Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Алба Берлин – Црвена звезда Телеком

Поразом од Барселоне, наш тим се и дефинитвно опростио од снова о пласману у елиминациону рунду Евролиге, а у међувремену је тема број један постало полуфинале АБА лиге где ћемо играти против вечитог ривала. Ипак, у Евролиги нас очекују још три меча, а први на реду је против можда најпријатнијег изненађења ТОП 16 фазе, берлинске Албе.

Алба је први тим који је Црвена звезда победила у ТОП 16, у сјајном амбијенту препуног Пионира. Тренутно имају скор 5-6 и само једну победу мање од четвртопласираног Панатинаикоса са којим ће до самог краја вероватно водити борбу за пролаз даље. Наравно, уколико Црвена звезда не буде кобна по великог Звездаша, Сашу Обрадовића, садашњег тренера Албе.

Утакмица ће бити одиграна у О2 арени у Берлину, велелепном здању које може да прими и до 14 000 гледалаца на кошаркашким утакмицама, мада Алба нема френетичну подршку упркос одличним резултатима ове сезоне.

Обрадовић је имао проблема са повређеним играчима у претходном периоду, али су се сви вратили у тренажни процес осим Хамондса.

Главни играчи у тиму Албе су Ренфро, Рединг, Меклин и Радошевић. Овај квартет повлачи све конце у игри и она у највећој мери зависи од њих и њихове улоге на паркету.

Алекс Ренфро игра на позицији плејмејкера. У просеку постиже 9,5 поена, уз чак скоро 50% шута и за два и за три поена. Изузетно је висок и покретан за играча на тој позицији, те висине, дели у просеку 5 асистнеција по мечу и хвата исто толико лопти. Не либи се да шутира, вреба сваку прилику, али има и одличну сарадњу са центрима.

Реџи Рединг у просеку постиже 13 поена и најбољи је поентер тима. Као и Ренфро, има скоро 50% шута из игре и 5 скокова по мечу. Још један изузетан атлета, али много одлучнији и опаснији у игри један на један. Може да одигра на позицијама „два“ и „три“.

Џамел Меклин је имао одличну сезону, константно био највећа опасност по противничке екипе, све до повреде пре три седмице против Макабија. Вратио се на паркет у прошлом колу, а тек од ове седмице се очекује да поново почне да хвата форму из периода пре повреде. Постиже у просеку 12,8 поена и хвата 5 лопти по мечу. Ретко се извлачи споља, углавном даје поене око рекета, а веома је добар у игри лицем ка кошу. Одличан атлета и скакач. Игра крилног центра.

Први центар тима је хрватски интернационалац Леон Радошевић. Он у просеку постиже 9,9 поена и хвата 4 лопте по мечу. Међутим, када је везао неколико добрих утакмица, задобио је повреду од које се опоравио тек пред прошло коло. Веома покретан, има добру технику, не форсира много физичке дуеле у нападу. Краси га добра и одговорна игра у свом рекету.

Наравно, поред свих њих, не треба заборавити ни Гифија, Табуа, Кинга, Банића… Обрадовић се труди да његов тим прими што мање поена, да диктира што више јак темпо у одбрани и да постиже брзе поене из транзиције. Његов тим је до скоро био прилично разорен повредама првотимаца, али су успели да преброде тај период и поново се врате у трку за ТОП 16.

Са друге стране, наш тим поново иде на меч без Бранка Лазића, чији опоравак се не пожурује и темпира за завршницу регионалног такмичења. Под кошем Бобану Марјнаовићу тешко да може да парира неко из Албиног тима, док је у спољној линији такође врло неизвесно. Можда има Обрадовић на располагању квалитетније појединце, међутим и наш тим показује да је у порасту форме и дужа клупа је нешто што би могло да одлучи овај меч у нашу корист.

Како год да буде, наше је да у четвртак увече будемо уз Спорт Клуб и свим срцем бодримо наше кошаркаше, који ће вероватно имати ветар у леђа и са трибина.

Алба Берлин – Црвена звезда Телеком, четвртак, 20:15, „О2 World“ арена

Повезане вести

Leave a Comment