Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноДомаћа такмичењаЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеОдбојка

Резиме сезоне 2014/15: Одбојкаши Звезде најбољи када је то било најважније

Црвено-бели одбојкаши поново су иза себе имали успешну сезону. Иако је екипу на крају прошле сезоне (у суштини, као и неколико сезона уназад) напустило неколико битних играча, одбојкаши Звезде су наставили жетву трофеја, освојивши два од могућа три трофеја на домаћој сцени, укључујући и четврту узастопну титулу шампиона Србије. Када се томе и додају и добре игре у Европи, односно пласман у четвртфинале Купа изазивача, јасно је да су црвено-бели још једном показали како се игра и бори за Звездин грб. Нажалост, поново су имали слабу подршку са трибина.

Било је доста промена у тиму у односу на сезону 2013/14, када је Црвена звезда одбранила сва три трофеја на домаћој сцени, предвођена фантастичним Душаном Петковићем, који је након тога напустио клуб и појачао француски Кан. Може се слободно рећи да је Петковић био убедљиво најбољи играч Лиге, па је његов одлазак свакако представљао велики ударац за црвено-бели тим, а многи су сматрали и ненадокнадив. Звездино дете, Филип Вујић, такође је напустио екипу на крају сезоне, пошто је провео шест сезона у сениорском тиму Звезде. Милан Перић се након четири сезоне проведене у Црвеној Звезди вратио у родни град, и бранио боје Спартака из Љига. У тиму више нису били ни Никола Мунћан, Никола Стоковић, Рашко и Никола Јовановић. Ипак, неколико играча који су одиграли велике улоге у Звездиној жетви трофеја су и даље остали у тиму: Александар Околић, Лазар Копривица, Филип Стоиловић, Вук Милутиновић, као и Максим Буцуљевић, капитен од ове сезоне. Звезда се ослањала и на одбојкаше из своје школе. Александар Гмитровић је и у сезони 2013/14 сезоне забележио неколико значајних наступа за наш тим, мењајући Душана Петковића на позицији коректора, сада је добио више простора, и оправдао очекивања, о чему сведочи и награда за најбољег младог играча Лиге. Наравно, стигла су појачања и из других клубова. Блокер Борис Мартиновић стигао је из новосадске Војводине, примач Урош Кецман из суботичког Спартака. Такође, Звезду је ове сезоне предводио нови тренер, Драган Кобиљски. Он је на клупи заменио Душка Николића, који је наставио трофејни низ Жељка Булатовића, коме је био помоћни тренер. Одлазак Филипа Вујића „гурнуо је у ватру“ младог Предрага Јевтића, новог либера нашег тима. Значајну улогу у тиму имао је и коректор Александар Благојевић, а екипу је појачао и Немања Стефановић, који је био други техничар тима. Стефановић је 1989. годиште, и од њега је у тиму старији само Урош Кецман (и то свега годину дана), и то говори колико је Звезда ове сезоне наступала у младом саставу. То је такође поткрепљено чињеницом да су током сезоне шансу добијали и играчи рођени 1996. године и касније (Милутин Нејић, Вукашин Ђорђевић…).

ok_cz_2014-15_analiza_02

Промене у тиму нису стављале Звезду у први план за одбрану титуле, и опште мишљење је било да ће се трофејни низ прекинути. Ипак, и поред поменутих одлазака из сезоне у сезону, у Звезди је остајало оно најважније – победнички менталитет и мирноћа у пресудним тренуцима.

ok_cz_2014-15_analiza_03
Детаљ са утакмице четвртфинала Купа изазивача

Сезона је почела одбраном титуле у Суперкупу Србије – у четвртом одржаном Суперкупу, црвено-бели су освојили четврту титулу, овога пута победивши Рибницу у Краљеву (3:0). Истог ривала, Звезда је победила на старту домаћег шампионата, а након „тесног“ пораза од „вечитог“ ривала, ушла у серију победа у Лиги. Како је одмицало такмичење, постало је јасно да ће се шампион тражити међу три екипе – Партизана, Војводине и Црвене звезде. Наша екипа је изгубила од оба ривала у другом делу регуларног дела шампионата, али била сигурна против осталих тимова, и плеј-оф дочекала са друге позиције. У међувремену, црвено-бели су бележили одличне наступе у Европи, тачније у Купу изазивача. Прво је пао израелски Хапоел Мате-Ашер Ако, а затим и фински Лоиму Раисио. У осмини финала, Звезду је дочекао мађарски Фино Капошвар, а наша екипа је лако прескочила и ову препреку, и тиме поновила успех из сезоне 2013/14, и пласирала се у четвртфинале овог такмичења. Тамо се састала са Равеном, представником једне од најјачих европских лига. Црвена звезда је остварила минималну победу у првој утакмици, што није било довољно за реванш у Италији, па је Равена прошла у полуфинале. Свакако је постигнут успех, остаје жал за првом утакмицом у којој је Звезда водила са 2:0, имала своје шансе и у трећем сету, али ипак освојила само бод. Равена је елиминисана у полуфиналу од Бенфике, а Војводина је успела да надмаши Португалце и освоји овај европски трофеј. Новосађани су тријумфовали и у Купу Србије, избацивши наш тим из полуфинала, и победивши Партизан у финалу. Наша екипа је лако стигла до полуфинала Купа Србије преко Јединства из Старе Пазове и Ђердапа, али је поклекла у поменутој полуфиналној утакмици. Према речима капитена Буцуљевића, то је била најгора утакмица наше екипе у дотадашњем делу сезоне, и опомена пред одлучујуће борбе у шампионату Србије.

Војводина је са два трофеја истакла кандидатуру за титулу шампиона Србије, као и Партизан, који је лигашки део такмичења завршио без пораза. Ипак, зна се да су наши момци најбољи у тренуцима када је најважније, и то су по ко зна који пут показали. Очекивано, у четвртфиналу плеј-офа, Црвена звезда је лако изашла на крај са Инђијом, у две утакмице, и заказала дуеле са Војводином, која је свега неколико дана пред тога освојила европски трофеј. Звезда је одиграла одлично, и решила полуфиналну серију у три утакмице. Било је теже него што резултат говори, водила се велика борба у ова три меча, али одбојкаши Звезде су били прибранији у тренуцима када се ломио резултат и заказали финале са Партизаном. Црно-бели су ушли у финале са скором 23-0, и свакако били фаворит у овој серији, нарочито имајући у виду да су већ два пута током сезоне победили наш тим.

ok_cz_2014-15_analiza_05
Четврти меч финалне серије одлучио је новог-старог шампиона

Прве две утакмице у Спортском центру „Визура“, црвено-бели су добили „на једну лопту“, направили два „брејка“, и стигли на корак од титуле. Друга утакмица је можда била и пресудна у овој серији, јер се наша екипа вратила од 0:2 у сетовима, а имала је дефицит и у завршници трећег сета. Црвена звезда је спасила и меч лопту у овом сету, и заслужено стигла на победу од освајања четврте узастопне титуле. Наш тим је одлично започео и трећи меч, али је Партизан успео да направи преокрет и продужи финалну серију. Прва два сета у четвртој утакмици су била пресликана у односу на прва два сета из треће утакмице, али овај пут Црвена звезда није дозволила преокрет. Серијом одличних сервиса Копривице, црвено-бели су преломили трећи сет у своју корист, а онда у четвртом сету показали шта чини шампионску екипу. Имали су заостатак од четири поена у завршници сета (16:20), али онда одиграли онако како умеју, спасили сет лопту, а затим стигли и до меч лопте, и решили овај сет у своју корист, и тиме стигли до једанаесте титуле у историји.

ok_cz_2014-15_analiza_04
Славље након освајања четврте узастопне титуле

Филип Стоиловић је проглашен за најбољег играча Лиге, док је Александар Гмитровић понео титулу најбољег младог играча. Обојица су бриљирали у неизвесним завршницама, али не би било поштено истаћи само њихове игре. Као и неколико последњих сезона, Звезду је красила одлична тимска игра, и сваки играч је подједнако заслужан за нову титулу. Било да су то блокови Вука Милутиновића и Александра Околића, смечеви Лазара Копривице, Александра Благојевића, одбране Предрага Јевтића, организација игре Максима Буцуљевића, вођење тренера, Драгана Кобиљског, све то представља значајан део слагалице у новој Звездиној титули. Поред Благојевића, значајну улогу током сезоне имали су и преостала овогодишња појачања: Немања Стефановић, Борис Мартиновић и Урош Кецман.

Пред крај анализе сезоне, долазимо до негативног дела, а то је подршка екипи. Више пута је било речи о томе на овом сајту, али мора се још једном истаћи да је подршка коју су наши одбојкаши имали током сезоне (нарочито у Београду), била, благо речено, мизерна. Знамо сви да одбојка није толико популаран спорт у Србији, али остаје невероватно да толико трофејна екипа, која је толико пута осветлала образ Спортског друштва Црвена звезда, и показала како се бори и игра за Звездин грб, не може да добије подршку барем на „јачим“ утакмицама. А хале у којима играју уопште није тешко напунити. Са подршком какву само Звезда може да има, екипа би чуда правила и у Европи, а сигурно би Звезда била јача и са финансијске стране, јер публика привлачи и спонзоре, па црвено-бели не би морали сваке сезоне да се суочавају са одласцима битних играча. Као и сваке сезоне, ни ове није сигурно ко ће остати у тиму, не би било чудно да Звезда поново одустане од Лиге шампиона. Ипак, верујемо да ће се наш одбојкашки клуб изборити са свим потешкоћама, и да ће уз играче, који остану у тиму, уз пар појачања и играча из омладинске школе, наставити да ниже успехе и трофеје.

Црвено-бели одбојкаши су још једном показали шта значи играти за Звезду, за њен грб, и донели нам нове радости. Успешна сезона је иза њих, а надамо се да ће следећа бити још успешнија, и да ће њихове утакмице бити посећене онако како они то заслужују. Наравно, МЦЗ ће увек бити уз њих, као што је то био случај и до сада.

Повезане вести

Leave a Comment