Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиФудбалФудбал

Новогодишњи МЦЗ интервју – Ненад Лалатовић: Титулу ћу прославити на незапамћен начин!

Када је дошао летос у Црвену звезду, великом енергијом и не скидајући осмех је успео да пробуди делић наде и могао је да обасја Лос Анђелес. Првих шест месеци на клупи оценио је половично. Имао је сјајан старт, онда је одласком Милијаша кренуло низбрдо. Сви верујемо да ће се у пролећном делу поновити период из прве четири утакмице, а за МЦЗ у новогодишњем интервјуу дете клуба, капитен, сада тренер Црвене звезде, Ненад Лалатовић, сумирао је први део сезоне, трансфере, причао о Звездиној деци, ономе што нас очекује на припремама и открио како је бити тренер Црвене звезде, али и како ће прославити евентуалну титулу. Уз наравно осмех, на крају.

За почетак, прво да сумирамо први део сезоне, како сте задовољни учињеним?

НЛ: Сигурно да сматрам да смо могли боље. То кажем јер у неким утакмицама где смо одиграли нерешено, пре свега мислим на Чукарички, где смо погодили три пречке, Ракић предрибла голмана и промаши цео гол, Крагујевац, где смо имали колосалне шансе и сијасет шанси и Лучани, када смо примили гол у 90.минуту. Мислим и да смо могли да имамо егал бодова са првопласираним, са те стране мислим да смо могли боље.

Са друге стране, извукли смо максимум из ове екипе. Јер, када смо почињали припреме, када сам дошао и како су играчи одлазили, био сам и зачуђен чињеницом да Црвена звезда може да оде у банкрот, да нема струје, да нема новца ни за хлеб, нико није добијао плате… и сада када видимо шта смо урадили, у прва четири кола сам био јако поносан јер смо направили најбољи резултат у историји клуба, четири победе без примљеног гола. То је тада било као из бајке, а онда су почели да долазе проблеми и са одласком и доласком играча, пре свих Милијаша. Они који су дошли, нису прошли припреме. Знам да се понављам, али то је тако. Нисмо више били на истом нивоу. Промашивали смо шансе које себи професионални фудбалери не смеју да допусте, али промашили смо. Када сагледамо све, нисмо заслужили да нам Партизан бежи 6 бодова. Имамо један пораз, у дербију, из слободног ударца, где смо 55 минута били бољи. И остале утакмице смо требали да победимо, јер смо имали три до пет стопостотних шанси. У Лучанима смо прокоцкали победу, али морам да се присетим и меча у Крушевцу, где нам није свиран чист пенал над Луком Јовићем, поред тога још две ситуације, и била би пета победа у низу, па бисмо другачије причали сад. У Крагујевцу, мој играч добије црвени картон а играч Радничког испред судије три метра у офсајду, ми имамо 45 минута играча мање и промашимо шест прилика! Не желим нико ништа да ми поклони, али не желим да ми нико ништа узима. Једноставно, ја те утакмице не могу да прежалим и нећу моћи, тешко ми падају.

Да ли је могуће да су играчи Црвене звезде све оно промашили? Шта се радило на тренингу? Јесте сада лако причати, али…

Јесте, лако је сада причати, али… морам да поновим да се ја никад нисам наљутио или замерио Ракићу, Јовићу и Деспотовићу. Пре свих Јовићу, који је имао само 16 година када је дебитовао у дербију. Моје мишљење о Ракићу и Деспотовићу је позитивно, али они нису прошли припреме, нису играли шест месеци и нису на нивоу који ја очекујем у овом тренутку да би заменили Мрђу и Дауду, не да бих неког повредио, него јер је то истина и они су имали дугу паузу. Ракић је добар, али је имао паузу од осам месеци и операцију, био је повређен, није имао минуте када је почео тренажни процес код мене. Деспотовић је дошао из Локерена где није играо годину дана. Значи, имали смо два нападача и нападача, дечка од шеснаест година. Сада на пролеће би било другачије, вратили би се у континуирани тренажни процес припрема. Велика је то пауза, један због повреде, други због неиграња, нама је због тога, можда, неефикасност била проблем.

Али, Звезда не чека, не може да чека.

Звезда не чека. Оно што ја кажем, нити Звезда, нити Звездини навијачи и звездашка јавност не могу да чекају да ми промашујемо, а не побеђујемо. Сетимо се утакмице у Крагујевцу, шест прилика без гола. Чукарички. Два меча узастопно, 11 прилика. И у Лучанима примимо гол у 90.минуту. 

Стиче се утисак да би сви били задововљнији да се побеђује 1:0, као код Пижона и Славољуба Муслина, али само да се побеђује и буде први. Али, и тада не би били скроз задовољни.

1:0 је три бода. Једноставно. Ја сам био капитен екипе код Славољуба Муслина која је побеђивала 1:0 и освојила дуплу круну, а Партизан нам је бежао 9 бодова. Све смо побеђивали 1:0. Битно је победити. Ми смо знали да ако дамо гол да ћемо тешко примити. Али, ни ми нисмо давали голове.

Има доста заслужених критика, али похвале иду на рачун храбрости да се Звездина деца нађу у тиму. Цела јавност жели Звездину децу, а четири клинца плус Рајковић су у тиму и иду ка афирмацији у Звезди. оно што сви желимо је да су они у тиму.

Оно на шта сам ја поносан – Михаило Ристић, Лука Јовић, Марко Грујић, Вукашин Јовановић. Ристић већа минутажа, Јовић је ту, Грујић такође и Јовановић је одиграо четири утакмице, последње две стартер. И Рајковић, који није бранио годину дана. И они су заслужено ту. На то сам поносан. Ја сам поникао у Звезди, знам како је кад у свом клубу, Звезди, добијеш шансу. И први сам тренер који је четворици дао шансу после 7,8-10 година. Они су сада већ у нотесу иностраних клубова.

Колико ће они добијати шансу на пролеће и бити константни? Дошла су нека појачања на њиховим позицијама.

Јесте велики притисак, али ће код мене увек имати добијати шансу. Неко више, неко мање, али ћу увек на њих рачунати и давати шансу кад год будем могао. Они су добри играчи и са њима можемо до титуле. 

У прелазном року су већ стигла петорица играча, јако близу су још два.

Ми смо више одбрану комплетирали. Одбрана нам је била и најбољи део тима, најбоља у лиги. Дошао је и Стојановић. Што се тича напада довели смо Паркера, који може да игра бочно високо и шпица, и у преговорима смо са Саламијем и још Крунић, то треба да финализирамо. Мислим да ако успемо све да финализирамо, за мене је прелазни рок завршен. Довели смо већ велики број играча и сада треба да се уиграмо и то је скроз нови тим.

Да ли ће неко пратити Гболахана Саламија уживо из клуба на мини турнеји репрезентације?

Репрезентација Нигерије је у Дубаију и требали смо да имамо представника из клуба. Али, ко год има израелску визу, не може да путује за Дубаи, на жалост. Он је већ једном био у Израелу, па не може сад у Дубаи. Пратићемо га путем сателита, преко тв екрана у две утакмице, гледаћемо. 

Нови проблем је што практично са девет, десет нових играча имамо нови тим и треба га поново уиграти.

Имамо шест недеља да уиграмо тим, још боље спремимо и изгледамо боље него у првом делу. Ја се надам да хоћемо.

Одласци? Лазић, Ковачевић, Лазовић…? Ракић и Гогић су у Кини.

Ракић и Гогић су нас напустили. Лазић има понуду из Белгије, Ковачевић из Немачке. Чекамо да видимо да ли ће завршити посао са тим клубовима, ако остану, бићемо јачи за њих. Ако оду и то је добро јер ће Звезда зарадити на њима. Лазовић ће остати, како сада ствари стоје.

Када смо код одбране титуле и одбране Црвене звезде, стуб је најбитнији – оно што навијаче највише интересује је Саво Павићевић.

Саво остаје дефинитивно. Потписаће нови уговор.

Један сте од ретких тренера који се држи терена и каже да је то његов реон, а трансфере препушта управи и не говори оњима.

Ја бих јако волео да ја одлучујем о тиму, али да бих одлучивао о тиму, морам да имам буџет. Ја бих био најсрећнији тада. Јако ми је жао што не могу да кажем ја хоћу те и те играче, и да кажем ја сам крив за све или ја сам најзаслужнији за све, јер сте довели све играче које сам хтео и све омогућили. Управа клуба жели да испуни жеље, али је проблем што ми немамо пара да их платимо. Немамо пара да доведемо играче који коштају и имају велико обештећење, то је реалност. Ми доводимо играче који су слободни, без обештећења и желе да дођу у Црвену звезду. И треба погодити. Треба погодити играча који нема обештећење, има квалитет и жели да дође у Црвену звезду. Ја бих највише волео да добијем све играче које желим, платите обештећење, али немамо пара. Сада сам тражио Луковића и Цветковића и добио сам их и желим Крунића. За иностране играче, не могу још ништа да причам, али верујем да се ради о квалитетним играчима. Да сам добио све што желим летос, био бих сам себи највећи критичар убедљиво. Да кажем доведите ми ових пет играча – овај кошта 200, овај 300, овај 500.000 евра. И онда могу да ми кажу „види, Ненаде, ти си ово тражио и хтео, не знаш ништа, иди!“, или „Ненаде, направио си нешто од Звезде, свака ти част!“. Мени као тренеру јесте тешко, јер наша Звезда није у могућности да купује играче јер нема пара.

Колико је заправо ваша највећа жеља, Раде Крунић, близу Црвене звезде?

Ми смо причали са њим, његов отац и он су рекли да желе одмах да дође у Црвену звезду и да жели само црвено-бели дрес. Сада треба да се договори са менаџером и да се среди остало.

Управо због такве ситуације у којој се налазимо, неке летошње жеље се сада испуњавају. Осим Регана и Чаврића.

За сада ми се испунила жеља за Луковића и Цветковића. Волео бих и Крунића. Ја сам тренер који воли да ради са младим играчима, волим да тренирам са њима, волим да их пратим и да их стварам. Волим да направим од њих оно што треба да постану једног дана. И стварно мислим да са Крунићем, Чаврићем и Реганом, и сада са Ристићем и Грујићем, Рајковићем… Црвена звезда не би морала финансијски да брине, а ни за трофеје. Било би јако профитабилно и донело би резултат. Није да ја нисам тражио и да не волим да причам о трансферима, ја то обожавам, али немамо пара.

lale2Неки вам замерају и понашање, емоције, реакције поред терена. Некима је и симпатично. Унесете се у меч, бурно реагујете, неки кажу и непримерено.

Ја знам да то не треба. Али, о томе говорим. Највише бих волео да сам комплетирао тим већ сада, да знам да смо сигурни и да играмо како можемо и да седим на клупи и уживам. Али, ево нпр. сви пратимо, не поредим себе ни са ким, само говорим, Диего Симеоне. Сада је победио Реал Мадрид 2:0, да ли сте видели његове реакције, понашање, скакање, прескакао је на трибину… лудост радовање. Али, он то тако води. Ја сам емотиван и покушавам да своју енергију пренесем на играче и да из играча извучем максимум, баш зато што је оваква ситуација – што нисмо прошли припреме заједно, скупљамо се преко ноћи и на брзину, што немамо пара… да сам седео на клупи, миран, имали би још 5-6 бодова мање. То је моја велика жеља и енергија да у датом тренутку извучем максимум из екипе у свакој утакмици. Јер, моја екипа мора да да 120% и да победи.

Да ли мислите да ваше реакције и емоције извлаче из екипе максимум?

Сигурно, сигурно извлачи.

Колико ће Звезда бити боља и колико може напред у наредних 6 месеци?

Може много боље. Знам да људи нису задовољни, нисам ни ја задовољан. Од 15 утакмица задовољан сам можда са пола како смо одиграли. Не волим да причам о томе, али мислим да нам је фалило и мало спортске среће. У дербију смо примили гол из слободног ударца, како смо га примили. Против Чукаричког, пречка, пречка, пречка, обиђемо голмана и промашимо празан гол. Против Радничког у Крагујевцу, пречка, Печник погоди стативу, голман је одбранио пар шанси, искључили су нам играча пре тога. У Крушевцу нам не свирају чист пенал, у Лучанима примимо гол у 90.минуту. Срећу треба и заслужити, а мислим да јесмо и да смо могли боље. За све оно лоше, ја сам кривац, увек преузимам кривицу само на себе. За оно добро најзаслужнији су моји играчи. Трудићемо се да Црвена звезда игра што боље ове сезоне. Иако имамо нов тим, практично, али понављам, ако Црвена звезда не буде играла на оном нивоу на ком треба да игра, опет ћу кривац бити ја. Имамо шест недеља, и ако си прави и ако су права појачања, Црвена звезда мора да игра боље на пролеће. Ја ћу дати све од себе, а имамо и паклен распоред. Гостујемо одмах на старту у Нишу, па у Јагодини, па дерби са Војводином код нас, па Суботица. Долази нам Напредак, па идемо у Нови Пазар. Тежак распоред, али идемо да победимо.

Почели смо припреме за други део сезоне. У каквом су се стању појавили играчи?

У коректном стању, коректном. Већина је радила по програму који сам им дао. Има пар играча који нису радили због прехладе, били су болешљиви, али више од 90% екипе је радило и задовољан сам.

Какав је план и програм припрема?

Радићемо првих десет дана у Београду. Сад од понедељка, седам дана ћемо радити све на физичкој спреми. Преподне, буквално аеробни део и трчања, биће напорни тренинзи. преподне радимо са лоптом. Сваки дан ћемо радити по два пута дневно. У недељу је преподне тренинг, поподне путујемо за Словенију. У Словенији ћемо провести десет дана и одиграти три пријатељске утакмице, од 18-28.јануара. И у Словенији ћемо тренирати два пута дневно и на дан све три утакмице, ујутру ћемо кондиционо тренирати, поподне утакмица. Све три утакмице ћемо играти по полувреме тим, јер резултат није толико битан, колико физичка спрема. Од Словеније полако уигравамо тим, да се играчи полако, што боље упознају. Њих десет ће бити који никад нису играли заједно. Нећу их штедети нимало, битно ми је да се што боље припреме.

Каква је ситуација са кондиционим тренером?

Овог пута сам ја преузео сву одговорност на себе и ја ћу бити кондициони тренер. Не желим да сутра ако екипа не трчи како ја желим да кривим неког другог, већ ако нешто не буде ишло како треба, бићу ја једини кривац.

Противници на припремама су звучнија имена, делују као јаке провере.

Јесу, играмо са Олимпијом из Љубљане прво, па Рубин из Казања, Металист Харкив, Ростов, па Бате Борисов. Тражимо још једног противника, шесту екипу, исто ће бити звучно име. Желим да се припремимо против јаких противника, да видимо са новим тимом и играчима где смо, шта смо урадили. Биће добре провере за домаће првенство и да видимо колико стварно могу. Али, да будемо реални. Кад су ме питали новинари за 15 победа… 15 победа нико не може да обећа и гарантује, био бих неозбиљан. Могу да кажем да ћемо дати све од себе да будемо што је бољи могуће и да покушамо да победимо сваког. Неће бити лако, квалитет лиге је подјенак. Да се ми спремимо и уиграмо што боље и да ако не одиграмо добро, морамо увек да се боримо и трчимо добро. Ја се надам да ћемо играти много лепши фудбал.

lale3Шта је за вас био детаљ 2014.године?

Свакако када сам постао тренер Црвене звезде. Поникао сам у Звезди, био сам играч Црвене звезде, капитен, дао сам гол у дербију и сада тренер.

То је као пакет цео, идеалан.

Да, као пакет један леп, идеалан. Пакет који свако сања, ја сам га досањао и јако сам поносан и срећан. Ја овде радим из љубави. Не питам када ће плата, не идем у клуб да нешто тражим… наравно, сви ми волимо да зарадимо, али мене то овде не занима. Сада желим да радим у Црвеној звезди из свег срца, да дам нешто Црвеној звезди, а опет кад мени буде дао неко нешто, нека ми да када одем, када будем у иностранству.

Какве су амбиције? Где би највише волели да радите, који стил фудбала, која лига вас највише привлачи?

Да будемо реални, наши тренери из Србије не иду у најјаче лиге одмах, или Бог зна колико јаке лиге, небитно да ли освајали три, четири титуле. Када бих ја бирао, волео бих да то буде Немачка.

Чиле? Летос сте напоменули да би волели да Црвена звезда подсећа на Чиле.

Јесте, и у прва четири кола и јесмо личили. Били смо агресивни, давали голове, играли лепо, пресинг, нападали простор, завршавали акцију са четири, пет играча, гинули за сваку лопту, давали срце… то је оно шта је нас красило и направили смо најбољи почетак у историји Црвене звезде. Мислим да ћемо бити поново такви у наставку сезоне сада кад прођемо припреме заједно и када истрче овај програм. Најбитније је да се нико не повреди, да сви будемо здрави и после ових припрема, не могу да буду неспремни.

Да ли пратите Црвену звезду у другим спортовима?

Пратим, највише пратим кошарку. Кошарку сада највише, правимо добре резултате, играмо феноменално, сјајан тим, у експанзији смо. 

Да ли можемо да вас очекујемо у Арени?

Ја волим код куће да погледам, избегавам јавна окупљања и места, али сигурно ћу доћи у наредном периоду са синовима да погледам неку утакмицуМени није битно да ли је то кошарка, рукомет, одбојка, стварно. То је Црвена звезда, ја волим овај клуб, ја волим Црвену звезду у свим облицима и сваком спорту. 

Порука за навијаче, за портал… шта би себи поручили као навијачу.

Добро, не причам ово сада као тренер, ја волим Црвену звезду. Морамо да будемо стрпљиви. Сваки навијач у дубини душе зна каква је ситуација у нашем вољеном клубу. Осећа, није бајно и сјајно, имамо велика дуговања и да ситуација није као што је била, надамо се да како време одмиче да ће бити боље. Треба време. Ја ћу дати све од себе као шеф стручног штаба да навијачи са стадиона одлазе много задовољнији него до сада.

Шта да очекујемо ако Црвена звезда освоји титулу? Какву реакцију?

Видећете. Незапамћена. Мислим да се тако није радовао ниједан тренер до сада, уз осмех поручује Ненад Лалатовић.

Онда се видимо да прославимо за шест месеци, поново.

Наравно, уз осмех и завршава.

Тренер ФК Црвене звезда, Ненад Лалатовић. #27

Повезане вести

3 comments

dusan јан 12, 2015 at 00:21

previse je umivena slika onoga sto smo gledali ove jeseni. zvezda nije imala nikakvu igru. ta prica o promasenim silnim sansama je smesna. mucili smo se u krusevcu, kragujevcu. setite se onog horora protiv ofke. mucili smo se protiv svih. niko nismo dali tri gola. i sad kao nismo imali srece i nismo zasluzili 6 bodova zaostatka. ja bas mislim da je ovo super zaostatak na sta smo licili. i sad prica o tituli. to je neozbiljno. spremi taj tim fizicki maksimalno, da se ne vuku po terenu i da se ne povredjuju svake dve utakmice. proverite zdravlje avramovskog i jos nekih i vidite da li ima neke vajde od njih. uigraj tim ako umes, igraj sa dva spica. i pokusajte da igrate lopte i da pobedjujete. i bez tih glupih komentara o tituli. polako. utakmicu po utakmicu. i sta nam bog da.

Reply
jagodina navija za zvezdu! јан 10, 2015 at 16:51

Zar nije bolje da se prvo odigra utgakmica a kasnije u toku dana ili veceri odradi treniing?

Reply
Marko јан 10, 2015 at 16:46

Vidi se da Lale voli Zvezdu i nema govora da nam zeli sve najbolje,bilo je njegovih gresaka bila je greska i u tome sto nismo imali napadaca sto Lazovic nije igrao kako treba,sto je Pecnik stalno mjenjao pozicije na tome mu zamjerim mozda i najvise.Na pocetku sezone je to djelovalo odlicno,ali odlazak Milijasa pokazao je da nam ipak treba neko kvalitetan jer ne igra trener za igraca,ni Bosancic nije bio spreman kad se sve sabere bila je to za nas najlosija igra ikada,jako malo golova dosta muke ali bodovno i dobra kakva je mogla biti.Eto jedini zal ostaje za tom poslednjom utakmicom gdje smo morali svim snagama da se borimo za -3 jer bi onda rekao da mozemo to stici ovako…uz dobar partizan i teske utakmice koje nas cekaju odnosno duplo tezi raspored,bice izuzetno tesko odbraniti titulu jer smo mi u prvom dijelu gubili bodove gdje nismo trebali pogotovo kod kuce,mislim da bi uz te pobjede i pored svega loseg mozda bili i izjednaceni sa njima ili cak i prvi.Ali,bilo pa proslo nadam se da cemo se uigrati da ce se od ovih 40 igraca koje imamo ahaha naci njih 11 koji ce uspjeti da donesu i dvadesetsedmu titulu.Bukvalno,skoro sve nam pobjede trebaju i kiksevi komsija ali vjerujem..ne preostaje mi nista drugo!

Reply

Leave a Comment