Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноНајновије

Није од јуче – Звезда „хронично лоша“ у шуту за три поена у Арени!

Кошаркаши Црвене звезде Телеком одиграли су у „Комбанк арени“ укупно 9 евролигашких утакмица у протекле две сезоне. Савладани су Кућа Лаборал у прошлој, односно Нептунас, Галатасарај и Валенсија у овој сезони, док су порази забележени против Локомотиве, Олимпијакоса, Реала, Галатасараја и Жалгириса. Поред тога, црвено-бели су у Еврокупу дочекали Будивељник и Уникс, односно у АБА лиги Цибону, мада се у том мечу Звезда није званично водила као домаћин, нити је атмосфера у хали била таква.

Укупно, наш тим је одиграо у највећој хали у престоници 12 утакмица у протекле две сезоне, и победио је и изгубио на по шест. Оно што је синоћ упало у очи, а то је наравно шут за три поена, тема је данашње анализе, уз одвојене анализе утакмица које је Звезда добила и оне у којима је поражена. Дакле, речи ће бити само о поменутих 12 утакмица.

У шест победа, готово свих прилично лаких и(ли) убедљивих (Кућа 81:65, Галатасарај 76:68, Валенсија 76:63, Нептунас 79:62, Уникс 63:52 и Будивељник 79:70, након продужетка), Црвена звезда је шутирала за три поена 31/106, односно 29,2%. Појединачно, то је изгледало овако: Кућа 7/12, Будивељник 7/25, Уникс 4/15, Галатасарај 3/19, Валенсија 5/15, Нептунас 5/20. Звезда је, дакле, само једном шутирала више од 33%, колико је имала против Валенсије, а то је било и у резултатски најнебитнијем мечу од поменутих шест, против Куће Лаборал (58,3%) у последњем колу групне фазе ЕЛ прошле сезоне, када је Звезда већ елиминисана. Тада је Блажич шутирао за три поена 4/4. Синоћ није имао довољно самопоуздања да шутне из корнера када се ломила утакмица, улаз му је завршио у рукама гостујућег центра на првом обручу…

Занимљиво, од четири тројке против Уникса, две је погодио Драгићевић, од седам против Будивељника шест пута је био прецизан Џенкинс, а од исто толико убачених шутева за три против Куће Лаборал, Блажич је убацио четири, а Џенкинс две. Против Галатасараја, први пут, погађао је само Вилијамс, против Нептунаса само Блажич и Џенкинс, а против Валенсије само Вилијамс и Калинић… То говори да је и у утакмицама у којима је побеђивала Звезда ван линије 6,75 имала расположеног једног, евентуално двојицу играча, за разлику од утакмица у АБА лиги или Евролиги у Пиониру, када се дешава да по пет или шест играча погоди из даљине. Примера ради, против Албе су прецизни били Јовић, Калинић, Лазић, Дангубић и Вилијамс.

Прећи ћемо на поразе, који доносе још фасцинантније податке.

Прву утакмицу у Евролиги прошле сезоне Звезда је одиграла против Локомотиве Кубан и поражена је. Наш тим је тада био сасвим добар у шуту за три (8/19), а Маркус Вилијамс је на другој страни имао 5/8 и укупно 23 поена. Против Цибоне у полуфиналу АБА лиге, наш тим је шутирао фасцинантно лоших 2/32 (6,3%), а једини су погодили Блажич и Џенкинс, по једном из девет покушаја. Када је реч о овосезонским поразима у Евролиги, Звезда је шутирала овако: Олимпијакос 3/16, Реал 7/20, Галатасарај 3/15. У последњем мечу, против Жалгириса, Звезда је по још једном аспекту ушла у историју Евролиге. Сем шута од 0%, Звезда је у друштву тимова који су имали исти учинак предњачила по броју покушаја – 19. Укупно, у шест пораза у „Арени“, црвено-бели су имали следећи учинак за три поена: 23/121, односно 19%. У просеку мање од 2 тројке по утакмици, из нешто више од 10 покушаја. Осим Локомотиве, када су расположени били Шилб, Џенкинс и Раденовић, те Реала, када су погађали Лазић и Блажич, играчи Звезде су погодили 8 тројки из 82 покушаја.

Рачунајући свих 12 утакмица које је Звезда одиграла у „Комбанк арени“ у протеклих шеснаест месеци, проценат шута за три поена је следећи: 54/227, односно 23,7%. Интересантно, у овим утакмицама, Звезда је за два шутирала око 50%, на неким мечевима и преко 60%.

Постоји вероватноћа да „срећа окрене леђа“, како је то синоћ могло да се окарактерише, али је „узорак“ од дванаест утакмица, чини се, сасвим довољан да се констатује да Црвеној звезди више одговара када игра у Пиониру. Да ли су у питању обручи, атмосфера, притисак… питање је за играче и стручни штаб. Статистика у овом случају говори много тога.

 

Повезане вести

Leave a Comment