Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаКошаркаНајновијеРепрезентација

Звездини златни момци

Млада репрезентација Србије је тријумфом над селекцијом Шпаније у финалу резултатом 70:64 освојила титулу шампиона Европе. Куриозитет у великом успеху наше селекције до 20 година је податак да су тачно половину репрезентације чинили играчи из система Црвене звезде – тројица првотимаца црвено белих: Ребић, Тејић и Каплановић и тројица играча из Звездиног развојног тима ФМП-а: Гудурић, Апић и Давидовац. Сви они дали су огроман допринос у освајању златне медаље, а њихове одличне партије које су пружали у Италији су најбољи доказ о квалитету рада са младим играчима у Звезди, али и исправности система који је успостављен кроз развојни тим који са успехом води Милан Гуровић.

Златни репрезентативци се у понедељак увече враћају у Београд, а пре повратка у Србију са првотимцима Звезде смо сумирали утиске из Лињана.

Тешко је сумирати утиске после непроспаване ноћи – почиње причу Никола Ребић који је изабран у идеалну петорку шампионата и додаје:

Осећај је сјајан, мада мислим да још нисмо свесни шта смо урадили и какав смо успех остварили. Кроз цео турнир смо дисали као један, били као једна велика породица. Тачно се знало ко шта ради, био је изузетно изражен тимски дух и мислимда нам је то донело златну медаљу. У сваком мечу смо Имали по неколико расположених играча, увек је неко други искакао учинком, тако да смо увек могли да се ослонимо једни на друге. Били смо фантастичан колектив и то нас је довлео до тријумфа.

За Николу Ребића ово је трећа медаља на европским шампионатима, али најсјанија пошто у својој ризници има бронзу са младима из 2014. и бронзу са јуниорима из 2012. године.

Ово је заиста врхунски резултат. У жестокој конкуренцији без пораза окончати турнир доказ је великог квалитета који поседујемо и сјајне припреме за шампионат. Морам да кажем да је било јако тешко, меч против Литваније у чевртфиналу можда и најтежи, јер смо били свесни шта он носи. Међутим, видели смо како нас посматрају све остале репрезентације. Као да се код сваког нашег противника могао видети страх на загревању и то смо користили. Били смо пуни самопуздања.

О избору у идеалну петорку шампионата Ребић скромно каже:

Желим прво да честитам Марку Гудурућу на МВП титули – уз осмех каже Ребић и додаје:

Без добрих саиграча и квалитетне екипе не бих сигурно био у позицији да будем у идеалној петорци. Имао сам сјајну подршку од свих саиграча, било је милина играти са таквим момцима.

На констатацију да су чак шесторица играча из ове селекције из Звездиног погона Ребић каже:

То је свакако велика ствар, све ово ће нам свима много значити у наставку каријере. Надам се да ће ово бити само успутна станица. Наредних пар дана ћемо искористити за славље и одмор, а онда крећемо са још јачим радом да се полако припремамо за наредну сезону.

На његову причу надовезао се Марко Тејић:

Чињеница да Звезда има шест играча у овој репрезентацији је право богатство за клуб – каже Тејић који је морао да пропусти финале због повреде руке:

Било ми је много тешко да гледам утакмицу. Нисам био у прилици да помогнем саиграчима и то ми је тешко пало, али шта је ту је. Злато је око врата и то је најважније. Што се тиче моје повреде, више појединости ће бити познато у уторак после детаљних прегледа – рекао је Тејић и потом се поново осврнуо на велики успех:

Пресрећан сам. Осећај је невероватан. Нисам свестан још да сам шампион Европе и само кад помислим на то делује ми невероватно.

Славље у Италији после фантастичне игре у финалу трајало је дуго о чему је причао Ђорђе Каплановић:

Славили смо до раних јутарњих часова. Прво смо били у једном клубу са свим осталим репрезентацијама, а после смо наставили сами у другом ноћном клубу. И у понедељак ћемо у Београду наставити са слављем – рекао је Каплановић и потом додао:

Неописив је осећај победити Шпанију у финалу. Тек ћемо постати свесни шта смо урадили када прође неколико дана и када дођемо у Србију. Борили смо се до последњег даха у свакој утакмици од почетка првенства и нисмо одустајали када је било тешко. Били смо најбољи и заслужено смо прваци Европе. Овај трофеј је за наш народ, а ја га посвећујем мојој Јагодини и свим Јагодинцима – закључио је Каплановић.

Укључите се у дискусије и посетите наш форум!

Повезане вести

Leave a Comment