Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуКошаркаНајновијеРегионална лига

Нова АБА лига у власништву клубова!

Клубови ће бити 100% власници новог Регионалног такмичења, којим ће 1+1+1 годину управљати компанија „АБА Сидро д.о.о“.  Договором челних људи 12 клубова АБА лиге из сезоне 2014/15 (без Солнока и Левског) и руководстава шест националних Савеза, регионална лига наставиће да „живи“ под истим именом, али у другачијем правном оквиру, пише Мондо.

Сви заједно су после састанка у Загребу изразили уверење да ће новим концептом АБА лиге бити задовољна и ФИБА, која би требало да реагује признавањем такмичења. Тек тада биће дефинитивно стављена тачка на проблем који је у претходних пола године „дрмао“ кошарку на просторима еџ-YУ и претио репрезентацијама Србије, Хрватске и других држава избацивањем са међународне сцене.

Наравно, једна од најважнијих тековина постигнутог договора биће несметан наставак учешћа клубова АБА лиге у Евролиги и Еврокупу.

Нова АБА лига ће се 100 одсто налазити у власништву клубова који буду њени учесници у датој сезони, а овлашћења за управљање лигом (менаџмент) биће предати реформисаном предузећу „АБА Сидро д.о.о“. У њему ће 80 одсто власничких и управљачких права имати клубови, док ће шест физичких лица (Лорбек, Лисац, Радић, Билић, Сагадин и Миличевић) располагати са преосталих 20 одсто.

Физичка лица имаће рок од три године да потпуно изађу из власништва, тако да и „АБА Сидро д.о.о“ до лета 2018. комплетно пређе у руке клубова.

Драго ми је да су превазиђени неспоразуми са састанака у Београду 13. априла и у Љубљани 20. маја. АБА лига до сада је била пројекат предузећа ‘АБА Сидро д.о.о’. Од данас имамо АБА лигу као посебан правни ентитет, регистрован као јавно трговачко предузеће. Новоформирана лига биће правни, економски и спортски наследник старе АБА лиге, којој је ФИБА 1. маја ускратила признање, рекао је председник Црвене звезде Небојша Човић.

Таква лига може да унајми предузеће које ће њом управљати, а наша намера је да то право уступимо ‘АБА Сидру’ на 1+1+1 годину„.

Човић је објаснио да је озваничена власничка трансформација „АБА Сидро д.о.о“, које ће 20 одсто држати физичка лица, а 80 одсто клубови, али по другачијој подели од досадашње.

КК Босна ће уз надокнаду у висини књиговодствене вредности уступити својих 20 одсто власничког удела, а Сплит својих 6,66 одсто, тако да ће свих 12 клубова учесника убудуће имати по 6,66 одсто.

Клубови ће имати 24 гласа у „АБА Сидро д.о.о“, а физичка лица шест.

Седиште нове АБА лиге биће у Загребу. Лига ће имати председника и двојицу потпредседника, који ће се мењати сваке године, а у првој сезони председник ће бити Драган Бокан из КК Будућност.

Клубови, као власници АБА лиге, одредиће директора „АБА Сидро д.о.о“ (фаворит за функцију је Роман Лисац), а директор ће потом именовати ниже оперативце, који ће се бринути о самом такмичењу, судијама, маркетингу…

Надзорни орган „АБА Сидро д.о.о“ бројаће пет чланова – четворицу ће делегирати најбоље пласирани клубови из претходне сезоне, а једног физичка лица.

Повезане вести

Leave a Comment