Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Прљинчевић решио 34. вечити дерби у Звездином походу ка дуплој круни

Црвено-бели су 3. маја 1964. године савладали вечитог ривала са 2:0 у 23. колу шампионата Југославије головима голгетера Зорана Прљинчевића и на тај начин сигурним ходом наставили пут ка шампионској титули после три сушне сезоне.

Звезда је сјајном партијом у првом полувремену и мудром игром у наставку потпуно заслужено славила против црно-белих на гостовању. Тим Мише Павића је имао јасан циљ испред себе и до нова два бода је стигао офанзивном игром, где је више од пола тима учествовало у нападачким акцијама, за разлику од Партизана који се константно бранио са пет-шест фудбалера.

Звездаши су повели у 38. минуту. Маравић је послао дугу лопту по десној страни према Џајићу, који је центрирао полувисоко. Прљинчевић је захватио лопту волеј ударцем, не баш на ефектан начин, али је то било довољно да превари таквог чувара мреже какав је био Шошкић, који није очекивао овакву путању лопте.

zzzzz prljincevic

Домаћи тим се није још прибрао после првог поготка, а Звезда је само минут касније постигла и други, када је Војислав Мелић сјајно пробио по десном крилу и упутио изванредан центаршут. Зоран Прљинчевић је поново био на правом месту и главом сместио лопту у небрањени део мреже.

Најбољу прилику за Партизан пропустио је Владица Ковачевић, коме је у 67. минуту Милан Галић омогућио да дође у стопостотну шансу. Ковачевић је заобишао голмана Звезде, али је промашио празан гол. Црвено-бели су у 84. минуту могли и до убедљивије победе после контра напада, али је Шекуларац погрешио у одсудном тренутку, када је упутио пас противнику у ноге са десног крила. Прљинчевић је могао да се додатно прослави да је искористио још две повољне прилике, али и овако је одлучио дерби.

zzzzs cz

Меч је био врло коректан и занимљив, а одлучну партију пружио је најбољи халф лиге Војислав Мелић, који је пружио врхунску игру, добио бројне дуеле и био најбољи фудбалер на терену. Поред Зорана Прљинчевића у Звездином тиму истакли су се Милан Чоп и Владица Поповић, као и голман Стојановић, Дурковић, Јевтић, Маравић и Костић. Црвено-бели су у сваком тренутку знали шта желе и хомогеном игром надвисили су ривала у чијим редовима је најбољи био Миладиновић.

34. вечити дерби, 23. коло шампионата Југославије 1963/64

Партизан – Црвена звезда 0:2 (0:2)

Стадион: ЈНА. Гледалаца: 45.000. Судија: Станковић (Београд). Стрелац: Прљинчевић у 38. и 39. минуту.

Партизан: Шошкић, Дамјановић, Сомболац, Радовић, Миладиновић, Јовановић, Чебинац, Ковачевић, Пирмајер, Галић, Виславски. Тренер Матекало.

Црвена звезда: Стојановић, Дурковић, Јевтић, Мелић, Чоп, Поповић, Џајић, Маравић, Прљинчевић, Шекуларац, Костић. Тренер Павић.

Након 23. кола Звезда је имала три бода више у односу на другопласирани ОФК Београд, а ту предност је задржала до краја шампионата и заслужено стигла до титуле првака. Нападачки тандем који су чинили Зоран Прљинчевић и Бора Костић био је у сјајној форми, па су од 45 погодака црвено-белих у 26 кола заједно постигли 28 голова – сваки по 14.

Повезане вести

Leave a Comment