Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеСтолеФудбал

На данашњи дан: Црвена звезда направила велики корак ка финалу Купа УЕФА

У првој утакмици полуфинала Купа УЕФА, на данашњи дан 1979. године, на „Маракани“ је пала немачка Херта (1:0), и на тај начин, фудбалери Звезде су направили велики корак ка пласману у финале овог такмичења.

Црвено-бели су на путу до полуфинала већ избацили један клуб из Берлина – Динамо у I колу овог такмичења, после једног од највећих преокрета у историји нашег клуба (2:5, 4:1). Следећи су пали Шпанци (Спортинг Хихон – 1:0, 1:1), па два енглеска клуба (Арсенал – 1:0, 1:1 и ВБА – 1:0, 1:1). Са друге стране, Херта је прво била успешна против бугарског тима Ботев Пловдив (2:1, 0:0), затим је елиминисала Динамо из Тбилисија (2:0, 0:1), па дански Ебјерг (1:2, 4:0). Меч са црвено-белима заказали су победом над прашком Дуклом (1:1, 2:1). Увертира за меч против Херте није била обећавајућа, с обзиром да се Милош Шестић повредио неколико дана пред овај меч, али то није уздрмало играче Звезде, који су и ослабљени пружили још једну одличну партију у Купу УЕФА, и остварили добар резултат пред реванш меч у Берлину.

Преко деведесет хиљада људи се окупило на „Маракани“ тог дана, и већ су у седмом минуту имали разлог за радост. Душан Савић је искористио одличан центаршут, и главом савладао голмана Херте, Нигбура. Делиријум на трибинама, и испоставиће се једини погодак на мечу. Можда је победа могла да буде и убедљивија, али црвено-бели су задовољни могли да крену пут Берлина. Утакмица против Херта је искоришћена да се „баци у ватру“, и Милко Ђуровски, који је уласком у другом полувремену, постао један од најмлађих учесника еврокупова у Звездином тиму.

Реванш меч је одигран две недеље касније, а Херта је брзо повела са 2:0, да би опорављени Шестић постигао погодак вредан проласка у финале Купа УЕФА, и поставио коначан резултат меча – 2:1. Славље је могло да почне, Звезда је незадрживо ишла ка европском трофеју, и чинило се да нико није могао да је заустави. Спортски, и није…

Једанаести април ће остати упамћен по тријумфом над још једним немачким тимом, и долазак на корак од пласмана у финале Купа УЕФА, и свакако један од тренутака кога се навијачи Звезде радо сећају.

Београд, 11. април 1979. Стадион: „Маракана“. Гледалаца: 95.000. Судија: Алексис Понет (Белгија). Стрелац: 1:0  Душан Савић  (7′).

Ц.ЗВЕЗДА: А. Стојановић, Јеликић, Јовин, Јовановић, Милетовић, Јуришић, Д. Лукић (М. Ђуровски), Миловановић, Савић, Боровница, Милосављевић.

ХЕРТА: Нигбур, Дифенбах, Расмусен, Ферстен, Вајнер, Брик, Сидка, Нисинг, Бер, Кремер, Агербак.

Повезане вести

Leave a Comment