Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеФудбал

Панчев: Западно-европски лоби нам је отео Златну лопту

Дарко Панчев, славни нападач Црвене звезде, освајач Купа европских шампиона, Интерконтиненталног купа и Златне копачке намењене најбољем стрелцу Европе у сезони 1990/91, у интервјуу за македонски Спорт изнео је своје мишљење о додели Златне лопте за најбољег играча Старог континента Французу Жан-Пјеру Папену 1991. године:

– Te 1991. били смо прваци Европе и света, годину дана раније Југославија је била пета на Мундијалу у Италији, али нисмо могли против Папена. Није освојио ништа, али западно-европски лоби на челу са Француском и Франс фудбалом су направили скандалозан избор и лопта је отишла у његове руке – жали Панчев и данас за престижним признањем, које је требало да припадне неком играчу Црвене звезде да је било правде.

– Ако нисам већ ја био као најбољи стрелац Европе, онда је то морао да буде Дејан Савићевић. Ипак, Европа и медији не воле играче са Истока и то је имало утицаја на крајњу одлуку. Такође, мислим да није нормално да само два играча из Источне Европе од 1991. године буду награђени Златном лоптом.

То су били Христо Стоичков 1994. и Андреј Шевченко 2004. године, а Папен је у гласању 1991. године потпуно нелогично добио 141 глас, испред Дарка Панчева, Дејана Савићевића и Лотара Матеуса, који су поделили друго место са по 42 гласа.

Повезане вести

Leave a Comment