Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаНајновијеОдбојкаОдбојка

Најава: Црвена звезда – Равена, први меч четвртфинала Купа изазивача

Одбојкаши Звезде су други пут узастопно успели да се пласирају у четвртфинале Купа изазивача. Прошле сезоне их је ту зауставио француски Нант, а надамо се да ће ове године црвено-бели бити још успешнији, и направити још који корак више. Наравно, то неће бити нимало лак задатак, нарочито имајући у виду да ће им противник бити италијанска Равена, представник једне од најјачих европских лига.

Равена тренутно није у врху италијанске одбојке, налази се на осмој позицији у шампионату Италије (у конкуренцији тринаест клубова), али, имајући у виду поменути квалитет Лиге, свакако су врло респектабилан тим. Махом су састављени од домаћих играча, али имају и доста интернационалаца у својим редовима – играче из Бразила, Аргентине, Грчке, Словеније, САД-а. То је клуб богате и турбулентне историје, више пута су мењали име, били су на и крову Европе и света, али су знали и да таворе у нижим ранговима у Италији. Након Другог светског рата, освојили су прва четири италијанска првенства (1946-1949. године), затим су се окитили шампионском титулом и 1952. године, да би на следећи трофеј чекали скоро четрдесет година. 1991. године освојили су „дуплу круну“ у Италији, а постали су и прваци света, освојивши титулу на трећем Светском клупском првенству. Од тада нису више освајали титулу првака Италије, али су три године узастопно били најбољи у Европи (1992, 1993. и 1994. године). Два пута су освојили Суперкуп Европе (1993. и 1994. године), а издваја се и трофеј у Купу ЦЕВ (1997. године).

Италијански тим је до мегдана са Звездом стигао преко естонског BIGBANK Тартуа, кога је победио у оба меча са по 3:0 у шеснаестини финала овог такмичења, а затим су у оба меча били бољи и од Дукле из Либереца (3:2 у гостима, и 3:0 код куће). Са друге стране, одбојкаши Звезде су стартовали од II кола Купа изазивача, у коме су се састали са екипом Хапоел Мате-Ашер Ако. У Београду, црвено-бели су тријумфовали са 3:0, док су у Израелу доживели минималан пораз. Следећи ривал нашем тиму стигао је из Финске – Лоиму Раисио. Минимална победа Звезде у гостима омогућила је миран реванш у Београду, где је поново тријумфовала наша екипа (овога пута са 3:1), и заказала дуел са мађарским Фино Капошваром. Црвена звезда је и ту победила у оба меча (3:1 у Капошвару, 3:2 у Београду), и сада ће сигурно бити на највећем искушењу. Уочи овог меча, Звезда је направила добру увертиру, победивши у шампионату Србије екипу Спартака из Љига, чиме је обезбедила друго место пред плеј-оф. Са друге стране, Равена је пред овај меч поражена од Модене (1:3) у италијанском шампионату.

Познато је колико су трофеја донели одбојкаши Звезде нашем спортском друштву последњих неколико година, али је нажалост познато и колику су подршку навијача имали у томе – скоро никакву. Меч са Равеном пада тачно на 70. рођендан Црвене звезде, и можда је то лепа прилика да се прослави један велики јубилеј, а уједно и пружи подршка тиму, који то заслужује. Црвено-бели су већ направили велику ствар у Европи, поновивши прошлогодишњи успех, али сигурно неће стати на томе, већ ће покушати да га надмаше. Игре у Купу изазивача могу позитивно утицати на екипу пред одлучујуће борбе у шампионату Србије, што је још један разлог више да се напуне „Шумице“, и помогне нашем тиму да оствари нову победу. Систем такмичења је такав да приличну предност има екипа на чијем терену се игра реванш утакмица, па је и са те стране битно искористити предност домаћег терена. Да, подсетимо, према пропозицијама такмичења, за победу од 3:0 или 3:1 се добијају три бода, док за тријумф од 3:2 у сетовима, победник добија два бода, поражени један, а даље пролази екипа која у два меча освоји више бодова. У случају да тимови буду изједначени, играће се „златни сет“, који ће одлучити ко пролази даље.

Идемо до нове победе!

Прва утакмица четвртфинала Купа изазивача:

Црвена звезда – Равена,

Дворана „Шумице“, среда, 04. 03. 2015. године, 18h

Повезане вести

Leave a Comment