Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Звезда нокаутирала Партизан у другом полувремену 84. вечитог дербија

Фудбалери Црвене звезде на данашњи дан 3. маја 1989. године савладали су екипу Партизана на београдској Маракани резултатом 3:1 у 84. вечитом дербију. Голове за шампиона постигли су Роберт Просинечки, Горан Јурић и Влада Стошић.

Скупе улазнице, прохладно и кишовито време уз не баш добре игре вечитих ривала у сезони 1988/89 учинили су да посета на нашем највећем стадиону не буде на нивоу који је тада био уобичајен.

Већ у петом минуту Црвена звезда је стигла до вођства из практично првог шута на гол. Роберт Просинечки је са дистанце снажно шутирао, лопта је одскочила испред гола Фахрудина Омеровића и зарила се у мрежу. Врло леп гол младог Робија, који ће и у каснијим годинама наставити да тресе мрежу Партизана, против кога је увек пружао сјајне партије.

zzzz1510936_373862272750684_840636720_n

Узвратили су гости нешто касније, али је Стеван Стојановић био на висини задатка и незгодну лопту избацио преко пречке у корнер. Уследио је и напад Звезде преко Жарка Ђуровића, али Бурсаћ главом није био довољно прецизан. Изједначење је стигло у 23. минуту. Небојша Вучићевић је по левој страни упутио употребљив центаршут, а Слађан Шћеповић је главом затресао мрежу поред успаване одбране домаћег тима.

Две феноменалне прилике Црвена звезда није успела да искористи у истом нападу. Прво је Ђуровић главом шутирао право у голмана Омеровића након одличног центаршута, а затим одбијену лопту Милош Бурсаћ шаље поред гола у ситуацији из које је готово немогуће било промашити. Ђуровић је још једном покушао у 34. минуту, али се мрежа није затресла. Након тога је Партизан имао велику шансу, када је Фадиљ Вокри погодио спољни део стативе. Пикси је из врло повољне ситуације послао лопту преко гола, па је прво полувреме завршено нерешеним резултатом.

zzzz-Vlada STOSIC

Након краћег прекида због бакљаде навијача Партизана, Црвена звезда стиже до предности у 49. минуту после корнера са десне стране поготком дефанзивца Горана Јурића, а погодак је мало ко видео због димне завесе од поменуте бакљаде. Јурић је пуном ногом захватио лопту и послао је под пречку. Уследиле су и бакље на северу после прославе другог поготка, па је меч поново прекинут због облака дима.

Просинечки је још једном опробао шут са дистанце, али је Омеровић одбио лопту. На другој страни је голман црвено-белих Давидовић пантерском интервенцијом спречио госте да дођу до изједначења, а затим је још једном отклонио опасност ухвативши лопту код гол линије.

Екипа Драгослава Шекуларца је у 60. минуту казнила госте за нереализоване прилике. Жарко Ђуровић је центрирао са десне стране. Лопта је у великом луку стигла до Владе Стошића, који је главом матирао Омеровића и довео црвено-беле до предности од 3:1. Омеровић и Спасић су отишли на леву страну, а лопта у десни угао.

zzzz1620576_389195197884058_97646768_n

Овим поготком меч је преломљен. Црно-бели се нису опоравили од шока, а Звезда је зналачки привела меч крају. Роберт Просинечки и Жарко Ђуровић били су најбољи на терену у 84. вечитом дербију и носили су Звезду до 14. победе у сезони. Занимљиво је да су београдски црвено-бели заостајали четири бода за првопласираном Војводином након 27. кола иако су имали исти скор. Таква ситуација је била због тога што је Звезда извукла само један бод од шест ремија, јер није изашла као победник после пенала који су се изводили у случају нерешеног резултата, за разлику од Новосађана који су у пет од шест ремија освојили бод након пенал серија.

84. вечити дерби, 27. коло шампионата Југославије 1988/89.

Црвена звезда – Партизан 3:1 (1:1)

Београд, 3. мај 1989. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 50.000. Судија: Душан Чолић (Београд). Стрелци: Просинечки у 5, Јурић у 49. и Стошић у 60. минуту за Црвену звезду, а Шћеповић у 23. за Партизан. Жути картони: Жупић, Брновић и Спасић (Партизан).

Црвена звезда: Давидовић, Јурић (од 87. Василијевић), Маровић, Ђуровић, Радовановић, Б. Ђуровски, Просинечки, Стошић (од 84. Крџевић), Бурсаћ, Стојковић, Лукић. Тренер: Шекуларац.

Партизан: Омеровић, Петрић, Спасић, Вермезовић, Жупић, Брновић (од 46. Колб), Ђорђевић, Милојевић, Шћеповић, Вокри, Вучићевић. Тренер: Вукотић.

Драгослав Шекуларац је знао само за успехе против вечитог ривала у време док је са клупе предводио најтрофејнији српски клуб:

– Звезда може боље. Задовољан сам игром навале, задовољан и игром целог тима у већем делу утакмице, али у одбрани нам шкрипи. Чак смо добро прошли, могло је свашта да се догоди. Срећа, дали смо голове на време.

zzzz1493206_373854559418122_1847074207_n

Капитен Црвене звезде Драган Стојковић Пикси радовао се још једној победи у дербију:

– Моја прогноза се остварила: надиграли смо и победили Партизан. Публика мора да буде задовољна оним што су приказали и Звезда и Партизан.

18001428-212

Жарко Ђуровић је пружио врло добру партију и био један од кључних играча црвено-белих:

– Био је то добар фудбал. Ова победа нам много значи у даљој борби за излазак на међународну сцену. Хвала навијачима за подршку у одсудним тренуцима.

Звезда је шампионат завршила на другом месту са три бода мање од Војводине као најефикаснија екипа са 55 постигнутих погодака. Црвено-бели су забележили 18 победа, седам нерешених резултата и девет пораза а Војводина 18 победа, шест ремија и 10 пораза, али су пенали коштали екипу Драгослава Шекуларца освајања титуле. Ипак, већ у следећој сезони црвено-бели су стигли до дупле круне, када су се екипи прикључили Савићевић, Панчев, Белодедић и друштво.

https://www.youtube.com/watch?v=47KqdpNCywQ

Повезане вести

Leave a Comment