Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Са пенала до пролаза у Мецу, декласиран и Лилестрем

На данашњи дан Црвена звезда је елиминисала Мец на гостовању у Француској после бољег извођења пенала 4:3 (1:2) у реваншу 1. кола Купа УЕФА 1998. године, док је 1982. године у реваншу 1. кола Купа победника купова савладан Лилестрем у Београду резултатом 3:0.

Екипа Мише Косановића у реваншу против француског клуба није могла да рачуна на најбољег играча и капитена Перицу Огњеновића, који није имао право наступа због парних жутих картона. Био је то велики хендикеп, Звездин тренер је многе изненадио офанзивнијом формацијом са само три класична одбрамбена играча и Буњевчевићем на позицији задњег везног, али су гости из Београда одлично почели утакмицу.

Најпре је Миодраг Пантелић у седмом минуту неуспешно покушао да лобује чувара мреже домаћих, а затим је уследио гол Винка Мариновића из слободног ударца у 17. минуту, коме је претходио прекршај над Јованом Гојковићем. Мариновић је пребацио живи зид и ухватио голмана Летизија у раскораку, тако да је лопта одскочила на три-четири метра од гола и одсела у мрежи за 1:0, што је поред београдских 2:1 била лепа залиха од два гола разлике.

Пулени Жоела Милера узвраћају у 24. минуту покушајем Насредина Крауша тик изнад пречке, а Звездин Бразилац Адилсон нешто касније сјајним продором по левој страни проналази Миодрага Пантелића, који шутира поред леве стативе.

Мец је успео да изједначи на 1:1 у 39. минуту ефектним поготком свог искусног капитена Силвана Кастендуша са око 25 метара. Јеврић је неспретно реаговао и стигао само да окрзне лопту врховима прстију на путу до мреже. Гојковић је погодио и стативу, али био је то само увод у буран наставак велике фудбалске битке.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1998 Mec 2

Домаћи тим је кренуо са великим притиском у наставку и шансама за Меријеа и Кастендуша, а Звезда је узвратила покушајима Мариновића и Аћимовића. У 52. минуту домаћи остају са 10 играча после искључења Давида Режиса, али ни то није помогло Звезди, која је потпуно погубила нити игре и препустила Мецу иницијативу, па су играчи француског тима константно претили преко Меријеа, Кастендуша и агилног Ризета, који је изнудио једанаестерац након старта Адилсона у 67. минуту. Прецизан са беле тачке био је Мерије у 68. минуту за 2:1, чиме је укупан резултат изједначен на 3:3.

Затим је група од 500 до 700 Делија незадовољна резултатом и испровоцирана домаћом публиком кренула је у обрачун са редарима. Употребљен је и шмрк, а затим је меч прекинут због нереда на трибинама, па је интервенисала и полиција.

Прекид као да је освестио Звездине играче, па су након тога заиграли знатно ангажованије. Аћимовић је запретио из слободног ударца, а Летизи крајњим напором одбранио, да би после корнера Друлић упутио лопту у оквир гола, а Ризето је избио готово са гол линије. Витакић је имао велику прилику, када је у контри избио сам пред Летизија, али пошто дефанзивцу Звезде такве ситуације нису биле рутина, шанса је отишла у неповрат. Да невоља буде већа Горан Друлић је искључен у 89. минуту због ударања противника, па су екипе у продужецима биле бројчано изједначене.

Ређале су се шансе и у додатном периоду за Гојковића, Пантелића на једној, а Јестровића и Кастендуша на другој страни, али није било промене резултата, па се стигло и до пенала.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz1998 Mec 2

У прве две серије прецизни су били Проман и Мерије, као и Љубојевић и Шкорић, да би у трећој серији Ненад Јестровић погодио пречку, а Аћимовић био сигуран реализатор за Звезду. Јеврић у четвртој серији брани шут Бофена, али Драган Мићић шаље лопту преко гола, па Кастендуш у петој серији успева да изједначи на 3:3. Одлучујући ударац у погађа Горан Буњевчевић за 4:3 и велику радост екипе и навијача Звезде, која је успела да елиминише француски клуб из Европе.

Мец – Црвена звезда 2:1 – пеналима 3:4

Мец, 29. септембар 1998. Стадион: Сент-Симфоријан. Гледалаца: 8.448. Судија: Јацек Гранат (Пољска). Црвени картони: Режис (Мец) у 52. и Друлић (Црвена звезда) у 89. минуту. Стрелци: Кастендуш у 39. и Мерије из једанаестерца у 68. минуту за Мец, а Мариновић у 17. за Црвену звезду. Стрелци из пенала: Проман, Мерије и Кастендуш за Мец, а Љубојевић, Шкорић, Аћимовић и Буњевчевић за Црвену звезду.

Мец: Лионел Летизи, Силван Кастендуш, Давид Режис, Жефроа Тоје, Паскал Пјер (од 90. Стефан Ронделар), Џеф Штрасер (од 63. Грегори Проман), Франк Ризето, Насредин Крауш (од 63. Луј Саха), Фредерик Мерије, Дени Бофен, Ненад Јестровић. Тренер: Жоел Милер.

Црвена звезда: Драгослав Јеврић, Никослав Бјеговић (од 78. Иван Дудић), Адилсон (од 75. Миливоје Витакић), Далибор Шкорић, Горан Буњевчевић, Винко Мариновић, Дарко Љубојевић, Јован Гојковић (од 101. Драган Мићић), Горан Друлић, Миленко Аћимовић, Миодраг Пантелић. Тренер: Милорад Косановић.

https://www.youtube.com/watch?v=TG5BZeFROLk


У реваншу 1. кола Купа победника купова за сезону 1982/83, црвено-белима је после убедљивих 4:0 на гостовању против Лилестрема остало да одраде и реванш у Београду, који је рутински добијен са 3:0.

Екипа Стевана Остојића повела је већ у трећем минуту поготком талентованог Милка Ђуровског, да би Константин Ђурић у 13. минуту повисио на 2:0. У наставку је Милко Ђуровски још једном затресао мрежу у 59. минуту за коначних 3:0, што је у укупном скору у двомечу било чак 7:0 против Норвежана, који у то време нису могли да парирају нашем најтрофејнијем клубу.

Црвена звезда – Лилестрем 3:0 (2:0)

Београд, 29. септембар 1982. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 10.000. Судија: Еркан Гоксал (Турска). Стрелци: М. Ђуровски у 3. и 59. и Ђурић у 13. минуту.

Црвена звезда: Драган Симеуновић, Златко Крмпотић, Зоран Димитријевић, Бошко Ђуровски, Драган Милетовић (од 46. Горан Милојевић), Миленко Рајковић, Владимир Петровић, Милко Ђуровски, Радомир Савић, Константин Ђурић, Ранко Ђорђић (од 60. Рајко Јањанин). Тренер: Стеван Остојић.

Лилестрем: Арне Амундсен, Франк Гренлунд, Торе Кордал, Тор Инге Смедас (од 46. Георг Хамер), Пер Берг, Оле Дирштад, Бард Бјеркеланд, Арне Ерландсен (од 72. Том Фрисволд Миклебуст), Ерик Солер, Јухани Химанка, Андре Крогсетер. Тренер: Јоар Хоф.

У следећој рунди црвено-бели су за противника добили Барселону предвођену Дијегом Марадоном и Берндом Шустером. Њих двојица су постигли по два гола у београдском мечу за 4:2 у корист Каталонаца, а аргентински ас је постигао фантастичан погодак лобом, коме је аплаудирао цео стадион, па и голман Звезде Александар Стојановић. У реваншу је Барса славила са 2:1 и прошла у четвртфинале.

Повезане вести

Leave a Comment