Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

МЦЗ анализа: Звездина недеља крунисана на југу! Звезда и Катаи 3/3! (Анкета, ВИДЕО)

Фудбалери Црвене звезде савладали су Радник у 6.колу Суперлиге Србије на гостовању у Сурдулици, 2:0 (0:0).

6.коло Суперлиге

Сурдулица, стадион: Градски

Гледалаца: 3.535

Судија: Милорад Мажић

Жути картони: Путинчанин, Баранин (Радник), Анђелковић (Црвена звезда)

Црвени картон: Душан Анђелковић (Црвена звезда)

Стрелци: 65.минут, 0:1 Катаи; 80.минут, Стојановић 0:2.

Радник: Грујичић, Путинчанин, Баранин, Крстић, Миловановић, Павловић, Арсић (67.Закарија), Пејчић, Овусу (81.Ћулум), Стојановић (35.Ј.Јовановић), Станковић. Тренер: Младен Милинковић.

Црвена звезда: Рајковић, Петковић, Павићевић, Јовановић, Анђелковић, Доналд, Грујић, Катаи, Веред (46.Јовић), Плавшић (67.Стојановић), Виеира (88.Цветковић). Тренер: Миодраг Божовић

Трећа победа Црвене звезде за недељу дана. Од меча са Вождовцем, преко одличног издања против Чукаричког, до југа и Радника.

Општи утисак је да је Звезда сигурно ишла по победу и да није било забрињавајуће када је било 0:0 на семафору, већ се само чекао гол као потврда. Иако је Радник имао својих прилика, а сваки аут који је извео Љубо Баранин био опаснији од корнера.

Радник је покушао да први запрети, а Звезда имала прву колосалну прилику. Виеира је послао пас ка Плавшићу, који је лепо избегао офсајд, изашао очи у очи са голманом Грујичићем и није погодио. Шутирао је левом уместо десном ногом, а лопта отишла поред гола. Домаћини су одговорили преко Арсића, али су много озбиљнију ситуацију отклонили Јовановић и Павићевић. Катаи и Грујић су покушали ударцима са дистанце, а у 25.минуту Павловић је са неких 25 метара из слободног ударца одлично шутирао, а Рајковић уз помоћ пречке избацио лопту у корнер. У 30.минуту, најбоља прилика за Радник на утакмици. Рајковић је лошије проценио лет лопте из корнера, успео да је закачи а Станковићу је лопта пала тачно на главу, лопту са гол линије избацује Вукашин Јовановић. Радник је последњи пут запретио преко контранапада Станковића и Арсића, али је Звездин капитен сигурно реаговао и покупио лопту. Звезда је у последњим секундама првог полувремена покушала преко Плавшића, који је после атрактивног дриблинга асистирао Катаију кроз средину, али је то било пребрзо за Звездину десетку.

Звезди је доста недостајао Луис Ибањез. Није било агресије, није било продора. Али, сјајан тандем на средини терена су чинили Марко Грујић и дебитант Мичел Доналд. Доналд је унео смиреност и чврстину у екипу, а показао је да добро барата и са лоптом и да има добар ударац у наставку.  Можемо рећи да је изостанак енергије због одсуствовања Ибањеза, Звезда надокнадила чврстином и мирноћом дебијем Доналда. Реципроцитет.

donald

Лука Јовић је унео потребну живахност у екипу уласком на старту другог полувремена уместо индиспонираног Вереда. У другом полувремену, Радник је имао две полуприлике које је Рајковић осујетио, а затим је Уго Виеира промашио немогуће. У 48.минуту, после лепе акције Јовића и центаршута Катаија промашио је цео гол са 5 метара, иако је био сам и неометан. Лепо је испратио акцију, али овакве ситуације су вредне бодова и праве разлику између екипа. А затим је на асистенцију Јовића промашио празан гол са три метра, иако је био свиран офсајд, који није постојао, у 61.минуту.

Одлучујући моменат десио се у 65.минуту. Александра Катаија нигде није било 65.минута, а онда је једним потезом преломио меч. Након испуцавања Грујичића, Грујић је главом избио лопту, а Катаи дриблингом створио простор, повукао лопту и савладао голмана домаћина, мало укосо са десне стране. Иако му се лопта одбила после дриблинга и оторила пут ка голу, па се може рећи да је имао и среће, Катаи је једним потезом отворио Звезди пут ка победи. У 80.минуту је главом асистирао Стојановићу, који је искористио рупу у одбрани Радника, повукао лопту, примирио и прецизним ударцем од стативу решио победника.

Радник је покушавао преко Закарије, који је имао једину опаснију ситуацију пред Рајковићевим голом, али се спетљао у пресудном моменту. Покушавао је и Јован Јовановић, али безуспешно. Највећа претња је био аут Љуба Баранина. У 84.минуту несхватљив потез Душана Анђелковића. Анђелковић је имао већ беспотребно зарађени жути картон због симулирања на почетку утакмице, а у 84.минуту код резултата 2:0 за Звезду је направио још беспотребнији фаул далеко од свог гола на противничкој половини, након којег му је Мажић показао пут у свлачионицу. Звезда ће због одсуства Ибањеза имати проблем кога на позицију левог бека против Јавора, у утакмици у којој је улог 1.место на табели.

Последњу ситуацију видели смо у 92.минуту, када је Ћулум преварио Цветковића, а онда из окрета шутирао и омогућио Рајковићу да се истакне парадом.

Похвале иду на рачун домаћина јер су пре почетка меча поделили поклоне Предрагу Рајковићу, Вукашину Јовановићу и Марку Грујићу због златне медаље на Новом Зеланду на омладинском светском првенству. Похвале иду и на рачун атмосфере, јер је била заиста одлична.

Можда игра није била као против Чукаричког, али је била сигурна и предност је сачувана и мирно приведена крају. Звезда је могла и раније до вођства, али је без панике стигла до гола, касније и дуплирала предност. Тандем на средини Доналд – Грујић је био кључни детаљ победе, па је Звезда коначно и први пут повела ове сезоне, након осам званичних утакмица. Одбрана је деловала боље, Павићевић и Јовановић су одлично обавили посао. Није било непредвиђених грешака и испада, па је било и мање нервирања и број седих је остао исти.

Индивидуални учинак

Предраг РАЈКОВИЋ- Једина замерка иде на лошу процену код излетања. Показује да је несигурнији у том сегменту. У тој ситуацији, Јовановић је био Рајковић и спасио Звездин гол. У наставку, све што је било потребно, Звездин капитен је са сигурношћу успешно решавао. Истакао се са две параде.

Марко ПЕТКОВИЋ – Добар меч за Петковића. Поправио је дефанзиву, није било испада, а поново је био један од најборбенијих, ако не и најборбенији. Фајтерски надокнађује период и недостатке након тешке повреде и дуге паузе. Улази у континуитет утакмица, што је за њега јако битно. Три утакмице по 90.минута за недељу дана које је издржао иду у прилог чињеници да његов повратак на терен иде у најбољем смеру.

Саво ПАВИЋЕВИЋ –  Некако је деловало и прошле сезоне да су Саво Павићевић и Вукашин Јовановић најсигурнији тандем, да се најбоље разумеју. Повратком Сава Павићевића на терен делује да се и кључни део црвено-беле дефанзиве консолидује. Против Јавора ће моћи и да нас увере у то. Искуство Звездиног командата одбране је прекопотребно.

Вукашин ЈОВАНОВИЋ – Ушао је у серију одличних партија, а у Сурдулици је на тренутак заменио и Рајковића и спасио Звездин гол. Смањио је истрчавања, доста је мирнији. Похвалио га је и тренер Божовић у неколико наврата, причало се о понуди Нанта. Само нека настави овим ритмом. Заједно са Павићевићем, уз помоћ везног реда, надоместио играча мање.

Душан АНЂЕЛКОВИЋ – Несхватљиво је да неко ко је један од најискуснијих у тиму направи такву грешку. Да има 17-18. година, можда би било и разумљиво, али зашто био неко са толиким искуством направио две велике грешке, зарадио црвени картон и одмогао тиму? Направити фаул далеко од свог гола, на противничког половини, а имаш два гола предности… шта би било да је у том тренутку резултат био 0:0? Ниједан позитиван сегмент у његовом појављивању на терену у Сурдулици.

Мичел ДОНАЛД – Унео је чврстину и мирноћу у екипу. Игра без компликовања, јасно, има сигуран пас. У тандему са Грујићем на средини деловало је као да се добро познају, а не да играју први пут и да су се упознали неколико дана раније. Показао је да има добар ударац, да може да повуче напад. Одличан деби, према првим утисцима и навијача и тренера и јавности, све је задовољио и једва чекају да га виде у акцији. 100% је спреман, што показује колики је професионалац.

Марко ГРУЈИЋ – Још једна одлична утакмица за Марка Грујића. Одлична недеља за Звезду, одлична недеља за њега. Он је неко око кога треба да се гради будућност. За нас играч утакмице, заједно са Катаијем. Све што би додали, покварили би.

Александар КАТАИ  – Није га било 65.минута, а онда једним потезом практично решио меч, погодио и асистирао. Катаи је у три узастопне утакмице постигао три гола, Звезда забележила три победе. Има то нешто, проблем је да ли и кад жели да покаже. Гол и асистенција, уз Грујића, га сврставају у играча утакмице.

Срђан ПЛАВШИЋ – После феноменалног дебија, имао је прилику и за први гол. Морао је озбиљније и сигурније да регује. Не левом ногом, него десном. Што му је Божовић и сугерисао. Али је и у Сурдулици показао да је Звезда погодила са његовим ангажовањем. Неколико атрактивних потеза као онај ролинг у последњим секундама првог полувремена. Брз је, зврк, „има лопту“, има главу“.

Идан ВЕРЕД – Идан Веред је индиспониран и постоји неки разлог који га спутава. Показао је да уме, може и зна, али је застао и пружа доста слабије партије. Против Вождовца је био један од бољих, против Чукаричког се уплашио, био несигуран. против Радника га није било. Изашао је на полувремену, што је био прави потез за екипу, не и за њега.

Уго ВИЕИРА – Велики радник, доста ради за екипу, али је промашио нешто је немогуће промашити. На старту другог полувремена, акцију и асистенцију није крунисао голом, иако је лепо пратио, лепо се кретао, али није погодио. Могао је одмах да пресече противника, што ће у неким наредним мечевима бити потребно. Затим је иако је свиран офсајд који није био, промашио празан гол! Уго доста ради, даје велики допринос, али је нападач. За нападача су најбитнији голови и да погоди оно што је он промашио.

Лука ЈОВИЋ (од 45.минута) – Његово присуство у игри је одмах видљиво у сваком тренутку. грешка је што игра по страни, али је и овај пут одмах унео живост у игру, Звезда је створила две прилике. Као и против Чукаричког. Он је нападач и требало би да игра нападача, центарфора и да даје голове.

Саша СТОЈАНОВИЋ (67.минута) – Против Чукаричког је био најлошији, против Радника је ушао да смири темпо, сачува лопту, а паметно је искористио указану прилику и погодио. Оно што је требало да уради, урадио је.

Милош ЦВЕТКОВИЋ (од 88.минута) – Провео је 5 минута на терену, није играо на својој позицији. Без учинка, само један дуел са Ћулумом који је изгубио. Можда и против Јавора буде обављао исту дужност и импровизовао.

Миодраг Гроф Божовић – Божовић је поново погодио са изменама. Поново је погодио кога и када треба да убаци, кога да изведе. Размрдао је екипу. Храбро је поново убацио дебитанта. Одговорио је на најбољи могући начин на прозивке због своје шале. Дошао и победио. После „тумбања“ екипе, тражења најбољих решења,  мешања карата, изгледа да је пронашао добитну комбинацију. И њему значи серија победа.

_BTS7633

За крај, у анкети изаберите по вашем мишљењу, најбољег играча Црвене звезде на мечу против Чукаричког. Против Вождовца најбољи је био Луис Ибањез, према вашем мишљењу и гласовима.

[advpoll id=“49″ title=“Advanced Poll“ width=“270″]


Укључите се у дискусије и посетите наш форум!

Повезане вести

3 comments

Čiča авг 18, 2015 at 23:52

Analiza utakmice je korektna. Hteo bih samo da kažem da su Vered i Ugo Vieira čisti promašaji i da ne shvatam zašto ih Božović uporno stavlja u startnu postavu. U stvari nije mi jasno ni zašto su dovedeni.Donald es čini kao dobro pojačanje. Ima dosta dobrih elemenata u igri.Mana mu je što izbegava duele.Jedino što čovek igra zadnjeg veznog a mi imamo tri naša (Grujić, Ristić i Kovačević) dobra igrača na toj poziciji pa mi baš nije jasno zašto je doveden.

Reply
dexy122 авг 19, 2015 at 00:36

Ne slazem se sa tobom u vezi Vereda i Vijere. Vijera igra odlicno i to sto ga nije hteo gol protiv Radnika ne znaci da se nije pronalazio u sansama i pravio iste. Iskusniji je od Jovica i zato igra u prvom timu. Vered nije u dobroj formi i mozda bi mogao na klupu, ali nikako nije promasaj. To ce da pokaze na nekoj od sledecih utakmica. Seti se kako je dominirao protiv Kairata. Jedini dobar igrac na toj utakmici. Treba mu prostor i zato ce on kao i Plavsic bolje partije da pruza na Rajku.

Reply
Čiča авг 19, 2015 at 21:06

Daj bože da si u pravu. Ostavimo da vreme pokaže koliko vrede. Mi do sada baš nismo imali sreće sa tim strancima. Bojim se da opet ne bude tako.I pored svega nemogu se oteti utisku da na nekim pozicijama nepotrebno gomilamo igrače a na nekima smo tanki.

Reply

Leave a Comment