Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаКошаркаМлађе категоријеНајновије

Звездин и Евролигин залог за будућност

Евролигинин квалификациони турнир за јуниоре се већ традиционално одржава у Београду. Осми пут узастопно у престоници Србије ће се окупити талентовани кошаркаши, а турнир ће ове сезоне понети назив Adidas Next Generation Tournament. На иницијативу КК Црвена звезда, домаћина и четвороструког узастопног освајача, турнир је понео име Марко Ивковић као знак сећања на погинулог навијача Црвене звезде у Истанбулу.

Овај престижни турнир je на програм од 27. фебруара до 1. марта, утакмице ће се играти у дворанама Баскет Сити и Баскет Ленд, а осам екипа биће подељено у две групе. У групи А такмичиће се Црвена звезда Телеком, Мега Лекс, берлинска Алба и дански Ваерлос. Чланови групе Б су Партизан Нис, Земун, кошаркашка академија из Шпаније Канариас и Умана Рејер из Венеције. По две првопласиране екипе из сваке групе играће у полуфиналу такмичења, а победник турнира ће изборити визу за Ф8 у Мадриду.

Треба истаћи да ће се све утакмице које се играју у дворани Баскет Сити на Чукаричкој падини бити диеректно преношене путем лајв-стрима, а све информације биће доступне путем сајта www.adidasngt-belgrade.com.

Директор Црвене звезде Телеком Давор Ристовић причао је више о организацији турнира:

– Ово је осма сезона у којој је Београд домаћин турнира. Велико нам је задовољство што Евролига препознаје шта ми овде радимо и што се трудимо да сваке сезоне турнир буде на вишем нивоу. Надам се да ће и у наредним сезонама овај наш београдски турнир бити најбољи од четири који се организује у Европи. Турнири у Риму, Барселони и Каунасу су већ окончани и чека се победник београдског турнира да би се знало које ће екипе путовати у Мадрид од 15. до 17. маја где ће се одржати Фајнал ејт најбољих јуниорских екипа Европе – рекао је Ристовић који је потом додао:

– Желео бих да истакнем да је организацију турнира помогао Градски секретаријат за омладину, као и Кошаркашки савез Београда. Најважније је да ћемо у наредним данима имати прилику да видимо најталентованије играче из региона. За једну нијансу овај турнир је бољи од осталих па клубови из Немачке и Шпаније желе да долазе овде – истакао је директор Црвене звезде Телеком који је затим још више појаснио значај турнира:

– Претходних година смо видели много талентованих играча од којих многи сада наступају у НБА и Евролиги. Надам се да ћемо међу овим момцима, које будемо видели у току трајања овогодишњег турнира, у будућности видети и у великим европским клубовима, као и да ће из нашег погона изаћи играчи који ће играти у првом тиму Црвене звезде. Поред бројних талентованих играча на турниру ће бити пуно менаџера, скаута и бројних еминентних тренера. Могу слободно да констатујем да је пред нама кошаркашки празник и овим путем позивам све љубитеље кошарке да у дворанама Баскет Сити и Баскет Ленд погледају оно најбоље што српска јуниорска кошарка тренутно има – закључио је Ристовић.

Тренер црвено-белих јуниора Слободан Клипа има богато искуство учествовања на оваквим турнирима. Пред јуниорима Црвене звезде је изузетно тежак задатак јер је претходна генерација поставила највише могуће стандарде освајањем јуниорске Евролиге. Клипа је изнео очекивања пред почетак турнира који су јуниори Црвене звезде освајали четири пута узастопно:

– Даћемо све од себе да будемо победници овог турнира. Оптимизам заснивамо на томе да имамо чак седморицу играча који су прошле сезоне освојили Евролигу. Сам наступ на овом турниру нам значи да наши талентовани играчи стичу искуство кроз интернационалне програме других екипа – рекао је у уводном излагању Клипа који је потом причао о ривалима црвено-белих:

– Ове године нам долазе екипа из Данске, која је прилична непознаница, али рецимо знамо да је њихов играч заједно са нашим Ракићевићем учествовао на кампу у Њујорку. Та екипа је састављена од играча изузетних физичких могућности, али претпостављамо да технички и тактички нису обучени као ми, али указују на то да улажу у млађе категорије. То раде и Шпанци, можда и највише у Европи, а и Италијани све више, као и Немци који показују учешћем на сва четири квалификациона турнира у Европи. Код нас није таква ситуација, али смо без обзира на то фаворити на овом турниру. Сматрам да ми добро радимо и да имамо талентоване момке. Алба је тим који је талентован, а познато нам је да њихове екипе на репрезентативном и клупском нивоу постижу све боље резултате. Њихови млади играчи брзо постају чланови сенироских екипа. Исто важи и за Венецију и уопште за италијанску кошарку јер су то земље које су отворене за све изузетно талентоване играче широм Европе и света – говорио је готово у даху Клипа, а након кракте паузе додао:

– Алба је пред овај турнир лиценцирала два играча која нису у њиховом тиму и појачали се, а то ће исто вероватно урадити и домаћи тимови. Ми имамо права на то, али нећемо то урадити, већ смо екипи прикључили два наша јуниора Стојановића и Симанића који играју за ФМП – закључио је Слободан Клипа.

Своја очекивања пред почетак турнира изнео је и прошлогодишњи МВП београдског квалификационог турнира Воја Стојановић:

– Нисмо имали пуно времена да се припремимо за турнир јер нас двојица, Бориша Симанић и ја тренирамо са ФМП-ом. Имали смо свега пар дана да се спремимо. Вероватно имамо најквалитетнију екипу на турниру, али не треба потцењивати никог. Партизан је шампион српске јуниорске лиге, а Алба је прва у немачком првенству. Ући ћемо у турнир са максималним залагањем и покушати да победимо све противнике – на кратко је застао Стојановић, а потом додао:

– Што се тиче данске екипе ту је јако добар играч Јакоб Ларсен, али сматрам да ћемо нашом тимском игром успети да га неутралишемо – закључио је Војислав Стојановић.

Повезане вести

Leave a Comment