Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Краљевски почетак ТОП 16 фазе!

Реал је стигао у Београд, а вечерас ћемо гледати један од најјачих мечева нашег клуба у ближој историји! Пред овај меч, наши другари са сајта ЦЗБГ.тв су нам спремили најаву, коју ћемо пренети и вама.

Прочитајте ко нам то долази вечерас и УЖИВАЈТЕ!

ТОП16 фаза почиње за црвено-беле. Црвена звезда се напокон налази у истој равни, са најбољим кошаркашким екипама Европе. Први противник, краљевски клуб – Реал Мадрид. Навијачи Звезде нису могли пожелети атрактивнијег противника за почетак ТОП16 кампање.

О историји Реал Мадрида, може да се прича цео дан. Један су од најтрофејнијих спортских друштава на свету. Клуб је основан 1932. године. Иза себе имају 31 титулу и 24 освојена шпанска купа. Чак 8 пута били су прваци Европе. Заиста је реч о клубу са дугом традицијом, а Црвена звезда ће имати прилику да такав клуб угости у свом граду.

Тренер Реала је Пабло Ласо. На клупи краљевског клуба је од 2011. године. У последње време, могло би се рећи да му се столица љуља. Пре неког времена, спомињано је и име Саше Ђорђевића као могућег наследника. Тренер је који форсира висок темпо игре, са доста трчања и транзиције. Играчима у нападу даје доста велику слободу, ту се пре свега истичу три шпанска играча: Серхио Љуљ, Серхио Родригез и Руди Фернандез.

Ове сезоне, Реал не изгледа најсјајније. Мада, у поређењу са отварањем прошле сезоне, све је испод тог нивоа једноставно. Током Евролиге, на самом почетку донекле су се и провлачили. Ласо је изгледа научио нешто из прошле сезоне, и овог пута правилније темпирао форму. У Београд долазе након две тешке утакмице и два тешка гостовања, Барселона и Уникаха (која се игра данас).

Реал Мадрид је скуп изузетно добрих индивидуалаца пре свега. Поготово у спољној линији. Предводе их шпански играчи којима је главна карактеристика у игри могућност да играју 1на1. Ту је најјачи можда и Руди Фернандез. Током лета додатно су се појачали. Дошли су Андрес Ноћиони, Факундо Кампазо, Густаво Ајон, КејСи Риверс и Јонас Мациулис. Основа екипе је сачувана, а на њу је додато током лета оно што је фалило прошле сезоне. Мало чврстине у одбрани пре свега, како на крилним, тако и на центарским позицијама. У ростеру имају 13 играча, који у сваком тренутку могу да одговоре задатку велике минутаже.

На позицији плејмејкера, ту је непревазиђени Серхио Родригез, играч чије лопте имају очи и МВП прошлогодишње Евролиге. Ако неки плејмејкери имају одличан осећај за асистенцију, онда Родригез има два пара очију. Лоше је почео сезону, али како утакмице одмичу, све је бољи. То се види уосталом и по игри Реал Мадрида. Како Родригез игра боље, тако и Реал изгледа доста лепршавије на терену. Због повреде је прескочио неколико утакмица, али се вратио за викенд на терен, против Барселоне.

Серхио Љуљ је још један шпански репрезентативац у ростеру Реала. Један од најискуснији играча у екипи, иако има само 27 година. Ове сезоне играч је који има највећу минутажу у екипи уз Рудија Фернандеза. Играч је који уноси заиста велику енергију са клупе, и који уме да повуче свој тим. Селекција шута понекада изгледа „дивље“, али је то једноставно он. Воли да узиме тешке шутеве. Из дриблинга, корака. Константа је опасност по кош. Увек је у покрету, и изузетно користан без лопте. Одлично користи блокове, које добија од Рејеса, Бурусиса, а ове сезоне и од Густава Ајона.

На позицији бека шутера и тројке, Реал Мадрид има још три играча. То су КејСи Риверс. Јонас Мациулис и Џејси Керол. Сва три играча можда имају другачије карактеристике, али ипак имају једну заједничку ствар. Шут за три поена. Ове сезоне сва тројица имају веома високе проценте шута за три поена. Родригез, Љуљ и Фернандез их одлично користе као треће играче у пику, где Реал покушава да кажњава сва скупљања противничких одбрана преко та три играча. Риверс је играч који је способан и да одигра 1на1 и заврти пикенрол са своје позиције, као и Фернандез. Уз то, може бити изузетно незгодан за противничке одбране јер је леворук. Играч је којем ако се отвори утакмица, може сам да добије противника и постигне по 5-6 тројки. Ипак, има слабу сезону, и због превелике конкуренције нема слободу у игри. У шпанској лиги у последњих неколико утакмица проценти шута су пали. Мациулис са друге стране је чврст играч на позицији ниског крила који је донео бољитак у одбрани Реала. Играч је задатка, док у нападу ћошкари и чека отворене шутеве. Због снаге коју поседује, иако има 198цм, може одиграти и на позицији четворке. Керол је један од најбољих чистих шутера у Европи. Из спот уп ситуација и кретње из блокова је најопаснији. 1на1 није толико јак, као већина играча у спољној линији.

Можда и најбољи играч краљевског клуба је 196цм ниско крило Руди Фернандез. Уз Љуља играч који проводи највише времена на терену. Фернандез је на терену продужена рука свог тренера, уз можда Родригеза. Све конце у игри држе управо они, и имају дозволу за све. Одличан је у игри 1на1 и поседује доста добре физикалије. Код европских судија има реноме, и понекад добије фаул на име. То уме да испровоцира навијаче, поготово када Реал Мадрид гостује. Ипак, спорити квалитет овог кошаркаша је заиста непотребно. Тренутно је можда у 5 најбољих кошаркаша у Европи.

Андреас Ноћиони је дошао у Реал, као замена за Николу Миротића, који се отиснуо пут НБА лиге. Искусни 35-годишњи кошаркаш нема сјајну сезону, добија минутажу на кашичицу. Просечно игра око 17-18 минута. Проценти шута су на неком оптималном нивоу, поготово за два поена, али ове сезоне не изгледа као „Ћапо“ који је жарио и палио теренима по Шпанији до пре неколико сезона.

Густаво Ајон и Фелипе Рејес су два играча који доносе чврстину у рекет и потребан „безобразлук“ у игри. Рејес је ове сезоне искључио шут за три поена у својој игри, иако је прошле сезоне показао да може да погоди. Ајон је са друге стране донео је нападачки допринос са ниског поста. Одлично се снашао у Мадриду, и има високе проценте за два поена.

Јанис Бурусис игра своју другу сезону у Реалу. Иако је стартни центар, минутажа можда то и не говори. У неком матцх-уп против Бобана Марјановића, може направити велики проблем. Играч је који са позиције центра уме да из пика рашири ту 2на2 игру и шутне са капице и тако извуче противничког центра из рекета. Прошле сезоне, примера ради Звезда је имала такав проблем са Мајком Батистом из Панатинеикоса. Иако поседује габарите, ретко улази у рекет и играч је преко којег донекле лако може да се ухвати офанзиван скок.

Пети високи је Салах Межри, 217цм високи Тунижанин, који ће можда у Београду бити одговор за 222цм високог Бобана Марјановића у неким ситуацијама.

Играчи који попуњавају ростер су: Факундо Кампацо, аргентински плејмејкер, који у слабијим утакмица добија мало јачу минутажу да би се носиоци игре одморили. Често се за место у 12 ротирају он и Маркус Слотер. Маркус Слотер је центар који поседује фантастичне физичке предиспозиције, али није успео да се ове сезоне избори за минутажу. Спомињао се и прелазак у Макаби Тел Авив.

Ротација Реал Мадирда је ове сезоне сјајна. Сем главног шпанског триа, ниједан играч у просеку нема преко 20 минута. Доста играча је током првог дела сезоне остало недоречено, и донекле се и не зна шта може да се очекује од тих играча који долазе из сенке. Заиста изгледа на терену као да још увек крију карте, и да не желе да показују максимум одмах од старта који су показали прошле сезоне и због којег су изгледали као „казнена експедиција“.

Нешто где Црвена звезда може тражити шансу, јесте продор игра, односно поени из рекета. Поготово када су на терену заједно за Реал Ноћиони и Бурусис. Они нису играчи чија је одбрана пикенрола на високом нивоу и имају изузетно споре ноге. Дангубић и Блажич својом атлетиком и брзином лако могу да дођу до самог обруча, док Марјановић, Митровић и Цирбес у тим ситуацијама могу да траже поене из пикенрола.

Изолација њихових бекова у одбрани је такође нешто где Реал може да се нападне, ту се пре свега мисли на Серхиа Родригеза, Џејсија Керола и КејСи Риверса. Маркус Вилијамс и Чарлс Џенкинс сигурно и 1на1 игри ту могу тражити своје поене, како продором, тако и шутем са дистанце.

Краљевски клуб је у овом тренутку екипа која најбоље „гради“ дефанзиван скок. Бољи од њих је само Бајерн из Минхена, али су Баварци испали из даљег такмичења. За Црвену звезду, офанзиван скок је веома битна ставка, тако да би овај статистички параметар могао бити један од пресудних за утакмицу. Такође, Реал доста лоше брани линију за три поена. Противницима дозвољавају скоро 40% ван линије 6,75 (38,3%). Тако да би утакмица могла зависити доста и од Звездиног процента шута. Мало лошије бране спољну линију, управо због спорије центарске линије. Самим тим њихова одбрана се доста своди на помагањима и скупљањима на продору. Тако коцкавши се са противничким шутем.

Црвена звезда у дефанзиви, мора показати висок степен концентрације. Реал игра са доста блокова које користе шутери те екипе. Не либе се да шутирају из блокова и кретњи. Руди и Љуљ имају дозволу да шутну шта пожеле. Љуљ то и доста користи. Селекција шута је доста упитна, али он кроз каријеру воли и погађа те шутеве. У овом тренутку када Реал игра слабије, он је прави генератор игре Реала, поготово зато што је Серхио Родригез прескочио неколико утакмица и треба тек да почне да хвата ритам. Преузимања Звезде ће морати да буду правовремена, јер Реал одлично кажњава ове сезоне свака кашњења на шуту.

Серхио Љуљ: 33/93 (35,5%)
Јонас Мациулис: 20/44 (45,5%)
КејСи Риверс: 24/66 (36,4%)
Џејси Керол: 37/93 (39,8%)

Црвена звезда је у последње време доста лоше бранила шут противника за три поена. Практично допуштају противницима око 40% успешности. Честе су биле и утакмице где су црвено-бели дозвољавали и двоцифрени број постигнутих тројки. Против Реала, то ће морати да се сведе на најбољи могући начин, иначе ће Реал то доста добро умети да казни. Ова четири играча су донекле најопаснија, а Риверс је и познат као шутер који погађа у великим серијама.

Унутрашња линија Реала, не изгледа најсјајније, Бурусис се полако буди, док се новајлије Ноћиони и Ајон изгледа још увек траже на терену. Не изгледа то баш сјајно можда на око, али њихов индивидуални квалитет је довољно велики, да неке утакмице одиграју на искуство. Уосталом, малопре је споменуто да Реал најбоље од свих екипа у Европи управо заслугом високих играча најбоље „гради“ свој обруч у Евролиги.

У неколико последњих утакмица, показали су доста нервозе. Поготово против Барселоне, где су после сваке мање серије „Блаугране“ улазили у контра ритам, поготово је то било изражено код плејмејкера Родригеза, који није изгледао најсјајније на терену. Реал Мадрид сигурно не изгледа на терену, као прошле сезоне у ово време. Ипак, Мадриђани у ову утакмицу улазе као изразити фаворити. Мане у игри сигурно постоје, сада је само на црвено-белим играчима да виде у ком обиму те мане противничке екипе могу бити искоришћене.

Арена је већ распродата, а они који немају карту пренос утакмице могу погледати на каналима Спортклуба. Утакмица се игра у петак 02. јануара, са почетком у 19 часова.

Повезане вести

1 comment

psihijatar јан 2, 2015 at 18:04

Koja tv stanica prenosi ?

Reply

Leave a Comment