Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Пре 24 године Звезда покорила Минхен

На данашњи дан пре 24 године фудбалери Црвене звезде савладали су Бајерн у Минхену резултатом 2:1 у првом мечу полуфинала Купа европских шампиона. Подвиг Звездине златне генерације добија на тежини ако се обрати пажња на податак да је Бајерну то био први пораз на домаћем терену у европским куповима после чак 44 утакмице.

Црвено-бели до те 1991. године нису имали баш лепа искуства са клубовима из Немачке, али ова генерација је имала велики квалитет, компактност, одличну атмосферу у тиму и никога се није плашила. Игра коју је Звезда те вечери демонстрирала у срцу Баварске спада међу најбоље у клупској историји када су у питању утакмице у Европи. Имао је Бајерн у својим редовима репрезентативце Немачке, која је годину раније постала светски првак на Мондијалу у Италији. То су били Тон, Колер и Ројтер, затим је ту био сјајни Данац Брајан Лаудруп, мајстор на средини терена Штефан Ефенберг, па искусни асови Волфарт и Аугенталер, али је Црвена звезда имала још веће зналце Савићевића, Панчева, Просинечког, Белодедића, Југовића, Бинића…

Могао је тренер Љупко Петровић да тактизира против увек јаког Бајерна, али му то није пало на памет. Извео је формацију са практично тројицом нападача (Панчев, Савићевић, Бинић), онако како је уосталом играо и у читавом циклусу елитног такмичења, и било је приметно да Баварци зазиру од Звездине навале, јер су знали колико је она моћна. Имали су црвено-бели и велику подршку на Олимпијском стадиону, јер је око 20.000 Делија стигло у Минхен да бодри екипу у историјском мечу. Клуб је био одлично организован на свим нивоима, а велики оптимизам је исијавао на све стране.

Бајерн је био бољи ривал само у првих 20 минута. Већ у четвртом минуту Волфарт је опасно припретио ударцем са 16 метара, али је Стојановић избио лопту у корнер. Просинечки је узвратио три минута касније из слободног ударца, али је Ауман крајњим напором пребацио лопту преко пречке. Бајерн је ипак стигао до вођства у 23. минуту. Волфарт је на додавање Олафа Тона лобовао Стојановића и послао лопту у мрежу за предност од 1:0. У 31. минуту Бинић је пропустио велику шансу, да би у финишу првог дела игре Михајловић у свом стилу топовски шутирао са 30 метара, али је Ауман одбио лопту. И када су сви очекивали да ће немачки тим на паузу отићи са предношћу, севнула је контра Звезде, која је на овом мечу играла у белим дресовима. Просинечки је сјајним пасом пронашао Бинића, који је у незадрживом продору протутњао по десној страни, сјајно центрирао за Панчева, који је био на правом месту за изједначење и велику радост присталица гостујуће екипе.

zz Bajern-CZ-1-2-Pancev-2

Звезда је у другом полувремену мирном игром, прецизним пасовима и дриблинзима потпуно неутралисала екипу Бајерна. У београдском тиму није било слабог појединца на овом мечу. Просинечки је мајсторски креирао акције на средини терена. Он и Михајловић били су изузетно офанзивни, а често су им се придодавали бекови Радиновић и Маровић, који је заједно са Најдоским водио велику борбу у одбрани са Волфартом и ЛаудрупомЈуговић је претрчао гомилу километара како би зауставио Олафа Тона. У 65. минуту Ројтер је затресао мрежу Звезде, али из офсајда. Иако се изјаснио као навијач Бајерна, аустријски судија Херберт Форстингер без грешке је водио овај сусрет и одмах је реаговао оправдано поништивши погодак Ројтера.

zz1385024_336327013170877_1206193050_n

У 70. минуту велики мајстор фудбалске игре Дејан Савићевић на асистенцију Панчева је повукао незадрживу контру. Претрчао је 20 метара, са лоптом био бржи од Јиргена Колера и прецизним ударцем закуцао лопту у Ауманову мрежу за вођство од 2:1. Неколико минута касније Дарко Панчев избио је сам испред голмана Бајерна, али му је лопта побегла и лепа прилика је отишла у неповрат. Ређали су се Звездини напади, па је само два минута касније Бинић шутирао, али је Ауман одбранио. У 89. минуту поново је голман домаће екипе спасавао свој тим, када је избио лопту испред Савићевића. У самом финишу Бајерн је имао велику шансу, али је Ефенберг са три метра шутирао главом преко гола. Остало је великих 2:1 за Звезду и клуб је био пред историјским успехом, али права драма је уследила две недеље касније у реваншу у Београду.

Иако је Стојановић био сигуран на голу, Бинић стална претња по Бајернову одбрану, Панчев као голгетер испунио свој задатак, а Савићевић доказао своје фудбалско мајсторство и класу, ипак се за нијансу изнад свих издвојио Миодраг Белодедић, који је у одбрани био феноменалан и својом смиреношћу у маниру правог аса затворио прилазе голу. Илија Најдоски је добио жути картон, због чега није имао право да игра у реваншу у Београду.

Тренер Бајерна Јуп Хајнкес у једној изјави је рекао да је Звезда друголигашка екипа, а на то му Драгиша Бинић као и увек није остао дужан па је изјавио:

– Ако смо ми друголигашки тим онда је њима место у Београдској зони. Нисмо желели да у првом мечу победимо са три или четири гола разлике због тржишне логике. Ко би онда дошао на Маракану да гледа реванш. Бајке су ми причали о Штефану Ројтеру. Да ли је тај човек пре утакмице био у некој Минхенској пивници? Поштено да кажем нисам га ни приметио. Олафа Тона и да сам хтео да видим, не бих могао, јер има метар и жилет. Знам да ћемо у Барију трчати победнички круг.

Бајерн – Црвена звезда  1:2 (1:1)

Минхен, 10. април 1991. Олимпијски стадион. Гледалаца: 67.000. Судија: Херберт Форстингер (Аустрија). Помоћници: Фриц Каупе и Рудолф Сицингер (Аустрија). Жути картони: Маровић и Најдоски (Црвена звезда). Стрелци: Волфарт у 23. минуту за Бајерн, а Панчев у 45. и Савићевић у 70. за Црвену звезду.

Бајерн: Рајмонд Ауман, Клаус Аугенталер, Штефан Ројтер, Јирген Колер, Ханс Флиглер, Манфред Швабл, Олаф Тон (од 77. Кристијан Циге), Штефан Ефенберг, Манфред Бендер (од 77. Томас Штрунц), Роланд Волфарт, Брајан Лаудруп. Тренер: Јуп Хајнкес.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Душко Радиновић, Слободан Маровић, Владимир Југовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Синиша Михајловић (од 88. Влада Стошић), Дарко Панчев, Дејан Савићевић, Драгиша Бинић (од 89. Раде Тошић). Тренер: Љубомир “Љупко“ Петровић.

Европски медији били су пуни хвалоспева за игру Црвене звезде у Минхену. Сложили су се у оцени да је Звезда један велики тим и да има огромну шансу да стигне до финала. Сваки навијач Звезде који је живео у том времену био је привилегован да може да прати једну велику, победничку генерацију, по својим дометима највећу у клупској историји. Једноставно било је лепо бити Звездаш тих година.

 

Повезане вести

Leave a Comment