Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Пикси из корнера и два блиц гола Боре Цветковића за победу у 81. вечитом дербију

На данашњи дан пре 28 година фудбалери Црвене звезде славили су на гостовању против Партизана резултатом 3:2 у 81. вечитом дербију и поправили бодовни салдо после нешто лошијег старта сезоне. Пета Звездина звезда Драган Стојковић “Пикси“ довео је екипу Велибора Васовића у вођство на спектакуларан начин поготком из корнера, а тријумф је обезбедио Борислав Цветковић са два брза поготка у другом полувремену.

Црвено-бели су пред 81. окршај вечитих ривала имали учинак од четири освојена бода у четири кола. Истина, имали су и врло тежак распоред, јер су играли против сплитског Хајдука (2:2), загребачког Динама (0:0), Радничког из Ниша (2:3) и Приштине (7:1), а дерби је уследио после пораза у Нишу и ремија на Маракани против “Модрих“.

87-88 czv

На трибинама је било чак 55.000 гледалаца, што је максимум који је стадион ЈНА у то време могао да прими. У сјајној атмосфери црвено-бели су већ у 5. минуту шокирали вечитог ривала мајсторским поготком свог капитена Драгана Стојковића “Пиксија“ из корнера. Сјајни фудбалер је у високом луку заврнуо лопту на другу стативу Ђукановићевог гола и она је одсела у мрежи црно-белих за вођство гостију од 1:0. Иначе, петој Звездиној Звезди овакви потези нису били страни, јер је раније у Куп утакмици против Белишћа такође погодио из корнера.

Екипа Фахрудина Јусуфија је од тада настојала да поравна резултат, што им је и успело у 26. минуту после слободног ударца са леве стране. Свему је претходио непостојећи фаул Звездиног десног бека Славка Радовановића на Фадиљу Вокрију, а мрежу је главом затресао Горан Стевановић на центаршут Небојше Вучићевића.

Играло се у високом ритму у првом полувремену, било је још неколико шанси на обе стране од којих се издвојила Вокријева у 38. минуту, када је шутирао из окрета преко гола са око шест метара од гола Стевана Стојановића, који је у довољној мери затворио угао да омете противничког нападача.

zzzzzzzzzzzzzzz968831_276983682438544_1136621503_n

На почетку другог дела Васовић у игру уводи Митра Мркелу уместо Драгише Бинића и он у 53. минуту улази у велику шансу, али му Ђукановић брани ударац у ситуацији један на један. Притисак црвено-белих резултира новим вођством у 54. минуту. Слободан Маровић је направио продор по левој страни, центрирао за Бору Цветковића, који главом постиже гол за 2:1. Лопта је ниско одскочила и преварила голмана Партизана, који то није очекивао.

Већ у 56. минуту уследио је мат Црвене звезде у два потеза. Роберт Просинечки је одузео једну лопту домаћим играчима на својој половини, а затим упутио дуг и милиметарски прецизан пас ка Цветковићу, који је одлично истрчао, био бржи од одбране црно-белих, још једном преварио Ђукановића коме је лопта прешла преко прстију и завршила у мрежи за 3:1.

Међутим, само неколико секунди касније “Ушке“ Вучићевић је промешао Звездину одбрану ефектним дриблинзима и смањио на 2:3.

До краја више није било промене резултата, а млади голман Звезде “Дика“ Стојановић два пута је сјајно реаговао и укротио покушаје Фадиља Вокрија и Милка Ђуровског. Данашњи председник такозваног и самозваног “ФС Косова“ се на овој утакмици није прославио, јер га је осујетио каснији капитен првака Европе Стеван Стојановић.

Узвратили су и црвено-бели преко “Пиксија“, који је у 76. минуту протутњао кроз одбрану домаћих, али је несигурни голман Ђукановић некако успео да избије лопту у правом карамболу који се створио у шеснаестерцу. Затим је десни бек Партизана Бајовић после слободног ударца шутирао главом поред леве стативе. Васовићев састав је и поред мале несигурности последње линије тима у надокнади времена успео да сачува победу у 81. вечитом дербију и то злата вредну, јер је у тадашњој врло квалитетној лиги сваки тријумф на гостовању био премија, а увек посебно сладак у вечитом дербију.

zzzzzzzzzzzzzzzz11813496_985109914883238_333651661496460323_n

81. вечити дерби, 5. коло шампионата Југославије 1987/88

Партизан – Црвена звезда 2:3 (1:1)

Стадион: ЈНА, 6. септембар 1987. Гледалаца: 55.000. Судија: Антун Шумић (Загреб). Стрелци: Стојковић у 5. и Цветковић у 54. и 56. минуту за Црвену звезду, а Стевановић у 26. и Вучићевић у 57. минуту за Партизан.

Партизан: Ђукановић, М. Бајовић, Ђорђевић, Вермезовић, Клинчарски, Радановић, Смајић, Стевановић (Шћепановић), Вокри, М. Ђуровски, Вучићевић (Јоксимовић). Тренер: Јусуфи.

Црвена звезда: Стојановић, Радовановић, Маровић, Ђуровић, Г. Милојевић, Кривокапић, Бинић (Мркела), Просинечки, Мусемић, Д. Стојковић, Б. Цветковић (Д. Јоксимовић). Тренер: Васовић.

Звезда је на крају сезоне 1987/88 успела да врати шампионску титулу и то са бодом предности у односу на вечитог ривала. Црвено-бели су са 66 постигнутих голова били најефикаснији у лиги, а капитен Драган Стојковић затресао је мрежу 16 пута и био први стрелац новог првака Југославије. Најстандарднији у тиму био је Жарко Ђуровић, који је једини одиграо све 34 утакмице.

Повезане вести

1 comment

dejo сеп 6, 2015 at 14:26

Lijepo se sjetit starih dobrih vremena nase Crvene Zvezde ,sada su nova vremena nadam se da ce nasa Crvena Zvezda da se prilagodi novom vremenu ,zbog toga je POTREBNA PRIVATIZACIJA NASE CRVENE ZVEZDE jer ona bi bila prava inekcija NASOJ CRVENOJ ZVEZDI !!!!!!:)

Reply

Leave a Comment