Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Галатасарај – Црвена звезда Телеком

По четврти пут ове сезоне се сусрећу ова два тима, а чини се да никад није била већа неизвесност по питању победника. Оба су на дну табеле групе Е са по две победе и седам пораза, а оба су у последњих седам дана остварили невероватне победе против највећих европских тимова. Сада се боре за част и теоретску могућност да могу проћи међу 8 најбољих у Европи.

Црвена звезда је сјајном кошарком победила Макаби у Комбанк арени и коначно наплатила онај несрећни пораз у Пиониру прошле сезоне, а навијачима Макабија показала ко смо ми. Са друге стране, два дана касније Галатасарај је прилично десеткован у домаћем првенству савладао фаворизовани Фенербахче.

Галатасарај је остао без двојице важних играча, Ароја и Алдемира, због лоше финансијске ситуације у клубу, а ростер су попунили играчима из омладинског погона.

Централна фигура током целе сезоне, поред поменутог Ароја је српски интернационалац, Зоран Ерцег. Игра своју најбољу сезону у каријеру, а већ неко време се помињу Реал и Барселона као следећа дестинација овог крилног центра. Постиже у просеку 15 поена уз 4,3 скока и шут из игре 41%. Остао је запамћен међу Звездиним навијачима по оној тројки са центра за продужетак у реванш мечу прве фазе Евролиге.

Поред Ерцега, пажњу треба обратити и на Синана Гулера и Керема Гонлума. У овој тешкој ситуацији, ова два играча вуку целу екипу напред, делују као везивно ткиво. Нарочито су се истакли у последња два меча где су били међу најбољима. Гулер игра на позицији крила и постиже 8 поена у просеку, уз јако лош проценат шута за три. Гонлум је крилни центар, најстарији играч у екипи са истим просеком поена, уз скоро 5 ухваћених лопти по мечу. Поред њих, у спољној линији треба истаћи и Владимира Мицова, који игра све боље, постиже 10 поена у просеку, а један је  од ретких који за три поена шутира преко 30%. Тренер Атаман је најавио да ће одмарати Гунлера, али ћемо потврду добити сутра.

Џастин Картер је дошао као појачање за ТОП 16 фазу, али се није показао као добар шутер. Углавном тражи поене из продора, са полудистанце. У просеку их постиже 9, уз чак 4,5 ухваћених лопти, што довољно говори да није класичан спољни играч. Патрик Јанг игра у рекету и такође је дошао као зимско појачање у сред сезоне. Класичан је центар, хвата 6 лопти по мечу и постиже 7 поена у просеку. Веома је снажан и скочан, али нема квалитетну центарску технику.

Ових шест играча чини окосницу тима и управо су они и донели невероватну победу над Фенербахчеом. Остали су уз клуб упркос свему и сигурно са прегршт жеље и мотива дочекују црвено-бели тим. Претходно гостовање се, нажалост, памти по трагичној смрти Марка Ивковића и верујемо да турске власти овог пута неће дозволити ни најмањи инцидент, а камоли једну такву трагедију.

Црвена звезда путује и на ово гостовање без повређеног Бранка Лазића, док су сви остали спремни за меч. Звезда сигурно има дужу клупу и квалитет да добије овај меч. Ако уђу са довољно великом жељом и са вером у себе, тријумф не би смео да изостане, а за наставак сезоне би две везане победе у ТОП 16 биле од непроцењивог значаја за морал тима, али и навијача који су лако изгубили веру у ове момке.

Играјте за престиж, за славу, за навијаче, за будуће трофеје, за Марка!

Галатасарај – Црвена звезда Телеком, четвртак, 19:00, „Абди Ипекчи“ арена

Повезане вести

Leave a Comment