Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Сви евролигашки рекорди краља европске кошарке, Његовог височанства Бобана Марјановића!

Бобан Марјановић, фантастични Звездин центар одиграо је две фазе и 24 утакмице у Евролиги за незаборав. Сезона 2014/15, када је реч о овом такмичењу остаће упамћена и по овом момку, који је успео да постави бројне рекорде, који ће у будућности тешко бити достижни. Он је водио Звезду ка ТОП16, а у четири победе у другој фази имао је велики утицај на сваком мечу. Бобијева достигнућа одушевљавала су Европу протеклих седам месеци, а урадио је све ово…

ИНДЕКС

Ентони Паркер остварио је у сезони 2004/05. рекордни број индексних поена, у дресу Макабија, 597. Боби је успео да га надмаши и дође до чак 616. Када је реч о просеку, Марјановић је остао иза легендарног Арвидаса Сабониса. За мало! Литванац је у истој сезони као и Паркер остварио просечан индекс 26,3. Бобију је било потребно још 15 индексних поена у последњем колу да помери и овај рекорд.

Ипак, у последњих 10 година, Боби је недодирљив када је реч о овом статистичком сегменту!

Ентони Паркер је одиграо исти број мечева као Марјановић.

СКОКОВИ

Мирсад Јаховић држао је годинама прво место, када је реч о броју скокова, са невероватних 248 из сезоне 2002/03. Колико је то велики резултат, говори и податак да је на другом месту био такође Јаховић, са 31 скоком мање из сезоне пре те, 2001/02! Боби је и то надмашио! Успео је да оствари фантастичних 256 скокова и дође вероватно до резултата који ће наредних сезона само он моћи да превазиђе…

Треба рећи да је Турчин одиграо три меча, мање, али да је у просеку играо 36 минута. Боби је на терену просечно био готово 10 минута мање.

Просечно, Сабонис је бележио 10,72 скока, када је био МВП, док је Боби има 10,67 ухваћених лопти у просеку. У последњих 10 година, то је убедљиво најбољи резултат.

Офанзивни скокови

Што се тиче офанзивних скокова, Боби је ухватио 83 лопте пред противничким кошем, док је Танока Берд дошао до 79. Још један рекорд!

ДАБЛ-ДАБЛ

Танока Берд, у сјајној Жалгирисовој сезони 2004/05. играо је са Сабонисом и успео да дође до чак 14 дабл-дабл учинака. Звездин центар је након 10 година достигао и престигао тај учинак! Он је чак 16 пута успео да забележи више од 10 скокова и поена на истој утакмици. Уз то, за 17. му је против Галатасараја био потребан само један скок.

Берд је у чак осам дабл-даблова имао 10 или 11 скокова, док је Боби тако остварио шест дабл-даблова. Занимљиво, Боби у првих 5 кола прве фазе имао само два дабл-дабла, а у прва четири меча у другој ниједан!

ШУТ ЗА ДВА ПОЕНА

Боби је превазишао и резултате Луиса Сколе, Николе Пековића, Дејана Бодироге, Тијага Сплитера, јер је убацио 149 шутева за два поена.

БРАВО, БОБИ!

Повезане вести

Leave a Comment