Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Тријумф против Хелсинкија на крилима Декија и Перице

Фудбалери Црвене звезде су 28. августа 1997. године у реваншу квалификација Купа победника купова савладали фински Хелсинки у Београду резултатом 3:0, надокнадили гол заостатка из прве утакмице и пласирали се у 1. коло тада другог по снази европског клупског такмичења.

Није све баш било тако једноставно као што показује коначан резултат, јер црвено-бели нису искористили много прилика, а и Хелсинки је у наставку сусрета кренуо фајтерски на све или ништа. Иначе, стрелац гола за победу Хелсинкија у првом мечу био је Хелин у 58. минуту.

Звездина перјаница, магични дриблер, Перица Огњеновић од старта је демонстрирао своје умеће у баратању лоптом и одличне брзинске способности. После једног његовог продора по десној страни, голман гостију крајњим напором је избацио лопту у корнер. Зоран Његуш је упутио одличан центаршут, на правом месту је био Дејан Станковић и главом закуцао лопту у мрежу Коивистоинена за 1:0 већ у шестом минуту, чиме је Звезда анулирала заостатак из Финске.

Dejan Stankovic proslavlja drugi gol protiv Helsinkija sa saigracima iz CZ. BGD, 28.08.1997. snimio:N.Parausic

Рани гол дао је додатну мотивацију младом тиму црвено-белих, који је имао велику подршку својих навијача. Звезда је стрпљиво градила игру, док гости у овом делу нису представљали опасност по Јеврићеву мрежу са два безазлена покушаја. Када се чинило да је темпо од старта мало опао, екипа Мише Косановића извела је обећавајућу акцију преко голгетера Зорана Јовичића, који је на десној страни дриблингом избацио из игре свог чувара, “послао га по бурек“, а затим центрирао у срце шеснаестерца, где је Дејан Станковић волеј-ударцем из прве распалио по лопти и још једном савладао чувара мреже финске екипе за вођство од 2:0.

Имали су домаћи фудбалери још једну лепу шансу у првом делу игре, али је нису реализовали после акције коју су креирали Братислав Живковић, Зоран Његуш и Зоран Јовичић. У наставку је тренер Хелсинкија Анти Муринен у игру увео Весару и Бразилца Родрига, па гости делују знатно озбиљније и чешће прете Јеврићу, који је у три наврата одлично интервенисао и отклонио велику опасност.

zzzzzzzzzzzzzzz cz-hjk

Узвратила је и Звезда преко своје чигре Перице Огњеновића, који је срушен надомак линије шеснаестерца са десне стране, јер његов чувар другачије није могао да заустави захукталог мајстора. Након одличног центаршута код прекида Дејан Станковић шутира оштро главом, али не и довољно прецизно за хет-трик. Нешто касније Огњеновић је наставио са излуђивањем одбране лидера финског шампионата и припремио прилику за капитена Јовичића, који из добре позиције са неких 14 метара не успева да затресе мрежу. Исти играч је имао још бољу шансу, када је после контре имао отворен пут ка голу, али се прерано одлучио на ударац и послао лопту преко пречке. После грубог старта Састамоинена на Огњеновићу судија је показао пут у свлачионицу петици Хелсинкија, а Перицу је након тога заменио Звездин џокер Драган Мићић.

У самом финишу и најмлађи на терену, Дејан Станковић, избија сам испред Коивистоинена, који му ногама у паду брани ударац. Навијачима је остала стрепња, јер су гости једним голом могли да сруше све што је домаћа екипа градила током целог тока меча. У 90. минуту Лехтинен је оборио Његуша у шеснаестерцу, а италијански судија Бођи није имао дилему и показао је на белу тачку. Његуш је преузео одговорност, погодио мрежу и решио меч за 3:0 и пласман у 1. коло Купа победника купова.

zzzzzzzzzzzzzzzkartcz-hjk

Црвена звезда – Хелсинки 3:0 (2:0)

Београд, 28. август 1997. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: преко 30.000. Судија: Роберт Бођи (Италија). Жути картони: Георгиоски, Пантелић, Огњеновић (Црвена звезда), Нилунд и Канерва (Хелсинки). Црвени картон: Састамоинен (Хелсинки) у 86. минуту. Стрелци: Станковић у 6. и 26. и Његуш у 90+1. из једанаестерца.

Црвена звезда: Драгослав Јеврић, Братислав Живковић, Срђан Пецељ, Зоран Његуш, Дарко Крстески, Горан Буњевчевић, Блаже Георгиоски (од 46. Никослав Бјеговић), Миодраг Пантелић (од 46. Дејан Илић), Зоран Јовичић (од 87. Драган Мићић), Дејан Станковић, Перица Огњеновић. Тренер: Милорад Косановић.

Хелсинки: Томи Коивистоинен, Хану Тихинен (од 46. Веса Весара), Арно Турпеинен, Виле Нилунд, Јармо Састамоинен, Мика Лехкосуо, Јарко Вис, Марку Канерва, Аки Рихилахти (од 46. Родриго), Марко Хелин (од 57. Кале Лехтинен), Мика Котила. Тренер: Анти Муринен.

Следећи противник био је и последњи за црвено-беле на евросцени те сезоне. Жерминал Екерен је славио у Белгији са 3:2, а Звезда у реваншу није успела да надокнади заостатак у кишној београдској ноћи, иако је млади Горан Друлић довео екипу у вођство у 18. минуту. Томаш Радзински, касније фудбалер енглеског Евертона, изједначио је у 66. минуту, а Црвена звезда није успела да постигне прижељкивани гол за пролаз до краја меча.

https://www.youtube.com/watch?v=T-iadBJJ3VU

Повезане вести

Leave a Comment