Moja Crvena Zvezda
АтлетикаВажноНајновијеОстало

IN MEMORIAM: Стеван Громиловић

У Сомбору је јуче преминуо Стеван Громиловић “Пишта“, некадашњи дугогодишњи члан Црвене звезде, вишеструки сениорски вицешампион Југославије у бацању кладива и двоструки првак државе у дизању тегова.

stevan pista gromilovicГромиловић је рођен 29. априла 1942. године у Сомбору. Атлетиком је почео да се бави још 1957. године. Први тренер му је био Густав Ивковић, који га је запазио на једном такмичењу у својој потрази за талентима по основним школама у Сомбору. Од 1959. био је члан АК Маратон, да би у редове Црвене звезде стигао 1967. године, где је био дугогодишњи капитен клуба и учествовао у освајању 20 титула екипног првака Југославије. Свој најбољи резултат у бацању кладива остварио је 1972. године, када је забележио 66,26 метара, док је годину раније имао 65,62 метара.

По потреби је бацао и куглу и диск, а у време својих највећих остварења у бацању кладива изјавио је да му је отежавајућа околност што не живи у граду где наступа: “Мој највећи хендикеп у односу на све остале “звездаше“ је што нисам у Београду, што живим, радим и тренирам у Сомбору. Нећу да кријем, имао сам повољних понуда да се преселим у други град, у други клуб, да живим и тренирам под далеко повољнијим условима, а сигурно да постижем и боље резултате. Остао сам овде, где сам одрастао и почео каријеру.“

Био је јуниорски шампион Балкана 1961. године, док је у јуниорској конкуренцији једном освајао титулу првака државе, а три пута као млађи јуниор. Чак девет пута је био сениорски вицешампион државе у бацању кладива. Имао је и 13 наступа за репрезентацију Југославије у периоду од 1965. до 1981. године, док је три пута био репрезентативац у јуниорској конкуренцији.

Велике успехе бележио је и у дизању тегова, где је два пута био шампион Југославије и дугогодишњи репрезентативац. Овим спортом се такмичарски бавио чак 26 година. Завршио је Факултет за физичко васпитање у Будимпешти 1978. године.

Као тренер у Клубу дизача тегова Раднички у Сомбору за 40 година створио је много шампиона, рекордера и репрезентативаца, а 1982. године добио је награду “Јован Микић Спартак“. Добитник је и Златних плакета АС Југославије, АС Србије, награде за најбољег тренера Сомбора, златне значке СД Црвена звезда и бројних других признања.

Комеморација ће бити приређена у уторак од 11 часова у Плавој сали Соколског дома, а сахрана у 14 часова на Великом православном гробљу у Сомбору.

Повезане вести

Leave a Comment