Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Бранко Бошковић и Драган Богавац срушили Партизан у 120. вечитом дербију

На данашњи дан 2003. године одигран је 120. вечити дерби у коме је Црвена звезда на Маракани савладала вечитог ривала са 2:0 головима Бранка Бошковића и Драгана Богавца.

Утакмица је у почетку била веома мирна, без великих прилика, све до првог гола, који су изабраници Зорана Филиповића постигли у 29. минуту. Драган Богавац је попут атомског мрава пројурио по десној страни, при том дриблинзима прописно “изломио“ кичму репрезентативцу Нигерије Тарибу Весту, упутио одличан центаршут, а Бранко Бошковић је био на правом месту и прецизним ударцем главом савладао Радишу Илића.

Уследила је офанзива црвено-белих, који су и у наредних осам минута стварали шансе, али нису успели да по други пут матирају чувара мреже комшија. У том периоду је дошло и до сукоба између Игора Дуљаја и Немање Видића, због претходног прекршаја Данка Лазовића над Ненадом Ковачевићем, али се све брзо смирило.

Звезда је имала више од игре у првих 45 минута, па се са јужне трибине стадиона зачуо вапај гостујућих навијача: “Играјте фудбал!“. Звонимир Вукић је у финишу првог дела после велике гужве у шеснаестерцу шутирао у голмана Ивана Ранђеловића и то је био један од ретких покушаја пулена Лотара Матеуса.

zz boskovic malbasaГости су у другом делу одлучније кренули, али их је пресекао други гол Звезде у 53. минуту. Дуљај је шутирао ка голу Звезде из повољне позиције, али је његов ударац изблокиран, након чега се лопта одбила до Марјана Марковића, који је упутио дугачак пас далеко на половину Партизана. Тамо је био Драган Богавац, који је рутински савладао Радишу Илића и повисио на 2:0. Био је то практично мат црвено-белих у два потеза.

Као и у првом делу, Звезда је после гола наставила са офанзивном игром, али није искористила прилике. Ненад Ковачевић је добио све дуеле на средини терена са Сашом Илићем, који није могао да дође до изражаја од неуморног везисте црвено-белих. Затим су узвратили и црно-бели, међутим, Андрија Делибашић није реализовао шансу. Ту се отворио и простор за Звездине контре.  Предњачио је брзоноги Богавац, али је у једној ситуацији уместо шута одлучио да асистира Михајлу Пјановићу па је прилика отишла у неповрат. Са друге стране Иван Ранђеловић, чувар мреже црвено-белих остао је несавладан, а у финишу су се догодили и инциденти, јер су Гробари почели да ломе и пале столице на јужној трибини, незадовољни исходом, па је реаговала и Жандармерија уласком на трибину, након чега су се изгредници разбежали, а ситуација се смирила.

120. вечити дерби, 26. коло првенства Србије и Црне Горе 2002/2003

Црвена звезда – Партизан 2:0 (1:0)

Стадион Црвене звезде. Гледалаца: 30.000. Судија: Драгомир Тановић (Суботица). Стрелци: Бошковић у 29. и Богавац у 53. минуту.

Црвена звезда: Ранђеловић, Марковић (од 75. М. Дудић), Братић, Видић, Витакић, Младеновић (од 74. Миловановић), Гвозденовић, Ковачевић (од 83. Кривокапић), Бошковић, Богавац, Пјановић. Тренер: Зоран Филиповић.

Партизан: Р. Илић, Малбаша, Вест (од 66. Ћирковић), Савић, Бајић, Дуљај, С. Илић, Вукић, Тробок, Илиев, Лазовић (од 46. Делибашић). Тренер: Лотар Матеус.

Тренер Црвене звезде Зоран Филиповић уписао је још једну победу у дербију, а након меча је изјавио:

– Били смо достојни, на нивоу дербија и на висини задатка. одлучила је жеља – свих 90 минута смо одиграли изванредно и ангажовано. Имали смо и више шанси за голове.

Стрелац водећег гола Бранко Бошковић истакао је да су играчи имали велику обавезу да се искупе навијачима за слабе игре током ове сезоне:

– Играли смо под великим притиском. Не у смислу да ћемо победом спасити сезону, већ да вратимо веру људима који воле овај клуб. Играли смо колико за нас, толико и за њих, и њима посвећујемо победу.

Стамени дефанзивац Немања Видић, тада вероватно није ни сањао какву ће каријеру касније направити у иностранству, а остало је забележено да је после 120. окршаја вечитих изјавио:

– Овом утакмицом вратили смо веру у овај тим. Показали смо да бодовна разлика није реална. Такође смо показали да овај тим може да постигне нешто у нашем фудбалу и Европи и да има перспективу.

Повезане вести

2 comments

dare мај 19, 2017 at 01:39

kakav glup naslov izlomio kicmu Vestu a inace je samo centrirao pored njega.

Reply
dare мај 19, 2017 at 01:40

ipsravka – glup tekst

Reply

Leave a Comment