Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

На данашњи дан: Рођен Игор Бурзановић

Игор Бурзановић

Игор Бурзановић, бивши фудбалер Црвене звезде и љубимац навијача, рођен је 25. августа 1985. године у Подгорици.

За подгоричку Будућност у четири наврата је одиграо 147 утакмице и постигао 64 гола. Прошао је целу омладинску школу плаво-белих. Будућност је као капитен предводио до титуле омладинског шампиона Југославије 2002, а 2006. је водио Подгоричане до јесење титуле шампиона Црне Горе у премијерној сезони, са тренером Миодрагом Божовићем на клупи, и био најбољи стрелац јесени. 2004. године проглашен је за најбољег играча Црне Горе.

1.јануара 2007. године потписао је за Црвену звезду. Бурзановић је свакако један од најталентованијих играча који је носио црвено-бели дрес у последњих 20 година, и прави наследник броја 10. У то се уверио свако ко је имао прилике да га види на делу.

На дебију за Звезду постигао је гол против Бежаније (1:1) у 17. колу шампионата – 18.фебруара 2007, када је ушао са клупе на почетку пролећне полусезоне, и обележио меч. Заменио је Тришовића у 31. минуту и одмах на дебију постигао изједначујући, феноменалан, ефектан гол у 53. минуту, што му је, уз пар сјајних потеза, донело епитет играча утакмице.

Након тога је био стрелац у „Вечитом дербију“ против Партизана (2:4). Брзо је постао један од најзначајнијих играча у екипи, а истицао се дриблинзима и добром пас игром, шмеком старих мајстора, лаким корацима на терену, па се надимак од навијача из Подгорице преселио у Београд – “Бурзо Марадона“.

Посебно је био инспирисан у дербијима против „вечитог ривала“, против кога је на 5 утакмица био стрелац 4 пута. Тако је на 130. вечитом дербију постигао погодак у 19. минуту, Звезда је на крају славила са 2:1 и три кола пре краја обезбедила 25. шампионску титулу. Креатор игре тима из Љутице Богдана на 13 мечева постигао је три гола у одбрани титуле током пролећа 2007. године. Одиграо је и два меча у походу на трофеј у Купу, а у финалу је ушао у игру од 55. минута у тријумфу над Војводином (2:0). На тај начин су црвено-бели стигли до 10. дупле круне у клупској историји.

zzzzzzzzzzzzzzz0804270832423096890

У покушају да се домогне групне фазе Лиге шампиона, Звезда се мучила против Левадије у Талину. У поразу од 1:2, Бурзановић је постигао гол који је одвео Црвену звезду у последњу рунду квалификација, јер је први меч у Београду добијен са 1:0. Ипак, против Глазгов Ренџерса није био у тиму, а екипа Милорада Косановића је пропустила прилику да стигне до елитног такмичења. Од тада Звезда није ни играла у квалификацијама за Лигу шампиона, до лета 2016.године.

У сезони 2007/08 Бурзановић је у првенству Србије на 25 утакмица постигао осам голова. Против Војводине се два пута уписао у стрелце у убедљивој победи од 5:1, а поново је погодио мрежу Партизана у 133. вечитом дербију (1:1). Против црно-белих је био стрелац и у полуфиналу Купа (2:3), када је Ненаду Милијашу поништен чист гол. Титула је измакла због великог броја нерешених резултата, иако Звезда није доживела пораз, по чему је била јединствена у Европи. Наредне сезоне Бурзановић је изгубио место у стартној постави. Углавном је улазио са клупе одигравши 12 лигашких мечева, док је једини гол постигао у квалификацијама Купа УЕФА против кипарског АПОЕЛ-а (2:2), од кога је београдски тим и елиминисан на старту такмичења после још једног ремија, али на домаћем терену (3:3).

zzzzzzzzzzzzzzz20110815230329ff1

Други део сезоне 2008/09 одиграо је у подгоричкој Будућности. На 15 утакмица у црногорској лиги постигао је 10 голова.

За Звезду је од 2007. до 2009. године одиграо 62 такмичарске утакмице и постигао 14 голова. Учествовао је у освајању дупле круне 2007. године.

Када се очекивало да коначно добије праву шансу и покаже мајсторство, обећана му је и капитенска трака, 24.јула 2009.године је прешао у јапанску Нагоју, у чијем дресу је на 62 утакмице забележио 10 погодака у “Џеј“ лиги, и освојио историјску, прву титулу шампиона Јапана, на челу са највећим, нашим Драганом Стојковићем – Пиксијем на клупи. Његови потези и голови су били хит на Јутјубу. Био је то наговештај да је коначно почео да показује шта зна. Почетком друге сезоне доживео је тешку повреду, покидао је лигаменте и одсуствовао девет месеци. Повреда је оставила трага, па је раскинуо уговор са Нагојом.

Стара жеља навијача за повратком љубимца у клуб се јавила након што је Бурзо са тадашњим тимом Црвене звезде, који је славио неколико дана раније у 143.“вечитом дербију“ гостовао у хали „Пионир“ на кошаркашкој утакмици Црвена звезда – Динамо Сасари у Еврокупу, 21.новембра 2012. АЛи, до тога није дошло.

Поново се вратио у Будућност, где је у 2013. години на 12 утакмица уписао два поготка, а током 2014. носио је дрес казахстанског Иртиша, где је у 26 сусрета четири пута затресао мрежу. 2015. године постао је члан кинеског Хунана, где је остварио учинак од три гола на 27 одиграних утакмица, а затим се још једном вратио у подгоричку Будућност и у другом делу сезоне 2015/16 уписао пет одиграних утакмица и један постигнут гол у шампионату.

Пролећни део полусезоне 2016/17 провео је у Петровцу, где је на 13 утакмица погодио 3 пута.

Од овог лета члан је Искре из Даниловграда.

Играо је за селекцију Југославије до 17 година на Европском првенству 2002. године, а био је и члан младе репрезентације Србије и Црне Горе, за коју је наступао на ЕП 2006.године. За А тим репрезентацију СЦГ одиграо је један меч, против Италије у Торонту, исте године.

За Црну Гору је од 2007. до 2009. године у осам утакмица постигао два гола. Дебитовао је 24.марта 2007. године на премијерном мечу против Мађарске и био стрелац одлучујућег гола са беле тачке, 2:1. Други погодак је постигао против Норвешке.

Својом луцидношцу, харизмом, потезима и искреношћу освајао је навијаче сваког клуба у којем је играо. Нажалост, никада није показао своје право лице и шта све може и зна, а некад су га емоције и повреде спутавале да остави дубљи траг. За навијаче Будућности и Црвене звезде постоји само један Марадона – Бурзо.

Бурзова браћа Горан и Марко су такође фудбалери, и наступају за Искру и Интер из Запрешића.

Срећан рођендан, Бурзо!

https://www.youtube.com/watch?v=p5cMz_xaUmY

Повезане вести

1 comment

dejo авг 25, 2016 at 13:03

Srecan ti rodjendan Burzanovicu pa neka ti se sve zelje ispune sto pozelis

Reply

Leave a Comment