Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Савићевићев гол за памћење у 87. вечитом дербију

На данашњи дан 1990. године одигран је 87. вечити дерби у коме је Црвена звезда освојила пенал бод победом од 5:3 бољим извођењем једанаестераца, јер је после 90 минута било нерешено – 1:1. Ипак, оно што је остало као упечатљив детаљ дербија био је фантастичан погодак Дејана Савићевића под пречку из слободног ударца.

Екипа Љупка Петровића је добро гурала на сва три фронта у историјској сезони 1990/91. Одлична игра и тријумф од 4:1 против Грасхоперса у Цириху у реваншу шеснаестине финала Купа шампиона дали су крила црвено-белима, па су пре дербија савладани Борац (2:0) у 10. колу националног шампионата и зрењанински Пролетер (4:1) у првој утакмици четвртфинала Купа Југославије.

На гостовању у комшилуку пред 50.000 гледалаца славни тим Звезде боље је почео сусрет и претио покушајима Просинечког, Стошића и Панчева. Међутим, црно-бели изненада стижу до вођства у 16. минуту. Будимир Вујачић се одлучио на ударац са дистанце, лопта је погодила Радиновића у леђа, променила правац, преварила капитена црвено-белих Стевана Стојановића и завршила у доњем десном углу. Предношћу екипе Милоша Милутиновића завршено је прво полувреме.

У наставку црвено-бели покушавају преко Панчева, који није био довољно прецизан приликом покушаја да главом затресе мрежу, а Звездиног голгетера је нешто касније оборио Дарко Миланич испред казненог простора, па је досуђен слободан ударац за госте, што је изазвало протесте домаћих играча, који као да су предосетили шта им се спрема.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz11174432_931940626866834_2766063378208571629_o

Синиша Михајловић је тада још увек био члан Војводине, али имала је Звезда још одличних извођача “слободњака“. Дејан Савићевић је преузео одговорност и са 18 метара топовским ударцем послао лопту под пречку у горњи леви угао за 1:1 у 57. минуту. Убрзо је због нових протеста Богдановић добио црвени картон, па Партизан остаје са играчем мање одмах након изједначења.

Велика нервоза много је коштала домаћи тим, па бројчано јача Звезда диктира ритам, али не реализује изгледне прилике код покушаја Бинића и Просинечког, јер је Омеровић био на висини задатка. Њега је пред крај на голу заменио Горан Пандуровић, јер је било јасно да ће се изводити пенали за освајање бода, што је било правило у то време после нерешеног резултата након 90 минута.

Сви извођачи пенала за црвено-беле били су прецизни, док је за Партизан у првој серији стативу погодио Славиша Јокановић, што је на крају одлучило да Звезда слави са 5:3 и освоји бод у 87. вечитом дербију. Судија Душан Чолић је одлучио да понови ударац Белодедића у трећој серији, коме је Пандуровић одбранио шут у првом покушају, али је процењено да је напустио гол линију. То је изазвало нове протесте домаћих, па је арбитар још једном окружен са свих страна, као и по завршетку пенал серије.

87. вечити дерби, 11. коло првенства 1990/91

Партизан – Црвена звезда 1:1, пеналима 3:5

Београд, 13. октобар 1990. Стадион ЈНА. Гледалаца: 50.000. Судија: Душан Чолић. Црвени картон: Богдановић (Партизан) 58. минут. Стрелци: Вујачић у 16. за Партизан, а Савићевић у 57. минуту за Црвену звезду. Стрелци из једанаестераца: Вишњић, Вујачић и Мијатовић (Партизан), а Просинечки, Савићевић, Белодедић, Стошић и Панчев за Црвену звезду.

Партизан: Омеровић (Пандуровић), Станојковић, Миланич, Јокановић, Јешић, Вујачић, Богдановић, Мијатовић, Вишњић, Ђурђевић, Стевановић (А. Ђорђевић). Тренер: Милутиновић.

Црвена звезда: Стојановић, Радиновић, Маровић (Југовић), Шабанаџовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Стошић, Панчев, Савићевић, Бинић. Тренер: Љ. Петровић.

https://www.youtube.com/watch?v=a9qECu-TxFY

Повезане вести

Leave a Comment