Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Рајко Митић предводио Звезду до победе у седмом вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде савладали су вечитог ривала 19. марта 1950. године у седмом вечитом дербију резултатом 3:1. У сјајном дербију, који су обележили бројни шутеви, преокрет, динамична и борбена игра, голове за црвено-беле постигли су Коста Томашевић, Сава Антић и Бранислав Вукосављевић.

Почетак утакмице припао је гостима, који су били опаснији ривал, а одбрана Црвене звезде крајњим напорима је неколико пута отклањала опасност. Бобек и Сенчар били су расположени у тим моментима, а Дреновац је погодио стативу ударцем са око 18 метара. Сенчар се нашто касније нашао у доброј прилици, али је Срђан Мркушић био добро постављен и одбранио његов шут. Оно што није успело Пајевићу само нешто раније, када је пребацио гол, пошло му је за ногом у 24. минуту, када је после Сенчаревог центаршута из корнера, Мркушић одбио лопту, коју је фудбалер Партизана спровео у мрежу. До тада бољу игру противник је крунисао водећим голом.

Звезда је мало по мало долазила до своје игре. У 35. минуту Вукосављевић је из корнера упутио високу лопту у шеснаестерац. Голман Партизана, Фрањо Шоштарић, је закаснио са истрчавањем. Бржи од њега су били Такач и Томашевић који су истовремено скочили, а голгетер црвено-белих, иако мањи растом, скочио је више и главом закуцао лопту у мрежу. Последњих десет минута првог дела игре у потпуности су припали Звезди, која је након изједначења добила крила и заиграла знатно полетније. Предраг Ђајић је имао један непрецизан шут, када је лопта одскочила и завршила у гол-ауту, да би Коста Томашевић у финишу пресекао повратну лопту Јовановића ка голману Шоштарићу, али је слабо шутирао, па се чувар мреже црно-белих бацио и ухватио лопту.

zzz kosta-tomasevic

Већ на почетку другог полувремена, домаћи тим постиже гол и долази до потпуног преокрета. Била је то сјајна акција у којој је Предраг Ђајић упутио лопту ка капитену Рајку Митићу у “празан простор“. Легенда црвено-белих је у брзом трку упослила Такача, који је протурио лопту између Јовановића и Шоштарића, па су се у муњевитој акцији Коста Томашевић и Сава Антић нашли сами испред Шоштарића, који није могао ништа да учини. Антић је погодио мрежу за вођство Звезде од 2:1.

zzzIMG_0687Игра се потпуно распламсала и често преносила са једног на други крај казненог простора. Узбуђења пред оба гола су се непрестано смењивала, што је дербију дало посебну драж, а дешавало се да оба голмана интервенишу у истом минуту. У 75. минуту црвено-бели постижу и трећи погодак. Бранко Станковић је одбио једну лопту, коју је прихватио Томашевић и проследио до Митића. Прва Звездина звезда је одмах асистирала слободном Браниславу Вукосављевићу на левом крилу, а он је оштрим ударцем по земљи послао лопту у супротан угао Шоштарићевог гола. Имао је и Партизан своје прилике, али су његови напади били спорији и без завршног ударца, док су напади Црвене звезде били брзи, силовити, одлучни и што је најважније ефикасни.

10406513_847368675324030_5995356930101216097_n

Рајко Митић је три пута шутирао током другог полувремена, а његов изузетно снажан и прецизан ударац са око 15 метара у 82. минуту крајњим напором је успео да заустави Шоштарић. Митић је био и играч утакмице, јер је сјајно градио игру, био веома вредан, учествовао је у акцији код другог, а асистирао код трећег гола. Уз њега је у победничком тиму највише пружио голман Срђан Мркушић, који је одлично бранио, изузимајући несигурност код јединог гола који је примио. Бекови црвено-белих Бранко Станковић и Младен Кашанин одиграли су врло добар меч. Предраг Ђајић је у другом полувремену био међу најбољима, а Коста Томашевић је након дужег периода пружио добру игру. У Партизану је највише пружио голман Фрањо Шоштарић, и поред три примљена гола. Лазаревић је био врло добар, а солидну партију пружио је и Атанацковић.

7. вечити дерби, 3. коло првенства Југославије 1950.

Црвена звезда – Партизан 3:1 (1:1)

Београд – Стадион Црвене звезде. Гледалаца: око 35.000. Судија: Миленко Подупски (Загреб). Стрелци: Томашевић у 35, Антић у 46. и Вукосављевић у 75. минуту за Црвену звезду, а Пајевић у 24. за Партизан.

Црвена звезда: Мркушић, Станковић, Кашанин, Палфи, Ђурђевић, Ђајић, Антић, Митић, Томашевић, Такач, Вукосављевић.

Партизан: Шоштарић, Лазаревић, Чолић, Чајковски, Јовановић, Атанацковић, Михајловић, Пајевић, Дреновац, Бобек, Сенчар.

Након трећег кола шампионата 1950. године Црвена звезда и загребачки Динамо су били једини тимови са максималним бодовним учинком. Црвено-бели су на половини шампионата били први на табели, без пораза, са осам победа и једним ремијем, али су у наставку шампионата, на јесен забележили четири пораза, што је било погубно, посебно пораз против Будућности у Подгорици (2:3), која је практично избила титулу из руку црвено-белима. Сплитски Хајдук је први прошао кроз циљ, али је Звезда већ наредне 1951. године славила прву титулу првака Југославије.

Повезане вести

Leave a Comment