Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноКошаркаНајновијеРегионална лига

Звезда жели поштено, па нека победи бољи!

14.4.2015. године у 21 час почиње први дерби у плеј офу АБА лиге, који ће одредити у серији до три победе финалисту и учесника Евролиге за сезону 2015/2016.

Након што је Црвена звезда Телеком ове сезоне завршила своје учешће у Евролиги, много статистичких података је показало да је ово била сезона из снова за момке у црвено-белим дресовима.

Поготово су фасцинантни статистички подаци Бобана Марјановића у регуларном делу сезоне, као и у ТОП-у 16 где је постао МВП овог такмичења.

Али, остаје оно једно велико „АЛИ„. Када су се сви подаци нашли на папиру, дошао сам до пар занимљивих података пред полуфиналну серију с Партизаном.

После 24 утакмице у Евролиги, 10 у регуларном делу и 14 у ТОП 16 испада да је ипак најјачи и најбољи противник, по статистичким подацима, ове сезоне за Црвену звезду Телеком био Партизан НИС.

Сигурно се питате како је Партизан био најјачи Звездин противник?
Статистика говори да је Партизану у АБА лиги успело оно што није успело нити једном тиму у Евролиги. Партизан је успео у оба одиграна сусрета имати више слободних бацања од Црвене звезде Телеком.

Иако је Црвена звезда Телеком играла с 12 различитих противника, с пет у регуларном делу сезоне, са седам у ТОП 16 фази и иако су то били противници попут Олyмпиакоса, Реала, Макабија, Барселоне, Панатхианаикоса и других, једино је Партизану успело да у оба дуела има више слободних бацања од Црвене звезде.

Партизану је такођер успело оно што није успело нити једном тиму у 24 утакмице у Евролиги, а то је да „натера“ Бобана Марјановића да направи четири личне грешке у једној утакмици. Тако нешто није успело нити једном тиму. Ти тимови имају једне од понајбољих играча и центара у Европи, али је то пошло за руком само Партизану.

На крају приче ако додамо и утакмицу у Купу Радивоја Кораћа, где је Партизан такођер имао више слободних бацања од Црвене звезде Телеком лако долазимо до закључка да је Партизан НИС најјачи и најбољи противник с којим су се момци у црвено-белим дресовима сусрели ове сезоне.

Да ли је стварно тако?
Одговор се налази у играма у Евролиги где је Црвена звезда Телеком играла с највећим тимовима данашњице. Са тимовима који су попуњени с врхунским играчима на свим позицијама. Нити један тај тим нити играч нису успели у обе утакмице да имају више слободних бацања од Црвене звезде Телеком или да „натерају“ Бобана Марјановића да направи четири личне грешке.
Партизан јесте…

Да ли је то због квалитете црно-белог тима? Тешко…
Нпр. у првом делу сезоне Партизан једва да је успевао да победи било који тим и били су још увек у фази формирања, па ипак су успели да упуте више слободних бацања од момака у црвено-белим дресовима.

Можда се одговор крије у суђењу?! 

Pukl, Radović, Dožai
Pukl, Radović, Dožai

Да ли је Партизан заштићен у оквиру АБА и домаће лиге због својих пријашњих успеха? Вероватно. Можда је то и због чињенице што из табора вечитог ривала после сваког пораза шаљу „отровне стрелице“ према судијама и практички испада да за сваки њихов пораз су криве или су кумовале судије.

Ове сезоне такођер прије него што су неке од утакмица и почеле од стране Душка Вујошевића кренули су напади на судије, на делегирање и АБА лигу. Да ли ће тако бити и полуфиналу пјел офа остаје нам да видимо.

Звезда жели да на поштен начин дочека свог вечитог ривала, па нека на терену победи бољи!

Нека на то никако не утиче суђење, „игре ван терена“ или притисак на судије.

Дозволите момцима у црвено и црно белим дресовима да играју кошарку па нека победи бољи.

Момци у црвено-белим дресовима сигурно желе једнак третман код судија, па тако ако се понављају ствари из прошлих дербија где се Цирбесу свира прекршај у нападу за кретање у блоку, нека се исто досуди и Милутинову који то ради читаву сезону, а судије остају неме сваки пут.
Зашто? 
Милутинов је сигурно велики таленат, али исто тако играч којем се много тога толерише, поготово кретање у блоку. Није потребно!

Још једна од чињеница коју никако не смемо изоставити да је из сезоне у сезону један играч Партизана заштићен од стране судија као „бели медвед“.

Да се правило потврди овај пут као примјер ћу навести Милана Мачвана. У АБА лиги је против Црвене звезде Телеком у две утакмице сакупио више слободних бацања него Диамантидис, Рудy Фернандез, Сергио Родригуез и Спанулис у две евролигашке утакмице.

Исто тако на Милану Мачвану је досуђено више фаулова него на било којем од наведених играча. Ово је сигурно нешто што боде у очи. Када би још додали статистику из Купа Радивоја Кораћа многи би помислили да у дресу Партизана се налази ни мање ни више него Дирк Ноwитзки.

Зато желимо да се поштују кошаркаша правила која су донесена с разлогом. За приговор и трчање према судијама техничка, за чуђење на судијске одлуке упозорење, па техничка, за кретње у блоку фаул у нападу итд.

Такођер желимо да судије схвате да Бобан Марјановић у утакмицама с Партизаном није „терминатор“, већ јако добар играч који одлично игра ову игру. Ако код удвајања долази до контакта по руци, по правилима ове прелепе игре то је фаул.

Важно је да сваки играч има једнак критеријум код суђења и да се притом поштују првила ове игре.

Господо судије, који добијете част да судите ове утакмице издигните се изнад ситуације, поштено судите и дозволите да победи бољи! Поштујте правила, уверења и понашање које ова прелепа игра тражи. Ако и погрешите ненамерно, није важно! Судите даље поштено.

Звезда жели поштено, жели да се надиграва и да ужива у кошарци, па нека победи бољи!

Jaka Blažič

Повезане вести

5 comments

pera апр 13, 2015 at 18:00

Svaka čast za analizu i obeležavanje mogućeg problema. Svaka čast i za odluku da se ne dozvoli prisustvo gostujućih navijača jer se tako eliminiše mogućnost debelom da pravi veštačke tenzije te time opterećuje sudije da uvek ali uvek budu na njegovoj strani štiteći time prvo ligu a onda i sebe jer on uvek laprda da mu je neko drugi kriv. Moramo biti mirni i pripremljeni da igramo utakmice sa mnogo tenzija gde će njihovi igrači igrati prljavo kontakte telom i nogama pre svega i najverovatnije zonom 1 3 1 igrati veći deo utakmica. Dobro je što se igra u Pioniru gde mi imamo pucački alibi i gde su padali mnogo bolji protivnici od ovog Partizana. Imamo dva dobra igrača kao protivnike Pavlovića i Milosavčkevića na koje moramo igrati od prvog minuta na telo i blizu. Ne smemo da dozvolimo da i jedan i drugi pogode prva dva šuta za tri. Pavlovića navoditi na ulaz gde se lično dokazuje po navici iz NBA i često maši a boga mi i pravi faulove u napadu a šabanu samo ne dati da pogodi prva par šuta. Akojon će probati da igra sam i da gadja trojke sa njegove desne strane. Njega Jaka može da eliminiše.Dakle treba nastaviti našu igru doturanja lopte slobodnom igraču i igrati najbolju odbranu sezone i biti spreman čak i na navlačenje sudija na njihovu stranu ali bez naše verbalne reakcije jer to samo njima odgovara. Ako bude prilike obavezno poniziti protivnika u prvoj utakmici. I na kraju nek pobedi bolji a to smo mi sigurno. Ajmo Zvezda.

Reply
Radovan апр 13, 2015 at 13:46

Svaka čast MCZ-u! Da neko konačno progovori i o ovome!

Reply
dexy122 апр 13, 2015 at 13:11

Mislim da je dobra stvar sto se igra na 3 dobijene i zbog ovoga. U jednoj utakmici je lako pokrasti jedan tim, a u 3 bome veliki je pritisak ukoliko se primeti da favorizuju jedan tim. Pa mogu valjda i sudije da se zamene. Medjutim siguran sam da ce opet imati belog medveda, ali isto tako sam siguran i da smo trenutno mnogo jaci i od Partizana i od sudija.

Reply
josif апр 13, 2015 at 11:07

Znaci stvarno nema potrebe od ovakvih tekstova.Sto sad kao mi kukamo!mi treba na terenu da dokazemo umemo li da eliminisemo njih i posaljemo u istoriju i njih i njihove serije koje traju godinama unazad,po prvi put imamo bolji tim,kad kazem tim mislim bas na tim a ne na pojedince jer oni imaju na nekim pozicijama bolje pojedince alo smo kao ti definitivno bolji.Sudija se netrebamo plasiti jer oni vrse pritisak na srpske sudije ali na ove iz regiona nemogu bas tako i nije isti kriterijum kao u KLS.Sutra je najbitnija utakmica,povedemo li sa 1:0 bicemo u velikoj psiholoskoj prednosti da dobijemo seriju jer ce im startni poraz uneti nervozu i u sredu ce biti sasvim druga utakmica,izgubimo li sutras nedaj boze mozemo se oprostiti od EL a neznase sta ce biti sa klubom jer zna se sta donosi EL.Vreme je da se vide junaci,nadam se da vilijams,dzenka i ostali shvatili sta znaci ovaj dvoboj i da ce konacno uraditi ono zbog cega su dovedeni.Pozz.MKD

Reply
Boris апр 13, 2015 at 15:48

Ovo je analiza, predostrožnost i ukazivanje na ono što nas prati godinama unazad. Samo ukazujemo na istinite činjenice. Nikome nije u interesu ono što se dogovodilo u finalu plej-ofa prošle sezone. A ovo su pojedini uzroci. Branimo i čuvamo svoj klub.

Reply

Leave a Comment