Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Човић: Наш буџет је на четвртом месту у АБА лиги

Небојша Човић је гостовао на телевизији БН и том приликом је објаснио какви су циљеви Црвене звезде у наредна три месеца. Посебно је нагласио да клуб не располаже толиком количином новца о којој се често говори.

„Даћемо све од себе да освојимо трофеје, који су нам преко потребни. Да будемо први у АБА лиги, тиме да обезбедимо учешће у Евролиги и да узмемо домаћи шампионат. Не мислим да ће то бити лако, јер имамо јаке конкуренте, који готово сви имају већи буџет него ми, о чему се мало говори“, истакао је Човић, а пише Мондо

„Када анализирате водећа четири клуба АБА лиге, мислим да је наш буџет на четвртом месту. Да не упоређујем Будућност и Цедевиту, а и Партизанов буџет је већи од нашег. Само што ми не кукамо“.

Он је изнео податке колики је буџет Звезде.

„У оквиру ефективног буџета од 3,6 милиона евра су плате и премије првог тима, комплетних стручних штабова свих селекција, стипендије за јуниоре, кадете, као и новац за млади, развојни тим, који је комбинован у оквиру ФМП-а и тренутно заузима прво место у Кошаркашкој лиги Србије. То све кошта 3,6 милиона евра и то бруто. Немамо ниједан разлог да лажемо. Код нас се раде ревизорски извештаји, наш буџет до најситнијих детаља се пријављује Евролиги“.

Некадашњи потпредседник Владе Србије често се помиње у вестима око малверзација на Косову и Метохији.

„Шта је то, него угрожавање живота, ако вас 10 година стално прозивају да сте потенцијални убица премијера, да сте покрали све паре на КиМ, што апсолутно није тачно, али не могу о томе јавно, јер је тај процес још у току. Али, верујте ми да једва чекам тренутак када ћу то учинити“.

Човић је рекао да је из медија сазнао да је оптужница проширена.

„Знате, име Небојше Човића ‘звечи’. Оно ‘звечи’ зато што нисам баш био послушан, зато што никада нисам хтео да се повучем у неким нелогичним ситуацијама, а нарочито је почело да ‘звечи’ откако сам се ангажовао у Црвеној звезди. Из простог разлога што сам јасно и гласно рекао да је Звезда перманентно урушавана од 1990, а нарочито интензивно од 2000, и то у свим спортовима. То сви звездаши треба да знају и то је апсолутна истина. Не интересује ме шта ће да каже неко од ауторитета и ко ће ово да коментарише са Партизанове стране. Такав је био миље и распоред људи од моћи“.

Небојша Човић осврнуо се још једном на период доласка на Мали Калемегдан, лета 2011, објаснивши каква је његова улога у славном клубу и шта ће бити са трофејима освојеним до 2017. године и истека Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР).

„Сакупљајући документацију, папир по папир, утврдили смо да клупски дуг износи 15,5 милиона евра и обратили се Привредном суду у Београду, јер је Звезда практично била банкрот. У складу са Законом о стечају, имате могућност да направите УППР. Ми смо тај план направили, упутили јавне позиве на рочишта свим повериоцима, одржано је неколико рочишта, на којима се гласало о УППР и он је усвојен“.

„Тај план орочен је на пет година и ми га за сада уредно спроводимо, уз подршку ФМП-а, као стратешког партнера. Сви освојени трофеји припадају Црвеној звезди, а крајњи циљ свега тога је један, јединствен клуб – Црвена звезда. Знам да то боли многе, али шта да им радим“.

Нагласио је да Звезда као клуб жели да буде та која ће сама „производити“ нове играче.

„Простор бивше Југославије имао је и има велики потенцијал за спорт, нарочито за кошарку и мислим да то треба стављати у функцију, јер ми не можемо да издржимо трку са богатима, у смислу довођења странаца са високом ценом. Морамо да се окренемо сопственој производњи“.

„Мислим да Звезда сваке године може да убаци по два до три играча из свог погона у први тим. При чему је за те играче и такав тим потребно стрпљење. Звезда и у садашњем саставу има најмлађи тим од 24 учесника Евролиге и клуб је са најмањим буџетом у Топ 16 фази“.

Дејан Радоњић има пуну подршку управе и  континуитет стручног рада предуслов је за добре резултате, истакао је Човић.

Уједно је упутио критику онима који хоће да „секу главе“ после једног пораза – поготово Радоњићевим колегама тренерима и конкретно „помоћном тренеру репрезентације Србије“.

Повезане вести

Leave a Comment