Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: 148. „Вечити дерби“!

Култни статус какав има београдски „Вечити дерби“ није питање форме, позиције, ситуације или годишњег доба. Никада није ни био. Овде није улог победа или пораз. Овде није питање ко је бољи, јер је историја сведок. Ово није само један дан. Овде је у питању име и престиж. Како се понашају клубови, постаће питање да ли овај дерби има смисла. Некада је стајала цела држава и био празник када су играли Црвена звезда и Партизан. Данас, челници оба клуба сервирају лошу сапуницу и скрнаве слику овог спектакла. И чисто да разјаснимо, Душко Радовић је рекао за „Вечити дерби“, четврти у свету, да „није важно ко побеђује, него ко је бољи“. Ми, још увек, можемо да се похвалимо победама, трофејима и навијачима. Онима, којима је дати за хлеб исто што и дати за Звездину утакмицу.

У српском фудбалу, које год коло да је у питању, дерби је пресудан у борби за титулу. Најважнији и највећи меч је остао, био и биће, а да ли ћемо умети да сачувамо оно једино што имамо вредно, време ће нам показати. Оно што је чињенично јесте да какви год да су тимови, ко год да на терену носи црвено-беле и црно-беле дресове, колика год да су дуговања и колико год дуго се одлевало немилосрдном времену испред себе, Црвена звезда и Партизан биће „Вечити ривали“, а Црвена звезда ће имати много победа више са којима ће се генерације увек поносити. Вероватно је ово једини меч где је победа у дербију вреднија од титуле шампиона, а прави пример свега што дерби носи, какав је био и какав треба да буде дали су кошаркашки капитени, Лука Митровић и Драган Милосављевић. И да Звезда победи.

ЦЗ Н П

Маракана:        72   37 20 15       118:80

ЈНА:                    75   23 23 29         95:100

Укупно              147 60 43 44      213:180

Први „Вечити дерби“ одигран је 5.јануара 1947.године, у условима који би данас узроковали ванредно стање у земљи, на стадиону „ЈНА“, тада „ЦДЈА“, иако је први дуел одигран 21.априла 1946. био пријатељског карактера. Сурова, сибирска зима, 19 степени испод нуле. 4.000 сведока историје. Црвена звезда је славила са 4:3, захваљујући хет-трику Јована Језеркића и голу Предрага Ђајића. За ривале стрелци су били Стјепан Бобек, аутоголови Кашанина и Предрага Ђајића. Ово је био и први пораз Партизана након десет узастопних победа.

Београд. Недеља, 5.јануар 1947. Стадион: „Централни дом Југословенске Армије“. Судија: Др Лалић (Београд). Гледалаца: 4.000. Стрелци: 1:0 Језеркић (12.минут), 2:0 Језеркић (25.минут), 3:0 Језеркић (54.минут), 3:1 Ђајић аутогол (72.минут), 4:1 Ђајић (77.минут), 4:2 Кашанин аутогол (83.минут), 4:3 Бобек (85.минут).

Црвена звезда: Ловрић, Станковић, Петровић, Ђајић, Кашанин, Спајић, Томашевић, Митић, Језеркић, Аранђеловић, Шећеров. Тренер Глишовић.

Партизан: Глазер, Брозовић, Попеску, Чајковски, Ђурђевић, Симоновски, Михаиловић, Палфи, Бобек, Рупник, Шереш. Тренер Шпиц.

prvi-derbiЈован Језеркић је уписан златним словима у историји српског фудбала и „Вечитог дербија“ као први стрелац и први стрелац хеттрика, правог хет-трика, три везана гола. Први гол је постигнут у 12.минуту, главом, други гол из јако тешке позиције левом ногом, а трећи десном ногом након одбитка. Први црвени картон добио је Љубомир Спајић. „Вечити ривали“ су први пут победили већ у следећем дербију, 1:0, аутоголом легендарног Бранка Станковића.

Последњи дерби на „Маракани“ одигран је 2.новембра 2013.године, када је аутоголом Обрадовића црвена звезда забележила 60. првенствену победу над Партизаном. Партизан је на последњем мечу славио 1:0, идентичним резултатом, голом Николе Дринчића из слободног ударца.

Занимљивости око „Вечитог дербија“ има да је и библиотека мала, али издвајамо делић. Први „Вечити дерби“ под рефлекторима био је јубиларни 50., одигран је 7.маја 1972. године, а први дерби који је био уживо преношен на тв био је 37 „Вечити дерби“ одигран 5.децембра 1965.године.

Најпосећенији дерби био је 59. у шампионату, 7.новембра 1976.године. На „Маракани“ је било рекордних 100.000 гледалаца, од којих 90.142 са плаћеним картама. Црвена звезда је славила голом Зорана Филиповића. Дерби са најмање гледалаца био у полуфиналу Купа СЦГ, одигран 11.маја 2005.године, са само 8.000 гледалаца.

Први дерби без голова је 29. „Вечити дерби“, 1.октобар 1961. Владимир Дишљенковић је бранио на пет дербија и сачувао је нетакнуту мрежу. Живорад Јевтић је одиграо десет дербија у дресу Црвене звезде и ниједном није поражен. Игор Бурзановић је био стрелац на свом дебију у дербијима, и на сваком мечу као стартер био је стрелац. На 5 утакмица, постигао је 4 гола. Зоран Филиповић није изгубио ниједан „Вечити дерби“ на клупи Црвене звезде, на четири меча.

Најефикаснији стрелац „Вечитих дербија“ је недостижни Марко Валок са 18 постигнутих голова. Бора Костић је био стрелац 13 голова, Драган Џајић и Милан Галић су постигли по 9 голова, Коста Томашевић 8, а Зоран Филиповић 7 голова.

Jusufi Joncic Radovic Kostic derbi 1959 3-1Највише утакмица одиграо је Момчило Вукотић 25, док ће Саша Илић уколико буде заиграо сутра, одиграти свој 24. дерби и прескочиће Бору Костића. Драган Џајић је одиграо 23.

Партизан тренутно има предност од пет бодова испред Црвене звезде. А победа на првом дербију на „Маракани“ за Луку Јовића, Михаила Ристића, Вукашина Јовановића, Марка Грујића, Предрага Рајковића и другове… значила би и више од три бода. Зато…

‘АЈМО У НАПАД ЗАЈЕДНО!

Београд је са свим својим врлинама и манама познат по много чему, а овај дерби и Црвена звезда су на врху листе. Уздамо се у нешто, било шта. У енергију, срећу, десет голова на „Маракани“, у Звезду… Ненад Лалатовић је као капитен Црвене звезде био стрелац у 115. „Вечитом дербију“ на Маракани у победи 2:0 и донео Звезди 50. јубиларну победу у првенственим дерби мечевима. Нека буде и сада победник, по први пут, на клупи.

Црвена звездаПартизан, субота 25.април 2015. 18:00h , Јелен Суперлига 24. коло 2014/2015, стадион : „Рајко Митић“, Београд. 148. „Вечити дерби“.

pjanoviclalatovic0703

Повезане вести

1 comment

Јован апр 24, 2015 at 23:04

Партизан је на папиру тад био јачи, чак два репрезентативца су била у њиховим редовима ! Глазер и Брозовић, додуше репрезентативци НДХ али и то се рачуна .

Reply

Leave a Comment