Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноДомаћа такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Звезда отвара домаће првенство у празном Пиониру против увек неугодног ривала

Кошаркаши Црвене звезде Телеком, након повратка из Берлина и евролигашког пораза од Албе, у недељу играју меч првог кола Кошаркашке лиге Србије. Противник је Мега Лекс.

Екипа која у овој такмичарској години наступа у Сремској Митровици традиционално је тежак противник за Црвену звезду. Ове две екипе састајале су се три пута у овој сезони. Све утакмице биле су занимљиве, пре свега последње две.

 

Претходни мечеви

Прва је одиграна у Срему, где је у АБА лиги Звезда славила „на посед“, у самој завршници, након украдене лопте Вилијамса, резултатом 77:75, и тако забележила 17.победу у регионалној лиги. Тада је сјајан био трио Калинић (19п) – Блажич (15п) – Вилијамс (10ас). Друга утакмица коју смо поменули играна је недавно, у финалу Купа Србије. Реприза прошлосезонског финала поново је припала Звезди, и поново је виђена драма. Наш тим је на крају славио, поново у самој завршници, резултатом 80:74. Митровић, који је био и МВП, био је сјајан, са 21 поеном и 12 скокова, док је Вилијамс имао 14 поена и 8 асистенција. Калинић је убацио 17 поена. Прву утакмицу Звезда је најлакше добила, резултатом 93:77, уз фантастичну партију Митровића (27п (5/5 за три) и 7 скокова) и Марјановића (20п, 9ск). Подсетићемо и на прошлосезонско финале Купа Србије, које је наш тим одбранио у последњој секунди, те мечеве из сезоне у којој је Боби Марјановић носио розе дрес и у којој је наш тим играо мајсторицу против тадашње Мега Визуре за финале плеј-офа…

Све у свему, Звезда против Меге никада нема лак посао.

Мега Лекс

Мега је екипа која статистички доминира АБА лигом.

Екипа Меге у тек завршеној АБА лиги забележила је 11 победа и 15 пораза, уз, занимљиво, нулту кош разлику. Мега је играла можда и најатрактивнију кошарку у региону. О томе сведоче и три најкориснија играча лиге из њених редова. Наиме, Никола Јокић на крају сезоне имао је просечни индекс 21,96, Ненад Миљеновић 21,71, а Дејан Мусли, који је одиграо 10 утакмица, 20,2. Што се тиче листе стрелаца, Јокић је трећи стрелац, са 15,42 поена у просеку, док је Мусли пети, са 15. Миљеновић је десети, са 13,3 поена, а Марко Кешељ дели 15. место, са 12,86 поена по утакмици. Ту је и Раде Загорац, са више од 10 поена по утакмици. Ове бројке говоре да ових пет играча постижу највећи број поена за свој тим и да се око њих формира игра екипе. Треба истаћи и да је Мега постизала највише поена у лиги, чак 82,6 по утакмици. Чак три пута су убацили преко 100 поена, а последњи пут то су урадили против плеј-оф екипе, Цедевите, у Загребу. Кешељ има улогу Величковића, Марјановића или Варде из претходних сезона, који су помагали искуством младом тиму, док су, и пре доласка Муслија, Миљеновић и Јокић били ударне игле. Што се тиче скокова, Јокић и Мусли су и први скакачи лиге, са око 9,2 скока у просеку, док је Миљеновић убедљиво најбољи асистент, са 8,38 додавања по мечу. Јокић и Миљеновић су и међу првим крадљивцима и блокерима лиге.

Мега је најефикаснији тим лиге, иза Звезде има највећи индекс корисности, најбољи су и у дефанзивном и у офанзивном скоку (38 по утакмици), асистенцијама (19,2 по мечу), а по броју блокада су иза црвено-белих.

У односу на претходне утакмице, Мега ће бити јача и за Корија Вебстера, репрезентативца Новог Зеланда, који ће додатно појачати конкуренцију. Ту су непредвидиви Крстић, репрезентативац са ЕП од пре две године, те све бољи Јарамаз и Николић. Већ дуго у тиму нема Бојића, док су клуб напустили Врбица, Мареља и Чантекин, који су почели сезону.

Против Звезде су традиционално веома расположени Јокић и Миљеновић, а у свакој утакмици на велики број поена, што више одговара гостима, Звезда је имала проблема, мада се врло често дешавало да црвено-бели сведу госте далеко испод њиховог просека од 82 поена.

Црвена звезда Телеком

За разлику од Меге, која је одиграла 29, Црвена звезда је одиграла чак 51 утакмицу од почетка сезоне. Забележила је 36 победа и 15 пораза (13 у Евролиги). Наш тим је имао проблема са повредама. У неким деловима сезоне повређени су били Јовић (два пута), Дангубић, Лазић, Вилијамс, Тејић… Управо последња три играча тренутно су под знаком питања. Вилијамс је у петом минуту меча у Берлину повредио зглоб, Лазић је већ дуго ван строја, али би могао да наступи у Пиониру, док Тејић такође није играо у Немачкој. Бобан Марјановић, најбољи играч Евролиге ове сезоне, и Чарлс Џенкинс су у сјајној форми, Дангубић подиже ниво игре, Калинић је константан,док Цирбес добро користи сваку прилику. Чини се да су најнепредвидљивији Блажич и Јовић, који имају бљескове, али и неке јако лоше партије, док је капитен Лука Митровић тренутно у највећем паду форме, након одличног Купа Кораћа. Тејић је добио своје минута и имао добрих периода, док је Вилијамс прича за себе и играч који се мора истрпети. Лазић је дуго ван тима, док Ребић повремено добија прилику.

27

Звезда је у неким утакмицама показала проблеме са контролом противничког офанзивног скока, што може бити проблем против Меге која је добра у том сегменту игре, док се константно појављује и проблем у шуту за три поена, због чега противници често играју зону против Звезде и провоцирају шут за три. Када он крене, црвено-бели углавном лако излазе на крај са ривалима, посебно у АБА лиги.

Против Мега Лекса углавном су расположени капитен Митровић и Никола Калинић, уз солидне партије Вилијамса.

Меч против Меге свакако неће бити пресудан, али је веома значајан, јер представља део припреме за „мечеве сезоне“, против Партизана, у полуфиналу плеј-офа АБА лиге. Биће ово прилика да се неки играчи полако враћају у живот, да се испробају неке тактичке замисли и полако припрема поход на други трофеј и Евролигу за наредну сезону.

Утакмица се игра у празној хали, због казне лиге из прошле сезоне, због отимања пехара.

1. коло КЛС

Црвена звезда Мега Лекс

Недеља, 19:00

Хала Пионир (без присуства гледалаца)

Повезане вести

Leave a Comment