац, а затим се одлучио да лобује голмана Одензеа постигавши ретко леп гол. Мајсторија фудбалера који је стигао из Манчестер јунајтеда на позајмицу у наш најтрофејнији клуб и испоставиће се његов једини погодак за црвено-беле у такмичарским утакмицама, али какав, за овације са трибина!

Када се чинило да Звезда држи конце утакмице у својим рукама, гости су успели да смање на 2:3 после грешке дефанзивне линије црвено-белих, а Хојер је то искористио и послао лопту под пречку Дишљенковићевог гола у 39. минуту.

У полувремену је Ђорђић замењен због повреде, а Звезда у наставку губи свој ритам и препушта иницијативу Данцима. Темпо је потпуно опао након изузетног првог полувремена. Миловановић је припретио ударцем почетком другог дела, а затим је своје место уступио Радовану Кривокапићу. Фудбалска успаванка је трајала до 78. минута, када је Сорен Берг шутирао са око 20 метара. Лопта је погодила Видића, променила смер и завршила у голу за изјеначење (3:3) које је у том тренутку значило пролаз Одензеа обзиром на већи број голова у гостима.

Назадовољство навијача резултатом кулминирало је прозивкама на рачун председника клуба Драгана Џајића, да би се нада вратила у 86. минуту када је Немања Видић главом још једном затресао мрежу на центаршут Драгана Шарца из слободног ударца за 4:3 и пролаз у наредну рунду такмичења.

zzzzzzzzzzzzzzzzzNemanja-Vidić

Фантастичан погодак Бојана Ђорђића обележио је утакмицу, а фудбалски велемајстор је често на тренинзима вежбао сличне ударце:

– Један меч никоме није донео славу, па неће ни мени. Признајем, имао сам трему два дана уочи реванша, а првих петнаестак минута нисам знао где ударам. Остварио сам сан да истрчим пред пуном Мараканом и постигнем гол. Осећај је незабораван. Саиграчи су ми рекли да то није ништа. Да је против Лација било много јаче. На крају меча пришао ми је играч Одензеа Линдруп и рекао да је сан играти пред таквим навијачима и атмосфером коју у свом животу никада није доживео. Када сам му поновио шта су ми саиграчи рекли у вези Лација, Линдруп је у неверици само вртео главом – истакао је Ђорђић.

Тренер Црвене звезде Славољуб Муслин био је задовољан

– Шарац и Младеновић су једини у нашем тиму који имају изнад 23 године. Звездин просек износи свега 21, 22 године и то морамо да узмемо у обзир. Такође, немамо неко европско искуство, јер су нас летос напустила шесторица учесника дуела са Кјевом и Лацијом. Са друге стране, поносан сам на моје изабранике. Поготово на вољне особине у тренуцима када смо били веома близу елиминације из Купа УЕФА. Схватите да имамо млад тим коме фали искуство и мало квалитета. Показало се да нам је највеће појачање, изузев Ђорђића, Жигић који је дошао из треће лиге! Из тог разлога права појачања на зиму су неминовна. Да би конкуренција у тиму била далеко већа. Тоје црна тачка нашег тима. Из директних грешака примили смо наивне голове, а то се у Европи итекако скупо плаћа. Психички и физички нас је пореметило одсуство Ковачевића, који нам много значи. Десет дана живели смо за његов наступ, али… Амбијент на Маракани помогао нам је да се издигнемо изнад свега, да издржимо и преживимо драматичну утакмицу, која је била веома опасна за срчане болеснике.

Црвена звезда – Одензе 4:3 (3:2)

Београд, 15. октобар 2003. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 35.000. Судија: Бертран Лајек (Француска). Жути картони: М. Дудић, Видић, Витакић (Црвена звезда), Тембо, Дервелд, Стокхолм (Одензе). Стрелци: Жигић у 3, Видић у 12. и 86. и Ђорђић у 27. минуту за Црвену звезду, а Стокхолм у 11, Хојер у 39. и Линдруп у 78. минуту за Одензе.

Црвена звезда: Владимир Дишљенковић, Марјан Марковић, Славољуб Ђорђевић, Немања Видић, Милан Дудић, Драган Младеновић, Дејан Миловановић (од 57. Радован Кривокапић), Бојан Ђорђић (од 46. Миливоје Витакић), Драган Шарац, Никола Жигић, Драган Богавац (од 77. Драган Мрђа). Тренер: Славољуб Муслин.

Одензе: Мартин Јенсен, Стен Нодергард, Михаел Хемингсен, Фернандо Дервелд, Јакоб Грегерсен, Томас Линдруп, Ендрју Тембо, Николај Стокхолм, Мвапе Мити, Сорен Берг, Штефен Хојер. Тренер: Уфе Педерсен.

https://www.youtube.com/watch?v=wgKQanOLm5k

Повезане вести

Leave a Comment