Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Барселона – Црвена звезда Телеком

Нови петак, нови изазов, нови противник чији је музеј препун трофеја. Црвена звезда наставља свој пут кроз ТОП 16 фазу Евролиге, а следећа станица је Барселона.

Утакмица ће бити одиграна у чувеној палати „Блауграна“ у главном граду Каталоније. Ово спортско здање може да прими око 7500 гледалаца и сигурно ће бити испуњена до последњег места.

На посету овом мечу утицај ће сигурно имати и серија лоших резултата каталонског тима. У ТОП 16 фази имају скор 1-2, али су ту победу остварили пред својом публиком где су ове сезоне поражени само од Фенербахчеа и то у неизвесној завршници. У ТОП 16 је савладан Панатинаикос, док су порази забележени у Берлину и Тел Авиву. У домаћем првенству се налазе на 4. месту, али само са две победе мање од првопласиране Уникахе, коју су у претпрошлом колу добили након продужетка, такође пред својим навијачима.

Оно што многи узимају као главни узрок овим осцилацијама и лошим резултатима јесте одсуство прве звезде тима Хуана Карлоса Навара, који је већ дуже време повређен. На листу повређених се после кратког времена вратио и Американац Бред Олесон, бек каталонског тима. Последњи на тој листи је Маркус Ериксон.

У одсуству Навара, спољну линију предводи бразилски плеј, Марселинњо Уертас. Био је одличан у прва две меча ТОП 16 фазе, док је на гостовању Макабију потпуно подбацио са само 4 поена. У просеку постиже 16,3 поена уз 6,3 асистенције, са шутем за три од 53%. Одлично контролише ритам утакмице, разиграва све саиграче и никада се не зна одакле ће извући шут или пас. Не треба заборавити да сигурно памти Јовића и Калинића након летошњих дуела на Светском првенству, надајмо се да ће се наши момци поново радовати као у четвртфиналу. Као велико појачање за наставак Евролиге, доведен је први стрелац француске лиге, Едвин Џексон. Он је у прва три меча забележио укупно 10 поена, без поготка за три поена. Тренер Пасквал му још увек тражи праву позицију у тиму, мада је ближи месту бека шутера, уме да га користи и на позицији плеја. Томас Саторански у просеку проводи на паркету 12 минута, али уз јако слаб учинак у овом делу сезоне. Доста се троши у одбрани где се одлично креће и користи дугачке руке. У нападу често преноси лопту, али ретко шутира за три поена, а углавном погађа из отворених позиција или након офанзивног скока. Алекс Абринес важи за играча који има висок проценат шута за два поена, а до њих долази углавном игром један на један. Добар је дефанзивац, али је као и већина саиграча у паду форме, упркос великом поверењу тренера. Извео је највише слободних бацања у свом тиму у ТОП 16, а за два није промашио ниједном. У просеку је имао 9,5 поена, уз по два скока и асистенције. Томас Дешон је у првом делу сезоне био у врху по прецнтима шута из игре, али у овом делу текмичења није погодио ниједну тројку. За два је наставио да погађа, слично као и Абринес, а има и скоро идентичне просечне статистичке показатеље. На крају, али далеко од тога да је најмање битан део спољне линије, долази и Марио Хезоња. Млади, талентовани Хрват који је својим атрактивним потезима неколико пута одушевљавао љубитеље европске кошарке. Са својих 19 година има одличну сезону иза себе са константних 55% шута из игре. У овом делу игра нешто мање, што је и логично с обзиром на његове године и очекиване осцилације. Изузетан атлета, брз, са одличним скок-шутем.

У рекету такође игра неколико изузетних, веома познатих играча. Предводи их још један играч из суседне државе, Анте Томић. Игра своју трећу сезону у Барселони, а у прошлом колу против Макабија је био покретачка снага свог тима. Одлично гради рекет са својих 217цм и 8,7 скокова по мечу, којима додаје и 12 поена у ТОП 16 фази. Велики број лопти иде на њега и ако не уђе у праву серију то може дати ветар у леђа противнику. Ту су још и Тибор Плаис и Масеј Лампе. Овај други има нешто већу минутажу јер се спушта и на позицију „четири“. Обојица доста слабији од Томића и неадекватне замене у ротацији, али прилично снажни играчи који „зидају“ поене у рекету. На крају, ту је и Бостјан Нахбар, али он ове сезоне нема изражену улогу у тиму и добија све мање минута.

Барселона игра јаку и агресивну одбрану и као и Црвена звезда тражи доста лаких из транзиције. Имају јако брзу поставу и атлетску поставу, са доста шутера. Ако узмемо у обзир да тренутно нису на високом нивоу шутева из игре, можемо ту видети Звездину шансу за рововску битку и доста поена из контра напада. Проблем ће имати Бобан Марјановић који ће морати у оба правца да води велику битку са високим центрима Барселоне и питање је да ли ће моћи да достигне свој просек ухваћених лопти. У претходним мечевима је тренер Радоњић штедео и Лазића и Блажича, вероватно чекајући прави тренутак да их пусти на паркет пуном снагом. Ова утакмица би могла бити управо тај тренутак.

Време је за прву победу у ТОП 16. Пред нама је велика екипа, искусна, актуелни првак Шпаније, али такође и екипа која показује велике слабости ове сезоне које су многи тимови и искористили. Да ли може да их искористи и Звезда, сазнаћемо у петак увече. Будите уз наше играче, МЦЗ и Спорт клуб од 20:45.

Барселона – Црвена звезда Телеком, петак, 20:45, палата „Блауграна“

Повезане вести

2 comments

Doctor јан 23, 2015 at 16:35

Ajde da ih razbijemo! Ajde momci hocu da se radujem veceras da se napijem i tako to.. Ajde neka i nas prosere veceras Ajde igraj i bori se, IDEMO CRVENO BELI!

Reply
Zvezdaš јан 23, 2015 at 08:51

NIgde niste pisali o ta 2 međusobna skora, a morali ste! Što se tiče meča naši momci ne treba uopšte da posebno respektuju rivala već da iz sve snage napadnu ga i veooma je moguća pobeda Zvezde! Zvezda ima snage i znanja da nanese poraz Barseloni u Španiji.

Reply

Leave a Comment