Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Црвена звезда Телеком – Алба Берлин

После 10 година пала је Будућност на свом паркету у Подгорици. Доста среће, доста осцилација, одлична партија Вилијамса и Џенкинса, све то смо видели у дербију 19. кола АБА лиге. Након једног прекинутог низа пораза, можда је време да на крилима те победе прекинемо и други низ пораза. Црвена звезда и Уникаха су једине екипе без победе у ТОП 16. У 5. колу наш тим дочекује вицешампиона Немачке, Албу из Берлина.

Алба ове сезоне наступа по трећи пут у Евролиги у претходних десет година. Обезбедили су улазак у ово такмичење након уласка у финале плеј-офа немачке лиге где су поражени од минхенског Бајерна. Последњу титулу су освојили пре седам година, а национални куп су освајали претходне две године. У домаћем првенству тренутно заузимају прво место, испред Бамберга и Бајерна. Што се наступа у Евролиги тиче, пролазак у ТОП 16 су изборили са скором 4-6, док у другој фази такмичења имају скор 2-2. У првом колу су изненадили Барселону у Берлину, док су у прошлом колу савладали Галатасарај у Истанбулу пред празним трибинама. Поражени су од Жалгириса и Реал Мадрида.

Већ трећу сезону овај тим води човек који их је као играч довео до првог европског трофеја (Куп Кораћа 1995.), човек који је поникао у Црвеној звезди према којој никад није крио своју љубав, Саша Обрадовић. Његову изјаву пре ове утакмице за немачке медије можете прочитати ОВДЕ.

Оно што је интересантно јесте чињеница да је Звезда до сада у ТОП 16 фази, у просеку, постигла више поена од Албе, ухватила више лопти, имала више асистенција и мање изгубљених лопти, али све то уз слабије проценте шута, нарочито за два поена.

Управо ту превагу у шуту за два доноси крилни центар Албе и њихов најбољи стрелац и скакач, Џамел Меклин. У просеку постиже 14 поена уз 5,7 скокова по мечу. Изузетан атлета и стрелац, јако тежак за чување што показује чињеница да је највише фаулиран играч у Евролиги, после Спанулиса. Одличан је и у одбрани, често чита додавања у рекету, а одлично гради и кош. Није играч који воли да се извлачи на шут споља, чешће тражи продор и игру један на један и леђима и лицем ка кошу. Поред њега, на позицији „четири“ се истиче и хрватски интернационалац Марко Банић. Постиже мање поена и хвата мање лопти због чињенице да уме често да игра и на позицији крила, даље од коша, иако није истакнути тројкаш, као и Меклин. Први плеј тима је Алекс Ренфро. Он је најбољи асистент са 5 асистенција по мечу којима додаје 9 поена и чак 4 скока. Често шутира за три поена ако му се остави простора, као и за два са полу-дистанце. Није класичан плеј који тражи поене из продоре, игру у рекету углавном оставља центрима са којима често врти пик-ен-рол. Ту је и Клиф Хемондс, комбо бек који узима највише шутева у овој екипи по утакмици. Он у просеку постиже само 8 поена, углавном игра као бек, али уме да се спусти и на позицију „један“. Ужива велико поверење тренера Обрадовића, јер је добар у игри један на један где тражи поене из продора, као и у одбрани где његово добро кретање долази до изражаја. Нарочито слабо шутира за три поена у овој фази такмичења.

Ова четворица играча су истакнути као лидери тима, као играчи који имају најбоље проценте шута и највећу слободу у тиму. А колико су опасни по противнике говори и чињеница да су у ТОП 16 погодили укупно 54 узастопна слободна бацања!

У спољној линији треба истаћи још и Реџија Рединга који нема толико добре проценте шута, али уме да шутира јако брзо у фази напада, из дриблинга, преко играча и управо због тога не остварује добре статистике, али постиже у просеку 11 поена. Поред њега, ту су још Стојановски и Варгас, али они имају далеко мању минутажу, док се Стојановски више истиче игром у одбрани.

Гифи и Кинг могу да покрију и крилне позиције и позиције у рекету због своје грађе и атлетских способности. Користе углавном отворене позиције за шут у нападу, а имају и јако лоше проценте шута.

На позицији центра је усамљен Леон Радошевић. Висок 208цм има око 50% шута из игре, све за два поена. У претходне две утакмице јако слаб учинак, упркос доброј минутажи, што говори да се не ради и веома квалитетном играчу.

Из овог прегледа можемо закључити да се ради о екипи којој је спољна линија јачи део тима, али цела филозофија Обрадовића почива на јакој одбрани и офанзивном скоку. Однос у том сегменту игре са нашим тим је скоро изједначен, иако имају у просеку нижу екипу. С обзиром да Звезда има проблема често са офанзивним скоковима противника, то може бити велики проблем. Разлика у висини играча, као и брзина и атлецизам обе екипе, могли би да даје назнаке о утакмици са брзом игром, разменом поседа, али можда и Звездиним тражењем поена из мис-меча у рекету.

Утакмица се, за разлику од претходних, игра у дворани „Пионир“, први пут пред публиком ове године. Сигурни смо да ће дворана бити испуњена до последњег места, с обзиром на мањи капацитет у односу на Арену, а атмосфера која влада после победе у Подгорици обећава још један спектакл на трибинама, а надамо се и прву победу у ТОП 16.

Црвена звезда Телеком – Алба Берлин, четвртак, 20:40, дворана „Пионир“

Повезане вести

Leave a Comment