Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Бечки валцер црвено-белих против Лестера, тријумф над Слајго Роверсима у Ирској

Црвена звезда је 28. септембра 2000. године у Бечу савладала енглески Лестер сити у реваншу 1. кола Купа УЕФА резултатом 3:1 са два поготка Горана Друлића и једним Ивана Гвозденовића.

Како то обично бива, Енглези су искористили дестабилизовану политичку позицију у којој се СР Југославија нашла у то време, изазвану страним фактором и извукли корист за себе издејствовавши у УЕФА да се реванш не игра у Београду, па је одигран у Аустрији, где је Звезда ипак имала добру подршку обзиром на близину Беча и подршку наших људи на привременом раду у престоници ове алпске земље.

zzzzzzzzzzzzzzzz337fb

Од самог почетка екипа Славољуба Муслина плела је мрежу око гола Тима Флауерса, чекао се само онај завршни ударац, који је уследио у 22. минуту након дуге лопте капитена Горана Буњевчевића за његовог имањака Друлића, који је по уласку у шеснаестерац полуискоса са десне стране послао лопту у супротан угао за вођство нашег првака од 1:0. Била је то уиграна акција и чувени пас Буњевчевића са своје половине терена, који је често резултирао головима саиграча.

Међутим, након поготка Звездиног голгетера долази до пада у игри, па Дарен Иди улази у три врло изгледне прилике, од којих је у једној погодио и стативу. Коцићева мрежа се затресла у 42. минуту приликом набачене лопте са леве стране. Мустафа Изет је био стрелац, а утисак је да је голу Лестера претходило играње руком Робија Севиџа у скоку, али се судија Родомонти није огласио.

zzzzzzzzzzzzzzz344w

У самом финишу првог полувремена Горан Буњевчевић се одлучио на ударац са око 20 метара и том приликом погодио стативу. Срђан Бајчетић је заменио повређеног Дејана Илића три минута пре истека првог дела игре. Резултат је био потпуно поравнат рачунајући и први меч уочи одлучујућих 45 минута.

Играчи се нису прописно ни ознојили после паузе, а већ у 47. минуту Иван Гвозденовић је на додавање Друлића матирао Флауерса за 2:1 у корист екипе Славољуба Муслина. Ређали су се опасни напади српске екипе и шансе за Бранка Бошковића, Пјановића и Друлића.

Лестер је био потпуно надигран и немоћан, а дотукао их је погодак Друлића са око 13 метара на додавање Пјановића у 71. минуту.

zzzzzzzzzzzzzzzz13966845353033

Црвена звезда – Лестер 3:1 (1:1)

Беч, 28. септембар 2000. Стадион: Герхард Ханапи. Гледалаца: 15.000. Судија: Пасквале Родомонти (Италија). Стрелци: Друлић у 22. и 71. и Гвозденовић у 47. минуту за Црвену звезду, а Изет у 42. за Лестер.

Црвена звезда: Александар Коцић, Марјан Марковић, Иван Гвозденовић, Горан Буњевчевић, Ненад Лалатовић, Миливоје Витакић, Дејан Илић (од 42. Срђан Бајчетић), Лео Леринц (од 60. Бранко Бошковић), Горан Друлић, Миленко Аћимовић (од 82. Саша Зорић), Михајло Пјановић. Тренер: Славољуб Муслин.

Лестер: Тим Флауерс, Гери Тагарт, Мет Елиот, Гери Ровет, Стив Гапи (од 88. Арнар Гунлаугсон), Енди Импи, Нил Ленон, Роби Севиџ, Мустафа Изет, Дарен Иди (од 57. Ричард Кресвел), Аде Акинбији (од 88. Калум Дејвидсон). Тренер: Питер Тејлор.

zzzzzzzzzzzzzzz11659323_970157333045163_1682060799488541475_n

Тренер Лестера Питер Тејлор наставио је са својим бесмисленим изјавама и након испадања висококотираног тима Премијер лиге Енглеске:

– Играчи су били уплашени када су видели да навијачи Звезде бакље бацају на наше навијаче. Још више су их уплашиле увреде, а и ја сам чуо врло ружне увреде на рачун наших црних играча. Штета, имали смо доста шанси, поготово Иди, али смо их пропустили на почетку меча. Нисам се поздравио са Муслином по заврштку меча, али ако га видим честитаћу му. Вероватно.

Славољуб Муслин, стратег нашег шампиона честитао је својим играчима и захвалио се навијачима после сјајне партије и пролаза у наредну рунду Купа УЕФА:

– Све честитке мојим играчима, они су једини заслужни за овај тријумф. Ова генерација има велику перспективу и једино што јој недостаје је још мало искуства. Хвала Делијама из целог света на безграничној подршци.

Председник Црвене звезде Драган Џајић био је под утиском одличне игре и велике победе:

– Одиграли смо веома добро, на високом нивоу. Рекао бих на нивоу Црвене звезде. Публика нас је дигла и против јаког противника успели смо да направимо велики резултат.

https://www.youtube.com/watch?v=CntR-K34-rw


На данашњи дан Звезда је избацила из Европе још један тим са острва, пошто је у реваншу шеснаестине финала Купа европских шампиона 1977/78 поново савладала Слајго Роверс резултатом 3:0.

Навијачи Слајга су са одушевљењем дочекали првака Југославије, а посебно их је импресионирао Владимир Петровић Пижон својом префињеном техником, коју су знали да награде аплаузима, као и потезе осталих чланова нашег тима.

Осим на самом почетку, домаћи играчи нису парирали Звезди. У томе их је пресекао и рани гол гостију. Пижон је креирао изванредну акцију и правовремено асистирао Филиповићу за вођство од 1:0 у петом минуту.

zzzzzzzzzzzzzzzzRddwhuJ

На други гол екипе Гојка Зеца чекало се до 42. минута. Владислав Богићевић је припремио одлучну акцију, а Никола Јовановић се прикључио нападу и био сигуран егзекутор за 2:0 после првог полувремена.

У наставку је Филиповић још једном затресао мрежу у 63. минуту поставивши коначних 3:0. Утакмица је протекла у изузетно коректној атмосфери, без иједног оштријег старта. Победнички тим је испраћен аплаузима, што није ни чудно добрим познаваоцима историје обзиром на заједничко порекло Срба и Ираца, а домаћини су фудбалерима Црвене звезде приредили и незаборавни коктел у хотелу “Империјал“.

Слајго Роверс – Црвена звезда 0:3 (0:2)

Роверс, 28. септембар 1977. Стадион: Шоуграундс. Гледалаца: 10.000. Судија: Вилијам Гоу (Велс). Жути картон: Радерфорд (Слајго Роверс). Стрелци: Филиповић у 5. и 63. и Јовановић у 42. минуту.

Слајго Роверс: Алан Патерсон, Вилијам Синклер, Пол Филдинг (од 77. Порик Мекманус), Грем Фокс, Тони Фаган, Крис Радерфорд, Тони Стенсон, Кевин Мекол, Мартин Кели (од 55. Гери Хјумелс), Мик Леонард, Пол Мекги. Тренер: Били Синклер.

Црвена звезда: Александар Стојановић, Зоран Јеликић (од 77. Бранко Радовић), Милан Бабић (од 46. Душан Лукић), Славољуб Муслин, Михаљ Кери, Владислав Богићевић, Владимир Петровић, Душан Николић, Зоран Филиповић, Никола Јовановић, Милош Шестић. Тренер: Гојко Зец.

Повезане вести

1 comment

apac сеп 28, 2015 at 01:48

Secam se ove utakmice,imao sam 5 godina i slusao na radiju i skakao od srece…Drulic mi je bio idol 😀

Reply

Leave a Comment