Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Човић: Урадићемо све да се против Галатасараја игра нормално

Председник Црвене звезде Небојша Човић, гостовао је на Б92 и том приликом говорио о учинку црвено-белих ове сезоне, борби за трофеје са највећим ривалом, учешћу у Евролиги и будућности клуба у овом такмичењу, евентуалној казни због убацивања тврдих предмета на паркет, али и о могућности играња пред опразним трибинама против Галатасараја. Преносимо најзанимљивије детаље:

Црвена звезда је са 16 узастопних победа поставила нови рекорд АБА лиге, а Човић је сјајну серију клуба са Малог калемегдана овако видео:

– Звезда игра сваки меч да победи. Из такве концепције дошло се до 16 победа у низу. То је јако лепо с једне стране, али не треба да се заборави да и Звезда мора да изгуби – рекао је Човић.

У завршници прошле сезоне финале плеј-офа домаћег такмичења обележили су бројни инциденти и запаљиве изјаве ван терена. Ове сезоне постоји могућност судара у полуфиналу АБА лиге, а улог би у том случају био много већи – пласман у Евролигу.

– Не обазиремо се на то ко ће бити други, трећи или четврти. Код нас за сада све иде по плану. Ако дође до меча са Партизаном, стварно се надам да смо искуснији за годину дана – све ружно што се догађало не би смело да се понови, требало би да смо сазрели. Верујем да смо и ми и они свесни тога, заједно треба да пројектујемо праву атмосферу, а не амбијент конфликта и линча. Улог је велики, али не већи од живота. Не би ваљало да се понови ниједан вид нерегуларности – то би допринело да се све одржи како треба и да дерби буде празник, као што је то раније био случај.

Звезда је два кола пре краја обезбедила пласман у Топ 16 фазу Евролиге.

– Тачно је да ове сезоне имамо веома добар резултат у Евролиги. Има Бога – прошле сезоне смо имали четири победе, једини с тим скором нисмо прошли даље и сада нам се вратило. Нема оптерећења и еуфорије у Топ 16 – истакао је председник београдског клуба за Б92.

О евентуалном добијању А лиценце за Евролигу, Човић је рекао следеће:

– Не може да сване пре јутра. У контакту смо са људима из Евролиге, али не зна се ни да ли ће остати концепција лиценци. Планира се промена због финансијског фер-плеја, који ступа на снагу следеће сезоне. Такође, релација ФИБА-Евролига прилично је комплексна. Задатак свих нас јесте да Србија избори сигурну позицију у новом моделу Евролиге и да остане на тој мапи, како год она изгледала.

Финансијски фер-плеј подразумева да је минимални буџет свих учесника Евролиге четири милиона евра.

– Још дуго нећемо моћи да пројектујемо буџете као шпански и турски клубови, али ако поставимо ствари како треба, мислим да то није немогуће. Евролига тражи да минимум 30 посто буџета буде из сопствених прихода – улазнице, ТВ права, продаја реквизита… Звезда тај концепт врло чврсто држи. Од 3,6 милиона колико је ове сезоне наш буџет, ми смо на 900.000 од продаје улазница. Примера ради, Руди Фернандез има нето плату 3,5 милиона евра – наш комплетан буџет незнатно је већи од плате једног играча Реала. Са друге стране, ми овде имамо потенцијал који се ствара и рађа, по томе смо препознатљиви. Евролига ће лимитирати да буџети буду минимум четири милиона евра – мислим да то није недостижно ако се добро ангажујемо, иако је тешка ситуација.

Један од начина да се остваре приходи је и продаја играча.

– Сви наши играчи су под уговором, али и трансфери су могућност прихода. Биће промена из сезоне у сезону, али трудићемо се да не продајемо важне играче. Желимо и да производимо играче из сопствених редова, на то желимо да се ослонимо.

Звезда ће ускоро добити одлуку у вези са жалбом коју је поднела на казну од 50.000 евра због инцидената у Истанбулу када је убијен навијач црвено-белих Марко Ивковић. Такође, Човић се осврнуо и на убацивање предмета на паркет током утакмице са Реалом.

– До 20. јануара имаћемо саслушање у Италији у вези са жалбом. На утакмици са Галатасарајем очекујем да све буде у реду, да играмо у Арени у присуству гледалаца. Ово што се догодило са Реалом није добро, без обзира какве су судијске одлуке, оне се неће променити убацивањем новчића, упаљача… Тиме се само кажњава сопствени клуб.

Ватерполо меч између Партизана и Галатасараја играће се пред празним трибинама, а постоји ризик да се и на мечу Евролиге Звезда – Галатасарај догоди исто.

– Не могу да искључим, али ми ћемо све урадити да се игра нормално, што и јесте договор са Евролигом. Желимо да покажемо да смо се издигли изнад нечега што не би смело да се догађа у спорту, јер спорт треба да зближава људе.

Повезане вести

3 comments

josif јан 7, 2015 at 12:22

G-dine Covicu!svaka cast na dosada uradjenom na organizacijskom i finansiskom planu ali treba se uloziti napor da se i na rezultatskom planu ucini konacno nesto vise.Rekordi,serije bez poraza sve je to lepo ali cilj treba da bude jasan,plasman u finale ABA i povratak domace titule su najveci prioritet,ako se osvoji ABA i odbrani kup bice puna kapa ali plasman u finale ABA samim tim i u EL i povratak domaceg trofej t.j prekid dominacije komsija su ciljevi koji moraju da se postave pred igracima i da polako postaju svesni sta se od njih ocekuje.Pozz.MKD

Reply
pera јан 8, 2015 at 15:05

E da bi to bilo kako kažeš prijatelju prvi uslov je da se tim rastereti bar u ABA ligi jer izgubiti par utakmica ne menja start u plej ofu. Dakle ja sam za veću minutažu igračima koji malo igraju kroz evro ligu a tu mislim i na igrače koji treniraju sa prvim timom Kaplanovića i Čvorovića. Tako ćemo neke od karika tima sačuvati za te bitne utakmice a ne potrošiti ih i fizički i emotivno sada a kada treba da pruže maksimum neće jednostavno to moći da odrade.

Reply
DeckyStrasni јан 7, 2015 at 08:02

svaka cast na svemu uradjenom. ne znam kako je covek uspeo ali je sredio stvari.

Reply

Leave a Comment