Moja Crvena Zvezda
ВажноИнтервјуиНајновијеОдбојкаОдбојка

Новогодишњи МЦЗ интервју – Љубица Кецман!

Црвена звезда је у својој историји имала велики број успешних, атрактивних, прелепих одбојкашица, познатих широм Европе. Биле су велике љубимице навијача, и дан данас, али нико као она. Због ње долазе на утакмице, и сви су јединствени када је она у питању. Осим појединачних, добила је и колективну брачну понуду од навијача. Добила је и велико признање. Најбоља спортисткиња СД Црвена звезда за 2014.годину, Звездино дете, одбојкашица Љубица Кецман.

Љубица нам је најдражи гост и увек волимо да поразговарамо, а овога пута смо причали опширно о признању, Звезди, години за нама, текућој години, жељама, будућности и много тога што сте желели да знате о Љубици, а нисте је питали пре брачне понуде.

Пре свега, најбитније, како је колено, да ли је сада све ок?

ЉК: Јесте, сад је све супер. Релативно брзо сам се опоравила, срећом. Брже него што је било очекивано. Код мене је мерило рад у теретани, а сада могу да радим све што ради цела екипа. Била је озбиљна повреда, срећом тај патерални лигамент није пукао, примала сам инјекције, радила сам терапије са нашим физиотерапеутом и после 4 недеље сам већ играла утакмицу. Месец дана паузе. И даље радим терапије, али не осећам никакав бол, немам страх, и све је ок.

Колико си ти препознатљива и колики си љубимац навијача доказ је и ово признање. Ово је и доказ да се прати одбојка, иако Шумице нису пуне. Најбоља спортисткиња СД Црвена звезда у конкуренцији неких и девојака које су у 2014.години имале више успеха.

Заиста нисам очекивала и заиста сам срећна због тога, наравно да ми прија. Не знам како да опишем, јако ми је драго, није фраза. Свако признање значи, али када толики број људи, навијача гласа за тебе то је некако и најдраже и може више да значи. И то поред девојака које имају веће успехе, попут Зоране, која је сјајна и осталих девојака. Такође, и кошаркашица наша, Црвендакић, одлична је, да не заборавим неког. Много значи и прија, стварно.

Гласало је око 2.500 навијача, посетилаца, очигледно је да си ти велики љубимац. Звездино дете.

Није фраза стварно, више пута сам наглашавала да ја Звезду много волим, и јесам Звездино дете. Претпостављам да навијачи умеју то да препознају. Волим спорт уопштено и пратим наше, Звездине клубове,често идем на утакмице, да могу ишла бих на сваку утакмицу, доста нам се поклопају термини, обавезе и утакмице, али увек испратим. Што се тиче навијача, шта да кажем.. најбољи на свету. После Суперкупа, када смо изгубиле, добила сам цвеће уз поруку ЉК#15, што ми је било… дивно. Нисам очекивала уопште после пораза, али навијачи су показали да нису само уз нас када побеђујемо и када смо најбоље.

Одбојкашки клуб и јесте један од Звездиних најуспешнијих колектива, у последње време једини који у континуитету доноси трофеје и редовно нас обрадујете. Ти си са те стране, можда, и логичан избор.

Зорана има изузетне резултате, опет помињем Зорану јер је она стварно одлична и победила је прошле године. Са друге стране ми прошле године, можда нисмо имале резултате какве смо могле да имамо. Има вероватно везе и са тим што је одбојкашки клуб успешан. Свакако, неочекивано за мене и драго признање.

Како видиш досадашњи део сезоне?

Почетак је био мало… играле смо са Динамом из Панчева 3:2, касније смо ухватиле ритам, играле смо добро, али током целе сезоне имамо проблема са повредама. Николина још није потпуно спремна и вуче повреду од августа, Адела је била повређена на почетку, није играла Суперкуп, Мина је имала упалу плућа, па сам се ја повредила… дешава нам се да утакмицу добије једна девојка, али мислим да смо добра екипа. Најбољи пример је меч против Јединства из Старе Пазове у Купу. Губиле смо 2:0 у Шумицама и успеле смо да се вратимо у меч, што је тешко, и изборимо пласман на завршницу Купа. У петом сету смо измениле поставу. У том тренутку је фалио још један сет и крај, нема финала Купа, нема ничега. Питале смо се „девојке, шта нам је? Толико радимо и тренирамо, ово нисмо ми.“. Искрено, ја сам после 0:2, пред почетак трећег сета када смо мењали стране, питала Аделу – „шта се дешава ако изгубимо трећи сет?“, каже Адела „не знам“. Ми нисмо могле да верујемо. Онда смо се погледале и рекле да морамо да добијемо два сета. Вукле смо једна другу и мислим да су нам то можда и најбоља два сета у сезони. После утакмице сам ушла у свлачионицу срећна и поносна на екипу, стварно. Из хале сам изашла поносна на себе, јер смо показале да смо тим и екипа, да можемо заједно све. 

Дешавају се велики падови у игри током овог дела сезона, ТЕНТ је то искористио у Шумицама.

Дешавају нам се нам падови. Није то карактеристично за нас. Против ТЕНТА смо прва два сета одиграле стварно добро, буквално без грешке, то је и тренер изјавио, био је презадовољан. Можда је било и реално донекле да нам узму један сет, али ми смо пале тотално. Можда нас је понела та добра игра, и мислиле смо лако ћемо. Дешава нам се у неком тренутку да уђемо слабије у меч, а опште је познато да свака екипа против Звезде игра буквално утакмицу живота. Како против нас одиграју, тако не одиграју ни против једне друге екипе. Не знам чему би приписали пад, али као што имамо падове, тако имамо и много добре периоде. 

Визура је тренутно узела примат, али колико је то за вас велики мотив да се вратите и покажете ко је Црвена звезда и у директним утакмицама да победите и вратите титулу?

Мени, лично, велики мотив. Уз поштовање свим осталим екипама, мислим да нам је Визура највећи конкурент и највећи ривал. Мени је утакмица против њих најбитнија, небитно у ком периоду сезоне играмо. Ми се сви знамо дуго, све девојке, из репрезентације и то је неки тренутак када хоћеш да покажеш какав си играч и што те некако додатно мотивише у тим тренуцима. Визура нам је од прошле сезоне остала у лошем сећању и дужник, где смо се ми „крпиле“ да играмо, па је испало да су лагано добиле у финалу плеј-офа. На жалост, у Суперкупу нисмо биле комплетне, Адела је била повређена, а зна се шта Адела значи за нас, не може да се каже да можемо да играмо без ње, један од главних играча. Ја једва чекам утакмицу против њих, да одиграмо и покажемо да можемо. Оне јесу у неким тренуцима боље, али ми доста радимо и то желимо да покажемо. Прошле године је то било у финалу Купа, не видим разлог да не можемо и ове године.

Управо то, у финалу Купа Звездино искуство у трофејима и жеља је победила, али свака наредна утакмица је деловала као да Визура не игра против Звезде, већ против неког другог противника. Драстична разлика.

Делује, али стварно су нас у најнезгоднијем могућем тренутку задесиле повреде, ја сам се повредила пре последње утакмице, имали смо и смену тренера… то је био шок за целу екипу. То што се десило у Купу је био резултат рада и деловало је позитивно. После смо кренуле лошије да играмо. Ове године имамо новог тренера, Бане је одличан стварно. Раније нисам имала прилике да сарађујем пуно са њим, знамо се и млађих репрезентативних селекција, чула сам само речи хвале за њега. Што се тиче рада на тренинзима, Бане је стварно сјајан. Атмосфера нам је скроз другачија у односу на други део прошле сезоне и мислим да то има великог утицаја на то како играмо. Како сада тренирамо и каква је атмосфера можемо да направимо много добрих ствари.

Колико ће ти бити тешко када будеш одлазила из Звезде? То је некако логичан сплет околности, у Звезди си дуго, у првом тиму седам година, али ускоро ће доћи време да се опробаш у иностранству.

Јесте логично, али некако се и плашим тог тренутка како се више приближава. Рођена сам у Београду, у Звезди сам дуго, мени овде ништа не фали, имамо одличне услове за тренинг, доста смо се сви повезали. После оне генерације – са Аном (Бјелица) и Јованом (Стевановић), Марта Валчић… када смо успеле да после 0:2 добијемо Спартак и освојимо титулу у Шумицама, када је атмосфера била никад генијалнија, ове сезоне је стварно супер. Када дођем на тренинг – уживам, једва чекамо да почне тренинг, доста се дружимо. И због навијача свакако, мислим да нико нема навијаче као Звезда. Увек очекујем да навијачи искоче и крену да навијају, баш као тада против Спартака и на још неким утакмицама. Лудо навијање, френетично, најбоља атмосфера… то ће увек фалити.

Са друге стране, мислим да је време да се опробам у иностранству, у јачој лиги, да још више напредујем. Звезди су код мене увек врата отворена, и мени у Звезди. Опште је познато да наше играчице које су у иностранству када су овде тренирају са нама или када немају тренутно клуб. Некада се и врате, ево као и Нина. Моја је жеља да завршим каријеру у Звезди. То ми је највећа жеља, иако је то далека будућност. Најтеже ће ми пасти да када одем и када се помиње Звезда, ја више нисам у Звезди, нисам у екипи. И сада ми је жао када причам о томе.

Која земља и лига су твоја жеља? Или да се после неког периода вратиш у Звезду?

Ја бих волела Италију. А свакако да би се увек вратила у Звезду, наравно. Желим да се опробам у неким другим клубовима и лигама, али за Звезду сам увек. На крају сезоне ми истиче уговор и највероватније ћу отићи. Али, што касније причамо о томе, касније ће доћи. 

Можда ћеш отићи, али не без титуле.

Наравно, то би било сјајно. Сигурно да бих волела да одем са титулом. Имам доста изузетних успомена и момената, али даћемо све од себе да узмемо титулу ове сезоне. Најлепше би било да одем са титулом, дуплом круном и да са навијачима прославимо како ми то знамо. То су најлепши моменти.

Која ти омиљена утакмица, коју издвајаш од осталих?

Управо ту против Спартака за титулу, одлучујућа пета утакмица у Шумицама, пре две године. Победили смо 3:2, освојили смо титулу, била је феноменална атмосфера, сви заједно смо је прославили. У тој утакмици сам имала и доста удела, играла сам добро. Свакако и утакмице у финалима ЦЕВ Купа, али ово је била утакмица за титулу, коју смо прославили у Београду са нашим навијачима.

Када смо код навијача, колико си имала брачних понуда? Рачунајући и колективну.

Стварно доста, уз осмех каже Љубица.

Да ли су све биле преко друштвених мрежа или је било и директних? Теби је то постало нормално.

Углавном преко друштвених мрежа, то је постала општа фора. Симпатично ми је. Раније се нисам навикла на то да ме неко препозна. Има и пар твитераша који су стално ту, поздрављамо их. Пре пар дана, после тренинга имам обичај да направим неку пунђу, необавезно и да истрчим, седела сам са друштвом у кафићу испред моје зграде, а неки дечко је на твитеру написао „ја седим са Љубицом у кафићу“.

Ти си активна на друштвеним мрежама.

Јесам, углавном на инстаграму и твитеру. Твитер имам од прошле године, а инстаграм највише волим, увек се нађе нека слика.

Било је доста упорних, питају за тебе, а на твитеру смо замољени више пута да ти поставимо питање. Најдиректнији прилаз? Можда неко тражи оригиналну идеју.

Па, има интересантних. Прошле године када смо гледали кошарку, последња утакмица, када се задесила гужва на крају меча, стајала сам поред терена, нисам могла да изађем у свој оној гужви. Неки дечко ме је ухватио за руку и дао ми је неку ружу од папира и рекао „ја немам шта да ти више понудим, нисам знао шта да урадим, али ово сам специјално за тебе направио. Надам се да ћеш мене запамтити.“. Такође, пре пар година, један дечко ми је пришао у кафићу и питао да ли сам ја Љубица и хтео је да се сликамо, ја сам била одушевљена јер ме је препознао. И рекао ми је да су у Звезди играле лепе девојке – Стефана Вељковић, Ивана Нешовић… лепа сам и ја, али стварно не зна што мене толико воле. Било ми је драго, јер одбојка није толико праћена као неки други спортови, и људи су ме запамтили. 

ljnНекако се везујеш за Звезду. И стварно долазе људи због тебе на утакмице. Углавном нас питају када игра Љубица, јер тада игра и Звезда.

Стварно? Много ми је драго, да баш мене упамте поред свих осталих девојака. Дуго сам ту, дуго смо радили и најаве, позивали навијаче да дођу, потенцирали смо то, ја сам и досадила са тим, вероватно утичу и игре, изглед… не знам шта бих рекла, осим да је то заиста дивно. Нама то значи да дође што више људи да нас гледа, а да то нису наши родитељи и пријатељи. 

Где ти је соба са поклонима, где чуваш све поклоне?

Морам да признам да су Звездини навијачи романтични. Деси се више пута да ми оставе неке поклончиће после утакмице, слаткиш, срце…. чувам све, наравно. Пре пар година једна девојчица ми је поклонила срце и написала „Љубице, волим те“, то ми је дивно. Чувам и транспарент, папир са кола, шалове и мајице које смо добили у Русији, јер смо скоро сваке године играле у Москви, а Звезда има доста навијача, долазе и Спартакови навијачи, давали су нам подршку. против Камника у Словенији је хала била пуна наших навијача. Све што је везано за одбојку и мене, чувам код куће. 

Како иначе проводиш слободно време, који ти је омиљени филм?

Можда звучи чудно, али нисам неки филмофил, не гледам толико филмове. Обожавам „Господаре прстенова“, када сам била мала, гледала сам са мамом у биоскопу и остало ми је у памћењу. Од серија сам била луда за „Gossip girl“, коме се није свиђао Чак Бас. Углавном проводим време са ужим кругом људи, нас пет најбољих другарица смо стално заједно. Везана сам за свој крај, Нови Београд, са доста људи сам у контакту, волим да се дружим и са девојкама из екипе, такође, и ван тренинга и клуба, углавном са Николином и Теодором, волим да проводим време са људима. И много волим да читам књиге. 

Која ти је омиљена песма?

Ја сам џубокс, када кренем на тренинг променим више врста музике, велики су то прелази.

Звездина песма?

„Север цели сада се весели, црвено-бели ‘ајмо у напад заједно“, највише волим, обожавам. На финалу ватерпола прошле сезоне када је кренула песма, мени је срце било пуно. Баш је волим. И „Године пролазе моје“, али „Север цели сада се весели“ ми је некако најближа срцу.

Пратиш кошарку, који ти је омиљени кошаркаш?

Боби ми је омиљен, сјајан је. Момци су одлични, стварно, кога год да издвојимо, нећемо погрешити. Вилијамс је одличан. Али, Боби је генијалан, најдраже ми је када Боби закуца, на прстима, док сви око њега гледају, не могу ништа.

Омиљена животиња?

Имам два љубимца код куће, два пса, али најдража животиња ми је коњ. Баш волим коње, делују ми као премоћне животиње.

Зашто носиш број 15?

Због Ање Спасојевић. Када сам била баш мала, Ања је била на врхунцу каријере и била ми је омиљена играчица, баш сам је волела. Због ње и носим број 15.

Да ли имаш данас неку играчицу на коју се угледаш? Играла си са већином играчица, да ли имаш неког ко ти је узор, са ким би волела да играш?

Са Ањом никада нисам играла, на жалост Ања је завршила каријеру и није ми се испунила жеља да играм са њом и јако ми је жао што се то неће десити. Постоји једна карактеристична ствар за нашу генерацију – 92/93. Када смо дошле у први тим, у почетку било нас је седам. Нас седам је заједно прошло кроз све млађе категорије и дошло до првог тима. Екипа се мање-више променила и остале смо Ана Бјелица, Јована Стевановић, Теодора Пушић, Јадранка и ја. И много бих волела када би се поново десило да се окупимо и да играмо поново заједно негде. И волела би да играм са Мајом Огњеновић. Слушам бајке о томе како је Маја генијална, како генијално диже лопте, а никада нисам имала прилику да играм са њом и баш бих волела. Барем једну сезону.

А узор.. Ања Спасојевић и Џеки Карваљо. Заиста јесте. И поред тога што сматрам Џеки Карваљо за једну од најлепших жена на свету, изузетна је играчица. Прелепа је, презгодна и изузетна играчица.

Шта би била да ниси одбојкашица, шта те интересује ван одбојке? Осим модел, наравно.

Ван одбојке… обзиром да волим да причам, вероватно нека водитељка, нешто слично.

Да ли си се опробала као водитељка, можда?

Водила сам Звездин фестивал одбојке. 

Шта си пожелела у 2015. години?

Волела бих да освојимо титулу, дуплу круну, што да не. И било би сјајно да кошаркаши освоје титулу, то би било сјајно стварно. 

Порука за навијаче, за портал…

Не знам шта бих више рекла, не постоје епитети за наше навијаче. Дивни сте. Феноменални, најбољи на свету. Позвала би их поново да дођу у Шумице, да нас подрже, нама би то баш значило. 

Прошлог лета су се Узбекистанци жалили да је њихова одбојкашица толико лепа да нико не гледа одбојку, већ да само сви гледају у њу и да размишљају шта да раде. Нама је то било смешно, али о чему би они размишљали када би видели нашу Љубицу.

Најбоља спортисткиња СД Црвена звезда за 2014. годину у МЦЗ избору – Љубица Кецман! #15

Повезане вести

Leave a Comment