Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Времеплов: Црвено-бели разбили Естудијантес за пласман у финале Купа купова

Кошаркаши Црвене звезде савладали су шпански Естудијантес 20. марта 1974. године у реваншу полуфинала Купа победника купова у Београду резултатом 104:85 и пласирали се у своје друго европско финале.

Црвено-бели на овом сусрету нису бриљирали и поред веома убедљиве победе. Већ на полувремену домаћи тим је стекао велику предност од 15 разлике (48:33). Са капиталом од пет поена из првог меча у Мадриду била је то већ у том тренутку добијена утакмица, па су неки играчи почели да солирају, што је довело до незадовољства навијача у полупразној дворани, али и код тренера Аце Николића, који је у 30. минуту опоменуо Славнића и Капичића довикнувши им:

Играјте ви само у двоје, а остали нека стоје!

zzz-sarjanovic

Нешто касније у игру се вратио и Дуци Симоновић и у завршници потврдио своје велике могућности. Естудијантес није могао да се супротстави београдским црвено-белима, који су и са овим не баш добрим издањем и односима у тиму били за класу боља екипа. Пребацили су стотку и у укупном збиру у двомечу надмашили противника за 24 поена разлике. У финишу је дошло и до нестанка струје у хали, па је меч био накратко прекинут.

kkvucinic

Естудијантес је имао кошаркаше који се нису истицали висином, осим америчког центра Рона Тејлора, који је и гурањем покушао да надокнади неке своје играчке слабости. Гостима из Мадрида није помогла ни изражена брзина и борбеност, јер су Иван Сарјановић и Драгиша Вучинић оставили одличан утисак у још једној историјској победи. Сарјановић је пружио своју најбољу партију у каријери на европској сцени и са 29 постигнутих поена био најефикаснији у победничком тиму. Вучинић је убацио 10 поена, али је од кошева знатно импресивнија била његова игра под оба коша. Драган Капичић је забележио 27 поена, али је у одбрани био неприметан, док је и Мока Славнић имао двоцифрен учинак од 15 поена. У екипи Естудијантеса истакао се Гонзало Сахи-Вела са 36 поена, док се Рон Тејлор зауставио на 15 поена.

Реванш полуфинала Купа победника купова 1973/74

Црвена звезда – Естудијантес 104:85 (48:33)

Београд – Палата спортова. Гледалаца: око 1.000. Судије: Владимир Ганчев (Бугарска) и Ернест Бергер (Швајцарска). Пет личних грешака: Капичић (Црвена звезда) и Белтран (Естудијантес).

Црвена звезда: Горан Ракочевић 8, Зоран Лазаревић 6, Иван Сарјановић 29, Драгоје Јовашевић, Радивоје Живковић 1, Драган Капичић 27, Љубодраг Симоновић 8, Драгиша Вучинић 10, Љубомир Жугић, Зоран Славнић 15. Тренер: Александар Николић.

Естудијантес: Рон Тејлор 15, Начо Пинедо 2, Маријано Гарсија 2, Хозе Луис Белтран 14, Фернандо Пераита 5, Хавијер Алварез Сиенфуегос 11, Пељо Камбронеро, Гонзало Сахи-Вела 36, Антонио Лопез Сид, Алфонсо Олаизола.

Други финалиста био је чехословачки Спартак из Брна, који је за само један поен у двомечу надмашио италијанску Саклу из Торина, а за домаћина финалног сусрета одређен је италијански град Удине, иако је се пре тога расправљало између Беча и Солуна.

Повезане вести

Leave a Comment