Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

МЦЗ анализа: Звезда пораз претворила у победу, радује друго полувреме (Анкета, ВИДЕО)

У 4. колу СЛС Црвена звезда је савладала Вождовац на Врачару после преокрета, 2:3 (2:1). Као и у прошлом дуелу, стрелац одлуке био је Лука Јовић, а Звезда је још једном на стадиону на Врачару преокренула резултат.

4.коло Суперлиге

Београд, стадион на Врачару

Судија: Мајо Вујовић

Жути картони: Ивковић, Поповић, Ристовић, Павловић, Златковић (Вождовац), Јовановић, Виеира, Грујић, Гаврић (Црвена звезда)

Црвени картон: Ивковић (Вождовац)

Стрелци: 4.минут, 1:0 Машовић; 24.минут, 1:1 Катаи; 41.минут, 2:1 Сикимић; 61.минут, 2:2 Виеира; 64.минут, 2:3 Јовић.

Вождовац: Поповић, Ивановић, Златковић, Ивковић, Синђић, Ристовић, Сикимић, Павловић, Терзић (69.Одита), Грујић (46.Петровић), Машовић . Тренер: Братислав Живковић

Црвена звезда: Рајковић, Петковић, Павићевић, МБођ, Ибањез, Јовановић, Грујић, Ристић (56.Стојановић), Катаи (58.Јовић), Веред (89.Гаврић), Виеира. Тренер: Миодраг Божовић

Почетак и прво полувреме су поново били проблем за црвено-беле. И у шестом мечу сезоне, Црвена звезда није повела. Једино је меч против Металца завршен без голова, а у пет преосталих мечева противник је први постизао гол. Тако је било и овог пута на Врачару. Већ у 4.минуту, након паничне и лоше реакције Петковића, Ален Машовић је био бржи, спретнији и боље реаговао од Рајковића, и лако спровео лопту у мрежу. Петковић је покушао главом да врати лопту до Рајковића, иако је имао бољих решења. Ипак, изабраници Миодрага Божовића су покушали одмах да се тргну. Марко Грујић је био одличан, Марко Петковић је покушавао што пре да заборави грешку и да се искупи. Имао је неколико запажених продора, добро је комбиновао и функционисао са Вередом. Покушао је Катаи, након центаршута Грујића. Управо после једног лепог продора Петковића, када је нанизао пар играча Вождовца, затим био фаулиран, Ибањез је са неких 17-18 метара покушао, али Поповић је био сигуран. А одмах затим и гол. Петковић је упослио Вереда, Израелац оштро „заврнуо“ лопту до Катаиа, који је лепо, прецизно погодио. Вождовац је чим је кренуо са центра запретио преко Машовића, који је погодио стативу. Поушали су црвено-бели још једно по десној страни, Петковић и Веред су комбиновали, али испред Виеире је реаговао Синђић. Уследио је миран период, а онда још један поклоњен гол. Прекид на средини терена, на 40-45 метара од гола Рајковића, Ристовић је извео, а МБођ ноншалантно испратио пас, пустио Сикимића да се ушета и главом искоса са леве стране савлада Рајковића. Убрзо је Мајо Вујовић и одсвирао крај прво полувремена.

Црвена звезда је имала 61% лопту у поседу, извела 6 корнера, постигла један погодак, без неких опаснијих шанси, иако је шутирала 6 пута у оквир гола. Вождовац је три пута шутнуо у оквир гола, постигао је два и погодио стативу. Доста конкретнији су били Вождовчани, агресивнији. Наду је уливала одлична игра Марка Грујића, увек агилни Ибањез и Виеира, који је био нервозан у првом полувремену, али и Марко Петковић, који је и после грешке већ на самом старту, храбро играо, подигао се и покушавао да подигне и екипу. углавном су напади ишли преко десне стране, а ен перко Ибањеза на левој, што је био случај у претходна два меча.

У другом полувремену се осим безобразних и грубих фаулова фудбалера Вождовца ништа није дешавало до 61.минута. Три минута пре у игру су ушли Стојановић и Јовић, уместо Ристића и Катаија. У 61.минуту близу казненог простора на левој страни Звездиног напада, фаулиран је Уго Виеира. Лепо се заградио Португалац и натерао дефанзивце Вождовца на фаул. Ибањез је извео прекид, а Виеира се феноменално убацио на пет метара и главом матирао Поповића. Одмах након изједначујућег гола, Звезда прети преко Петковића, а три минута касније долази и до победе. Марко Петковић је пресекао пас близу средине терена, упослио Луку Јовића, који је избегао офсајд замку, заобишао Поповића и поново био кобан по Братислава Живковића и Вождовац. Прибран, смирен, сигуран. Одмах након Звездиног вођства веома оштар и безобразан ударац лактом Павловића над Грујићем, и опроштен му је чист црвени картон. први пут. Звезда је запретила у 70.минуту, Петковић је одлично прошао и шутирао, лопта се одбила до Вереда, а са гол линије лопту вади Ивановић. Павловић је направио нови оштар фаул, сада над Стојановићем, а због протеста Братислав Живковић је искључен са клупе. Павловић је наставио да буквално бије по терену, овог пута је фаулирао Петковића, ударио је га је лактом, опет без опомене. У наредном нападу, Вождовац остаје са играчем мање. Звезда је кренула у контру, а Ивковић је са леђа зауставио Стојановића и заслужено добио другу опомену. Вождовац је два пута запретио – Одита је повукао контру, коју је зауставио Виеира фаулом, а последњи пут су запретили преко Ристовића у 85.минуту, чији је слаб покушај Рајковић лако неутралисао. Звезда је у 90.минуту могла до 4:2, након асистенције Петковића, Стојановић се спетљао у преломном тренутку. У последњим тренуцима меча, Павловић је направио још један прекршај, вукао је за дрес и оборио Јовановића, али као и претходна три пута наочиглед Вујовића није био санкционисан другим жутим картоном.

Радује игра из другог полувремена. И поред резултатског дефицита и голова које су примили из директно својих грешака, Црвена звезда се није предала и показала је карактер. Иазшла је да игра фудбал. Божовићеве измене су уродиле плодом. Експеримент или изненађење са Вукашином Јовановићем на позицији задњег везног је успео, Вукашин је деловао као да дуги низ година на том месту, као да му је природна позиција. Поново се показало да је проблем овог тима у глави. Ако преломе да могу да стигну противника, то ће и урадити. Пораз је претворен у победу, а након свих дешавања и турбуленција у клубу, које свакако утичу на играче, победа ће значити на самопоуздању и превазилажење баријера пред дуел са Чукаричким, кога су црвено-бели савладали једном за две године, а прошле сезоне нису успели ни да постигну гол у два меча.

Оно што Звезди фали јесте тимска одбрана, више покривања, гол на време и решавање утакмице на време да би и игра била сигурнија. Грешка вуче грешку, на већ постојећу нестабилност и рањивост.

Нама ова слика доста говори.

VOZDOVAC-ZVEZDA_28

Индивидуални учинак

Предраг РАЈКОВИЋ- Звездин капитен два пута је капитулирао после грешака одбране. Можда је могао у обе ситуације боље да реагује, али није кривац. Увек је концентрисан, када одбрана буде сигурнија, неће бити проблема.

Марко ПЕТКОВИЋ- И поред грешке већ на самом старту код вођства Вождовца, Петковић је био један од најбољих појединаца у црвено-белом. Велика жеља је била присутна током целог меча, није клонуо после грешке. Асистирао је Јовићу за победоносни гол, одлично сарађивао са Вередом, изнео највећи терет акција по десној страни. Петко је показао да је борац, надамо се да ће што пре вратити у форму, која га је и улинила најбољим десним беком лиге. што је чињеница. После тешке повреде и процеса повратка у такмичарски ритам, напорног лета и ЕП за младе, друга утакмица коју је одиграо целу.

Мамаду МБОЂ – Реакција код другог гола Вождовца не би смела да се понавља. Ноншалантно је реаговао, није испратио играча. У даљем току меча имао је неколико добрих реакција и уклизавања. Ипак, велику мрљу на игру баца грешка код гола, обзиром да и против радничког пустио ограча и закаснио на скок. Усталио се као стартер, може и мора боље него у претходна два меча да би се задржао. Показао је неозбиљност.

Саво ПАВИЋЕВИЋ – Први меч Сава Павићевића после премијере против Каирата и искључења на Маракани. Можемо рећи да му је практично ово први меч сезоне. Коректно одрађен посао. Много би значило Звезди када би се командант одбране вратио у форму и играо како смо од њега навикли.

Луис ИБАЊЕЗ – На нивоу, забележио нову асистенцију, трећу у сезони. Још увек није постигао првенац, али смо сигурни да ће ускоро. Сваки слободан ударац иде  у гол. Звезда је углавном нападала по десној страни на овом мечу, па је најбољи појединац у претходна два меча можда имао мањи обим посла.

Вукашин ЈОВАНОВИЋ – Многи су били изненађени када су видели састав Црвене звезде. Вукашин је и на СП У20 на Новом Зеланду на којем Србија постала првак света у неколико наврата играо на позицији задњег везног, и на Врачару је сасвим коректно обавио посао. Има одличан преглед игре, уме одлично да повуче и изнесе лопту. Фали му боље постављање и мирноћа у игри и пасу, али квалитет више је свакако што може да покрије и позицију која му није природна. Против Радничког у прошлом колу је одиграо вероватно и најбољи меч, против Вождовца се надоградио. Јако је битно да одигра у континуитету. Браво, Вуле!

Марко ГРУЈИЋ – Морамо да поновимо констатцију из прошле анализе – „несхватљиво је да се поред њега траже појачања у везном реду?! Звезди није потребан везни играч тог профила, осим ако није Јаја Туре или Артуро Видал или Андреа Пирло. Звезда ће добити појачање када Марко Грујић и Михаило Ристић добију пуну минутажу у стартној постави. Хвала Пеле, хвала Мичел, хвала осталима са којима је Управа клуба разговарала, али јасно је да Звезда има и играча и будућност на том месту. Ако мислите да ће терање Грујића на трансфер помоћи, зашто онда трошити новац на неко инострано појачање? То поништава једно друго.“ .Марко Грујић је за пола сата на Врачару урадио више него цео везни ред на пет мечева. Био је најбољи Звездин појединац. изнудио је неколико корнера, једна спорна ситуација у казненом простору над њим. Миран, сигуран и у пасу. Похвалио га је и Божовић. Ми се надамо да је његово место коначно сигурно. Браво, Грујо!

Михаило РИСТИЋ – Михаилу Ристићу је потребно неколико добрих игара у континуитету да би повратио самопоуздање. И на Врачару је вукао, хтео најбоље. Проблем је што је једну утакмицу стартер па изађе у 60.минуту, наредну утакмицу уђе са клупе у 60.минуту, па поново. Нема континуитет, а честе промене не доприносе његовој игри.

Александар КАТАИ – Постигао је гол, што ће му сигурно значити после промашеног пенала у последњим минута прошлог меча. Покушавао је, трудио се, али даје утисак да је то било недовољно да убеди навијаче да му верују. Замењен је после 15 минута у другом полувремену. Још увек су његова игра и допринос недефинисани.

Идан ВЕРЕД – Пун енергије, растрчан, добра партија за Вереда. Асистирао је Катаију за први гол, лепо, из прве, оштро. Имао је и прилику за гол. Добро се слагао и комбиновао са Петковићем. Испраћен је аплаузима када је излазио.

Уго ВИЕИРА – Друга утакмица, први гол. Одлично убацивање на пет метара и одлична реакција главом. Сам је изборио фаул након којег је постигао гол. Током утакмице је деловао нервозно. Свакако даје велики допринос тиму. Доста може да пружи и показало се да се лепо допуњује са Луком Јовићем. Утисак је и да би и Звезда и Виеира били опаснији када би играо као подршка и уз Јовића у шпицу, као supporting striker. Одлично се гради и одвлачи противничке играче, зна да задржи лопту.

Саша СТОЈАНОВИЋ (од 56.минута) – Лошија партија за Стојановића. Изнудио је црвени картон, али играч са таквим искуством какво он има, мора више да пружи. Да стане на лопту, да унесе сигурност у игру. Нисмо то видели од њега. Могао је да постигне гол и заврши меч, али се спетљао.

Лука ЈОВИЋ (од 58.минута) – Једина већа радост од Звездног гола јесте када гол постигне Звездино дете. Четири утакмице, три гола. Одлично се креће, има њух за гол, реакција сјајна. Миран, сигуран, лагана завршница. Не треба дете од 17 година малтретирати натписима о вишку килограма, иако можда неко од тога има користи. Луки фали да буде ескплозивнији и да настави са одличној реализацијом. Када уђе у ритам, то ће бити то. За нападача је битно да реши прву ситуацију, као и за голмана да ухвати прву лопту, због самопоуздања. Одличн осе допуњује са Виеиром.

Ненад ГАВРИЋ (од 89.минута) – Играо је свега пар минута, није било простора за неки учинак.

Миодраг Гроф Божовић – Изненадио је све саставом. Ни у шестом мечу, Звезда није играла у истом тиму. Опет је промешао карте, Вукашина Јовановића ставио на позицију задњег везног, Ковачевића оставио на клупи. Извршио је измене у прави час, рекло би се. По многима, извео је најбољи састав. У другом полувремену, екипа је деловала доста боље, играла према напред, дала два гола. Битна победа и за њега. Време је да после две победе на Врачару, забележи и прву на Маракани.

11880480_10206177038238254_1103556747_n

За крај, у анкети изаберите по вашем мишљењу, најбољег играча Црвене звезде на мечу против Вождовца. Против Радничког најбољи је био Луис Ибањез, према вашем мишљењу и гласовима.

[advpoll id=“47″ title=“Advanced Poll“ width=“270″]

[simos_review]

Укључите се у дискусије и посетите наш форум!

Повезане вести

1 comment

vladimir авг 11, 2015 at 00:19

Komentar Vam je skroz neobjektivan jer se non stop apostrofiraju zverzdina deca rogobatan i nepotreban izraz svi su igraci zvezde inace deca domaci stranci i eto tri tabora Kao prvo pitanje za trenera zasto jedan od odgovornijih u igri m bodj je neodgovoran kod prekida ili je losa postavka kod prekida jer lopta dugo leti a mbodj je po vokaciji zadnji prihvata i kasni Ristic je sasvim dobro odigrao Najveca zabluda je igra Grujica Desko je smiren odlican je potencijal samo ili mu pokriti ledja izuzetno brzim igracem ili mu ograniciti kretanje jer evidentno da ne moze u oba pravca da igra to sto ponekad daje sporo loptu je neiskustvo mora mnogo da radi na sutu ali najvaznije mora mu se odrediti zona kretanja radi sporostiKo ce grujicu pomoci ne znam zasto ne i Micel ako je brz Jovanovic je po obicaju bio bez krivice najgori decko je krenuo kao bek pa half sad zadnji vezni Igrac mlad bez specifikacije najlakse propada Primer Mijailovica je bolan Luka jeste talenat ali prosle godine totalno je pogresno igrao od mesta do ukupnog ucinka ove godine nespreman sa viskomm kilograma i to ocitim to mora da se resi i da se zaboravi da je talenat je takvih je mnogo a igraca malo on moze da li hoce zavisi iod kluba i od njega

Reply

Leave a Comment