Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Црвена звезда Телеком – Жалгирис Каунас

Након тешких мечева против Будућности и Албе, у којима су црвено-бели кошаркаши остварили победе, приредили су прави спектакл и меч за опуштање и уживање против екипе Солнока и убедљиву победу од 43 поена разлике. На крилима тог сјајног расположења, одличне атмосфере и све боље форме целог тима, дочекују литванског представника у 6. колу ТОП 16 фазе Евролиге, Жалгирис из Каунаса.

Жалгирис је један од најстаријих кошаркашких клубова у Европи, основан 1944. године. Пет пута су били прваци Совјетског савеза, а нарочито је позната њихова генерација која је владала том државом три сезоне, од 1984 – 1987. године, предвођена сјајним Сабонисом. Иако им се те године у финалу Евролиге испречила Цибона и Дражен Петровић, трофеј Евролиге су ипак подигли деценију и по касније, 1999. године. Тада је један од њихових противника била и Црвена звезда (77:69) од које су доживели пораз у Београду, а затим се реванширали у Каунасу (65:91). У Литванији су неприкосновени лидер, већ четири узастопне сезоне су прваци и тој серији се не назире крај.

Ове године су пролаз у ТОП 16 обезбедили у последњем колу, тачније у последњој секунди тројком Андерсона против Динамо Сасарија. У ТОП 16 деле последње место са Црвеном звездом са учинком 1-4. Занимљиво је да су обе екипе једину победу оствариле против Албе, на свом паркету.

На позицији плеја имају играча који је сезону почео у Кливленд Кавалирсима, да би се у децембру, пред последње коло прве фазе преселио у Каунас. У питању је Вил Шери. Он за сада не приказује партије због којих је доведен. У првих пет мечева по новој години у Евролиги има 4,2 поена по мечу, уз 2,4 асистенције за 17 минута на паркету. Троши доста лопти у нападу, нарочито са полу-дистанце и у продорима. Лукас Лекавичијус је други класичан плеј у тиму, али ни он нема завидну статистику ове сезоне. Углавном користи повратне пасове својих саиграча, не форсира много игру „један на један“, воли да разиграва спољне саиграче. С обзиром на лошу форму плејмејкера, улогу организатора често преузима искусни Артурас Милакнис. У просеку постиже 10,4 поена уз 48% шута за три, који му је често и једино оружје, али које користи кад год пожели. У просеку упути чак шест далекометних хитаца по мечу, од којих погоди скоро три. Ваидас Кариниаускас је углавном дефанзивно оријентисан играч, агресиван у одбрани, без великог утицаја у нападу. Димша Томас је двадесетогодишњак у којег су плагане велике наде, међутим, временом их све мање обистињује. У ТОП 16 добија нешто већу минутажу и показује понекад свој таленат, али је утисак да често остаје недоречен на паркету.

Играч који је обележио досадашњи део сезоне у Жалгирису је дефинитивно Џејмс Андерсон. Већ је речено да је он одвео Жалгирис у ТОП 16 фазу, а и ту је наставио са добрим партијама. Једино се није снашао против јаких одбрана Панатинаикоса и Барселоне. У тим мечевима је провео чак пола утакмице на клупи, што показује да га тренер форсира само када види да може. Има просек од 15 поена, али у ТОП 16 фази веома ниске проценте шута, за три поена само 27%, за два 38%. Често игра „један на један“, тражи поене из изолације, а у продору увек иде на контакт и кош уз фаул. Свом учинку додаје и 5 скокова по мечу. Поред њега, ту је на крилној позицији Едгарас Улановас. Игра у ротацији са Андерсоном, постиже 7,4 поена по мечу, уз одличних 80% шута за два поена. Користи прилике када остане сам, а доста поентира након дриблинга и уласка на полу-дистанцу. Витенис Липкевичијус, који такође може да игра на овој позицији је због повреде одиграо само једну утакмицу у ТОП 16 фази и питање је да ли ће бити у конкуренцији.

На позицији крилног центра прва опција је Паулијус Јанкунас. Већ пету сезону игра у овом тиму и један је од ослонаца и играча са највећом минутажом, уз Андерсона и Милакниса. Постиже 9 поена у просеку уз 7 ухваћених лопти. Није много опасан у шуту за три поена, али може да погоди када је сам и када уђе у серију. Углавном тражи поене из рекета и офанзивног скока. Искусни НБА ас, Даријус Сонгаила, ни у својој 37. години не одустаје од професионалне кошарке. Игра 11 минута у просеку, за то време постиже свега 3,2 поена, али својим искуством и снагом доста помаже у грађењу рекета, а није му страно ни да изнуди добар фаул испод противничког коша. Ту је и Естонац Сандер Веме, који је добио прилику на последња три меча, али није много тога урадио.

На центарској позицији, први избор је још један искусни Литванац, Робертас Јавтокас. Он ове сезоне, постиже свега 6 поена по мечу, уз скроман допринос и у скоковима. У последње три утакмице је постигао укупно три поена. Са друге стране, све већу минутажу добија млади Артурас Гудаитис. Он у ТОП 16 фази постиже 10,6 поена по мечу, уз 3,4 скока. Није превише доминантан у рекету, али се одлично креће и често се извлачи споља. Шут за два му је на 54%, а шут за три на 50%, мада га не користи често.

Из овога се да закључити да Жалгирис није екипа која превише пажње обраћа на игру у рекету, нити на офанзивни скок, што је јако добро за Црвену звезду, знајући да је офанзивни скок противника често био истицан као највећа мана ове екипе. И висина и снага и искуство су на страни Звездине центарске линије, а што се спољних играча тиче, можда Звезда нема тај офанзивни потенцијал, али ни Жалгирис нема превише играча који могу да погађају у континуитету. Међутим, треба истаћи да управо спољни играчи купе доста лопти у нападу, што није баш типично, али је дефинитивно формула за успех Жалгириса. Екипа у просеку постиже 70 поена, 8 мање од Црвене звезде, уз слабије проценте шута за два и један поен.

Екипа се није много истрошила против Солнока, нико није играо више од 17 минута, а игра је притом била веома озбиљна и квалитетна. Дан више за одмор је нешто што ће додатно освежити екипу, тако да нема разлога да се момци у четвртак од самог почетка разлете по терену и наметну свој ритам противнику. На нама је само да дођемо и добро познатим навијањем дамо почетне тактове тог ритма и одржавамо га до краја утакмице, и надамо се, нове победе. Сви у Арену, Звезда игра!

Црвена звезда Телеком – Жалгирис Каунас, четвртак, 20:45, „Комбанк арена“

Повезане вести

2 comments

РУК феб 5, 2015 at 22:31

Ми никакву игру немамо осим срљања и срљања…Имали смо буквално 30 пута прилику да изједначимо или поведемо, па таквих прилика нема ни у АБА лиги. Тренера немамо а Ћоки чешља оно мало косе.

Reply
РУК феб 5, 2015 at 21:19

Звезда стигла на минус два, овај убацује Ребића! И наравно, Ребић им врати на минус шест!

Reply

Leave a Comment