Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Дуле Савић са два гола у 64. дербију умало послао Партизан у нижи ранг

На данашњи дан одигран је 64. вечити дерби, који је Црвена звезда на Маракани решила у своју корист са убедљивих 3:0. Дуле Савић је био двоструки стрелац, а један гол постигао је Здравко Боровница.

Црвено-бели су уочи претпоследњег кола заузимали четврту позицију на табели са 37 бодова, док се Партизан те сезоне 1978/79 грчевито борио за опстанак, па је био само на бод изнад зоне испадања. Због тога је 10. јуна 1979. године на стадиону међу присталицама црвено-белих боја хит била песма: “Друга лиго шири своје гране и дочекај младе партизане“.

Није блистала ни екипа Бранка Станковића у шампионату са поразом и ремијем пре дербија, али је те сезоне стигла до финала Купа УЕФА са генерацијом која је рушила берлински Динамо, Спортинг из Хихона, Арсенал, Вест Бромвич Албион и Херту, да би у финалу против Борусије из Менхенгладбаха судија Микелоти погурао немачки тим до пехара.

zzzzunnamed

До тада незабележена разлика између вечитих ривала по позицијама на табели дала је посебну мотивацију црвено-белима да пошаљу ривала на руб испадања. Попуста није било ни под разно, играло се врло пожртвовано и борбено, али у скромном првом полувремену противници су углавном испитивали однос снага, да би у наставку Звезда заблистала пуним сјајем и постигла три поготка.

У 50. минуту Милош Шестић и Никола Јовановић су одиграли брзу акцију, а дефанзивац домаћег тима је у паду шутирао поред гола. Само три минута касније Звезда је наставила да плете мрежу око гола црно-белих. У акцији је учествовала комплетна навала, а Славољуб Муслин је вештим дриблинзима у продору стигао скоро до гола и оставио лопту Душану Савићу, који је био сигуран егзекутор и из непосредне близине лагано закуцао лопту у мрежу за вођство Звезде од 1:0.

Гости нису више имали шта да чекају, па је Никица Клинчарски са дистанце погодио стативу у 58. минуту, а у наставку акције Александар Стојановић ногама брани још један покушај после одбијене лопте и не дозвољава противничком тиму да се брзо врати у игру.

zzzzzzzxzunnamed

Казна је стигла већ у 60. минуту, када је Здравко Боровница, који тек што је ушао у игру уместо Муслина, после соло продора улази у шеснаестерац и прецизним ударцем шаље лопту у доњи леви угао Никитовићевог гола за вођство од 2:0. Пет минута касније Дуле Савић снажно шутира главом, а Трифуновић се нашао на првој стативи и избио лопту готово са гол линије.

Тачку на 64. вечити дерби ставио је Душан Савић врло ефектним поготком са око 20 метара из слободног ударца за коначних 3:0. Звездин голгетер је те сезоне био у животној форми, надавао се атрактивних погодака, и на крају био најбољи стрелац лиге са 24 гола.

Међутим, судија Матовиновић показао је Савићу други жути картон због истрчавања на атлетску стазу и радости после свог другог поготка, па је центарфор домаћих морао ван терена. Дуле је био љут као рис због овакве судијске одлуке, јер се у то време ретко кажњавала прослава гола пред навијачима јавном опоменом.

Бројчано ослабљена Звезда се ипак одбранила до краја и задржала високу предност. Иван Јуришић је у једној ситуацији у 70. минуту избацио лопту са гол линије у корнер, а 10 минута касније лопта је окрзнула пречку после шута Слободана Сантрача. Стојановићева мрежа се на овом мечу није затресла.

64. вечити дерби, 33. коло првенства Југославије 1978/79.

Црвена звезда – Партизан 3:0 (0:0)

Београд, 10. јун 1979. године. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 40.000. Судија: Матовиновић. Стрелци: Савић у 53. и 66. и Боровница у 60. минуту за Црвену звезду.

Црвена звезда: А. Стојановић, Крмпотић, Јовин, Муслин (Боровница), Јуришић, Н. Јовановић, В. Петровић, Благојевић (Д. Лукић), Д. Савић, Ђ. Миловановић, Шестић. Тренер: Б. Станковић

Партизан: Никитовић, Ђуровић, Трифуновић, Клинчарски, Н. Стојковић, Козић, Живковић, Тодоровић (Лазичић), Сантрач, Прекази, Б. Ђорђевић (Варга). Тренер: Миладиновић.

Као што пише на снимку испод, Партизан је у намештеној утакмици последњег кола против титоградске Будућности стигао до бодова и за длаку избегао селидбу у нижи ранг завршивши сезону на 15. месту. Црвена звезда је заузела треће место након тријумфа против ОФК Београда резултатом 4:2 у последњем колу.

https://www.youtube.com/watch?v=7nUWwAFEPL4

Повезане вести

Leave a Comment