Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноНајновије

Уго Вијеира – голгетер или пакер?

Прошле сезоне, Црвена звезда је у нову сезону кренула са Ђорђем Ракићем као првим нападачем. Мењали су се касније, Јовић, Деспотовић, Орландић, Паркер… али ништа није помагало против хроничног обољења – неефикасности. У новој сезони, навијачи очекују додатни напредак и голове од Луке Јовића, али је предност у првој утакмици сезоне добио Петар Орландић… Након тога, испред оба ова центарфора предност је добио Уго Вијеира, који је потписао уговор на две године са нашим клубом.

Португалац је дебитовао на Врачару, утакмицом против ОФК Београда, да би због повреде на том мечу прескочио Металац и Раднички. Поново смо га видели још једном на Врачару, против Вождовца, а након тога је одиграо и последњи Звездин меч, у Сурдулици.

Шта смо видели од португалског нападача?

На последњој утакмици промашио је немогуће, па је то и био повод за овај текст. Наравно, не са негативном намером. Жеља је да се кроз анализу онога што смо видели у 300 и „кусур“ минута од њега на терену закључи шта он може понудити Звезди и колико су црвено-бели добили његовим ангажовањем.

Оно што је прво запало за око када је овај момак у питању јесте завидна техника. Оно што неко време нисмо имали прилику да видимо од Звездиних нападача јесте способност да играч са противничким центархалфом на леђима лако сачува лопту и „подели“ је офанзивном везисти или крилном играчу. Одличан пријем и добра контрола лопте Вијеире су уочљиви у оваквим ситуацијама, а неколико пута смо видели и одличан окрет и дриблинг у игри „леђима“, којим стиче предност у односу на противнике и окреће се лицем ка голу, па врло често изнуди прекршаје и картоне ривала.

Поред тога, истиче се и његово кретање. Португалац има велики радијус кретања, па није класичан центарфор, који лопту чека у шеснаестерцу или као најистуренији играч. Неретко га виђамо како излази дубоко у поље и „нуди се“, тражећи лопту, те да је након тога или носи или прослеђује саиграчима и наставља кретање ка голу. Тражи у највећем броју ситуација окрет и игру лицем ка противничком голу, у чему му додатно помаже и сасвим солидна брзина коју поседује.

Пријатно изненађење је приступ. Врло емотивно доживљава неке ситуације, чак и често, некада непотребно, у афекту, долази у расправу са судијама поводом неких њихових одлука. Види се жеља и максималан приступ свакој утакмици, уз агилност у сваком тренутку. Из превелике жеље некада и нерезонски крене на противника са лоптом, па она заврши у гол-ауту или му буде одузета, због инфериорности у односу на ривала, који га лако „загради“.

Оно што је посебно уочљиво било у Сурдулици јесте реализација. Уго је имао неколико прилика, две чак и из категорије „теже промашити него погодити“, али није успео да се упише у стрелце. Наравно да се не треба много освртати на то, посебно у тренутку када Звезда има три везана тријумфа, и овом момку треба дати шансу у континуитету како би се што лакше потпуно прилагодио новом стилу игре, тиму, земљи и нашао праву форму.

Али, можемо се запитати, може ли се Уго Вијеира „искористити“ на други начин, посебно ако се у наредним колима испостави да није класичан голгетер и да кубури са реализацијом? Нешто слично наговестио је и Миодраг Божовић, који је инсистирао на довођењу Португалца, јер га одлично познаје. Он је говорио да се размишљало да нападачки тандем чине Вијеира – Јовић. И то би можда било одлично решење. С тим што се чини да би у том двојцу Вијеира могао добити улогу нешто повученијег нападача, ближем офанзивном везном него класичном нападачу, док би Лука Јовић свој потенцијал могао да искористи у самом нападу. Узевши у обзир све наведене карактеристике Португалца, утисак је да му више одговара игра са још једним играчем уз себе, него када је усамљен у нападу. Уз његову способност да са собом дубоко у поље извуче противничког штопера и одложи лопту, ослободио би се велики простор за евентуалног другог нападача (у овом случају Јовића), али и за лопте Катаија, па и Грујића кроз одбрану противника. С друге стране, с обзиром на његов осећај за простор и добру технику сигурно бисмо могли да очекујемо и неки његов добар индивидуални потез и асистенцију.

vozd

У ситуацијама када је сам, које смо до сада гледали, он је одлично чувао лопту и одлагао је саиграчима, али је тим без везног играча који би се убацио из другог плана у тим случајевима остајао без играча у самој завршници док се Вијеира поново не би нашао у казненом простору, где би чекао центаршутеве крила. До сада нисмо имали конкретне користи у тим ситуацијама, што је довело до тога да сјајни Ибањезови, а изгледа и сасвим добри Плавшићеви центаршутеви остану без конкретизацију и реализације, па је Божовић у једном тренутку истакао да је можда штета што нема нападача са карактеристикама које би омогућиле више користи за тим у овим околностима. Треба истаћи и његове речи са промоције, да може да игра на више нападачких позиција у тиму, у зависности од захтева тренера.

Уго Вијеира до сада је наступио на четири утакмице – Црвена звезда је са њим у тиму забележила све четири победе! Он је једном био стрелац, против Вождовца, на сјајан начин, а поред тога изнудио је и два једанаестерца, против Чукаричког и ОФК Београда.

Наш закључак је да би требало пробати „комбинацију“ Луке Јовића и Уга Вијеире као офанзивну опцију, јер би Звезда на тај начин добила два различита типа офанзивна играча у тандему, а самим тим и више опција у игри и завршници. И сам шеф струке је тако нешто наговестио. Његова је последња, остаје нам да видимо да ли ће до овога и доћи.

Повезане вести

6 comments

Čiča авг 24, 2015 at 17:50

Što ga više gledam sve sam čvršći u uverenju da nije ni jedno ni drugo! Promašena investicija!

Reply
Genije сеп 1, 2015 at 08:30

bas tako..

Reply
dejo авг 22, 2015 at 13:14

Cijeli tekst sto ste napisali Vijeiri se slazemo u potpunosti ,pa mi se svidio onaj predlog trenera Bozovica i vas sto ste napisali da bude tandem Vijeira – Jovic jer isto mislimo ,zato nam onda ne bi trebao onda onaj Sikimic jer imam neki osecaj da bi dobar bio ovaj tandem gore bez dovodjenja Sikimica

Reply
nijevazno авг 19, 2015 at 19:16

A i vi ste krenuli od dosade da švrljate tekstove, je ste zaboravili daudu ? On je bio jos gori i on je promašivao takve akcije… a ugo vieira je po meni posle ibanjeza jedan od najboljih igrača penal protiv ofk-a i jos neka 2 kluba, zaboravio sam, dribling mu je isto dobar…Ali zvezda je protiv surdulica stvorila samo te 2-3 konkretne šanse i to on nije iskoristio, a šta je sa orlandićem i ostalima pa oni promaše i namešten penal pa nikom ništ, daj admine….

Reply
Александар авг 19, 2015 at 21:13

Јеси сигурaн дa си прoчитao текст? Пoхвaлили смo мoмкa и јaснo нaписaли дa му требa дaти пoдршку. Јoш је нaведенo тaксaтивнo све o његoвим квaлитетимa.

Reply
Dauda авг 26, 2015 at 01:37

Pogledaj Daudinu statistiku iz Zvezde, a pogotovo iz sampionske godine 🙂

Reply

Leave a Comment